ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας [vid]

Αθλητισμός: Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας [vid]

Αθλητισμός: Ειδικότερα, μια μελέτη από τη Στοκχόλμη έδειξε ότι η αντικαταθλιπτική επίδραση του τρεξίματος συνδέθηκε επίσης με περισσότερη κυτταρική ανάπτυξη στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Ένα μάλιστα από τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνει ότι η καταστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων στον ιππόκαμπο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μηχανισμούς που σχετίζονται με διαταραχές όπως η κατάθλιψη και ως εκ τούτου η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να συνιστά ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό.

Πιθανότατα έχετε ακούσει την φράση ότι «ο εγκέφαλός σας είναι σαν ένας μυς». Η ενδυνάμωση του σώματος και των μυών σας είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι μπορεί να ωφελήσει επίσης τη φαιά ουσία σας, ενεργοποιώντας διαδικασίες που σας σχετίζονται με περιορισμένη γνωστική έκπτωση, διαχείριση του άγχους και των συναισθημάτων της κατάθλιψης κα. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν ασκείτε το σώμα, ασκείτε παράλληλα το νου. 

Αθλητισμός: Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας

  • Η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αντλεί περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.
  • Βοηθά στην απελευθέρωση ορμονών που παρέχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου.
  • Η άσκηση προάγει επίσης την πλαστικότητα του εγκεφάλου διεγείροντας την ανάπτυξη νέων συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων σε πολλές σημαντικές φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου.
  • Έρευνα από το UCLA έδειξε ακόμη ότι η άσκηση διευκολύνει τον εγκέφαλο να αναπτύξει νέες νευρωνικές συνδέσεις.

 

Αθλητισμός: Η συμβολή του στην διαχείριση της κατάθλιψης

Την ίδια στιγμή, τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με μια πτώση των ορμονών του στρες, για παράδειγμα της κορτιζόλης. Ειδικότερα, μια μελέτη από τη Στοκχόλμη έδειξε ότι η αντικαταθλιπτική επίδραση του τρεξίματος συνδέθηκε επίσης με περισσότερη κυτταρική ανάπτυξη στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Ένα μάλιστα από τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνει ότι η καταστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων στον ιππόκαμπο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μηχανισμούς που σχετίζονται με διαταραχές όπως η κατάθλιψη και ως εκ τούτου η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να συνιστά ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό. Και δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες στο γυμναστήριο για να επωφεληθείτε από την άσκηση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ο χρόνος μέσα στην ημέρα σας είναι περιορισμένος και δεν σας επιτρέπει να χτίσετε μια ρουτίνα άσκησης που φαντάζει ιδανική, απλά πράγματα όπως για παράδειγμα ένας σύντομος περίπατος ή η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενδυναμώνει την υγεία των παιδιών

Αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία

Πώς επηρεάζει η άσκηση την καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.