Ψυχική Υγεία

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους σχεδόν κατά 60%

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους σχεδόν κατά 60%

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: Τα ευρήματα μιας νεάς σουηδικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers υποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους κατά σχεδόν 60%. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 400.000 άτομα που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας θα καταλήξει συχνά σε μυριάδες διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια από τις πιο συνηθισμένες προτάσεις για την επίτευξη ευεξίας – και την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων – είναι η σωματική άσκηση, είτε πρόκειται για έναν περίπατο, είτε για ομαδικό άθλημα. Οι αγχώδεις διαταραχές – οι οποίες συνήθως αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή ενός ατόμου – εκτιμάται ότι επηρεάζουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν βρεθεί ότι είναι διπλάσιες στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Και ενώ η άσκηση προβάλλεται ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη θεραπεία του άγχους, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο της ποσότητας και της έντασης της άσκησης ή του επιπέδου φυσικής κατάστασης στον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους. Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, οι ερευνητές στη Σουηδία δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο Frontiers in Psychiatry. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έλαβαν μέρος σε αγώνα σκι μεγάλων αποστάσεων, το Vasaloppet, μεταξύ 1989 και 2010 είχαν «σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο» ανάπτυξης άγχους σε σύγκριση με τους μη σκιέρς κατά την ίδια περίοδο.

«Διαπιστώσαμε ότι η ομάδα με πιο ενεργό σωματικά τρόπο ζωής είχε σχεδόν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους σε περίοδο παρακολούθησης έως και 21 ετών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Martine Svensson, και ο συνάδελφός της, κύριος ερευνητής, Tomas Deierborg, του Τμήματος Πειραματικής Ιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

«Αυτή η συσχέτιση μεταξύ σωματικά ενεργού τρόπου ζωής και χαμηλότερου κινδύνου άγχους διαπιστώθηκε τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες». Αυτά τα ευρήματα καλύπτουν μία σχετικά αχαρτογράφητη περιοχή για επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στην κατάθλιψη ή την ψυχική ασθένεια σε αντίθεση με τις διαγνωσμένες διαταραχές άγχους.

Επιπλέον, μερικές από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξετάζουν αυτό το θέμα περιελάμβαναν μόνο άνδρες, ήταν πολύ μικρότερες σε μέγεθος δείγματος και είχαν είτε περιορισμένα είτε καθόλου δεδομένα παρακολούθησης για τον εντοπισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Το άγχος, ο ύπνος και η ανοσία λαμβάνονται υπόψη ολιστικά για τη γενική ευημερία κάποιου.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Πώς να "σπάσω" την εξαρτητική μου σχέση με τη ζυγαριά

Όσο ανορθολογική κι αν είναι η επαγωγή, θεωρητικά, στην πράξη οι άνθρωποι τείνουν να περικλείονται από έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποταρίσματος, με το πρόσχημα «αφού πάχυνα, τι πειράζει να φάω λίγο παραπάνω και σήμερα; Θα τα χάσω όλα μαζί». Και έτσι παρασύρονται στον χείμαρρο των ερμητικά απογοητευτικών σκέψεων που δημιουργήθηκε από το υψηλότερο νούμερο της ζυγαριάς.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Το gaslighting, ειδικά όταν το έχεις βιώσει επανειλημμένα, μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, όπως χρόνια αυτοαμφισβήτηση, τραύμα και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Σχέσεις διαζύγιο: Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος του έγγαμου βίου για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως το τέλος των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας.