Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Δεν υπάρχει όριο στα καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης [vid]

Αθλητισμός: Δεν υπάρχει όριο στα καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης [vid]

Αθλητισμός: Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και ασκήσεις χαμηλού επιπέδου που γίνονται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σας. 

Οι ερευνητές λένε ότι κάθε άσκηση, ανεξάρτητα από το πόσο έντονη ή μακρά είναι, ωφελεί την υγεία της καρδιάς σας. Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να ασκούνται μεταξύ 150 και 300 λεπτών την εβδομάδα. Επισημαίνουν ότι η άσκηση μπορεί να γίνει σε ένα μεγάλο τμήμα ή να χωριστεί σε πολλά τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οποιαδήποτε άσκηση είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2021 με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είπε ότι δεν υπάρχει ανώτερο όριο για τα οφέλη της άσκησης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη σωματική δραστηριότητα είχαν ως αποτέλεσμα ένα όφελος για την υγεία. Ειδικότερα, σε μια μελέτη πάνω από 90.000 ατόμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στα υψηλότερα επίπεδα επιτυγχάνουν το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία της καρδιάς.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πιθανό να είναι ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Terry Dwyer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Γυναικών και Αναπαραγωγικής Υγείας του Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο για τους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης καθώς πολλές μελέτες στο παρελθόν βασίζονταν σε ερωτηματολόγια, τα οποία μπορούν να παράγουν αναξιόπιστα αποτελέσματα. Στη μελέτη της Οξφόρδης, σε 90.211 συμμετέχοντες δόθηκαν συσκευές που φοριούνται στον καρπό και καταγράφουν την φυσική δραστηριότητα. Η δραστηριότητά τους καταγράφηκε σε περιόδους 1 εβδομάδας από το 2013 έως το 2015. Εκτός από τη μέτρηση της συνολικής ποσότητας σωματικής δραστηριότητας, οι συσκευές μέτρησαν επίσης την ποσότητα μέτριας έντασης και έντονης σωματικής δραστηριότητας. Σε μια 5ετή παρακολούθηση, εκτιμήθηκε παράγοντες όπως η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ο θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας και έντασης της συνολικής σωματικής δραστηριότητας και της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το προστατευτικό όφελος της άσκησης βρέθηκε να είναι μεγαλύτερο από αυτό που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποιούσαν ερωτηματολόγια.

Ειδικότερα,

  • Όσοι ήταν οι πιο δραστήριοι μεταξύ των συμμετεχόντων βρέθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ 48 και 57 τοις εκατό.
  • Μάλιστα ένα 25 % των συμμετεχόντων που έκαναν μέτριας έντασης δραστηριότητα παρουσίασαν μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 49 και 59 %.
  • Ο χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις παρατηρήθηκε σε εκείνους που βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο της έντονης σωματικής δραστηριότητας. Είδαν μείωση του κινδύνου μεταξύ 54 και 63 τοις εκατό.
  • Όσοι ασκούνταν περισσότερο ήταν επίσης πιο πιθανό να μην καπνίζουν, να έχουν μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και να έχουν υγιή ΔΜΣ.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας

Αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία

Πώς επηρεάζει η άσκηση την καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.