Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός Εγκέφαλος: 10 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να τονώσουν τον εγκέφαλο [vid]

Αθλητισμός Εγκέφαλος: 10 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να τονώσουν τον εγκέφαλο [vid]

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Ποια είναι η μικρότερη ποσότητα άσκησης που μπορεί να προσδώσει ένα μετρήσιμο όφελος στον εγκέφαλο;

Σύμφωνα με μελέτη, μόλις 10 λεπτά δραστηριότητας μπορούν να ενισχύσουν τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την απόδοση σε μια νοητική εργασία. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε μια γνωστική επαν-εκκίνηση, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να τρέξετε γύρω από το σπίτι.

Οι σύντομες “εκρήξεις” άσκησης μπορεί να σας δώσουν ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και πνευματικής οξύτητας. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει θετικός σύνδεσμος μεταξύ των δύο.

Για παράδειγμα, η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Η άσκηση μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να ενισχύει την ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, οι επιδράσεις μιας σύντομης έκρηξης δραστηριότητας στη γνωστική απόδοση δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες.

  • Μια ανασκόπηση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περίοδοι άσκησης που διαρκούν περίπου 1 ώρα έχουν σημαντικά οφέλη στην εκτελεστική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει παραμέτρους όπως τον έλεγχο προσοχής, τη γνωστική αναστολή, τον ανασταλτικό έλεγχο, τη μνήμη και τη γνωστική ευελιξία.
  • Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια άσκηση 20 λεπτών μπορεί να ωφελήσει την πνευματική απόδοση.

 

Ποια είναι όμως η μικρότερη ποσότητα άσκησης που μπορεί να προσδώσει ένα μετρήσιμο όφελος στον εγκέφαλο;

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Western στο Οντάριο του Καναδά, προσπάθησαν να καταλάβουν εάν υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα δραστηριότητας που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον εγκέφαλο. Η ομάδα μελέτης καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Matthew Heath, επόπτη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Νευροεπιστήμη.

Ο ίδιος εξηγεί τη σημασία της μελέτης, λέγοντας: «Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεσμευτούν σε ένα μακροπρόθεσμο καθεστώς άσκησης λόγω έλλειψης χρόνου ή φυσικής ικανότητας».

Η κατανόηση των ελάχιστων απαιτήσεων θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για αυτούς τους ανθρώπους. Για κάποιον που δυσκολεύεται να κινηθεί, το να γνωρίζει ότι ακόμη και μια μικρή άσκηση θα είναι επωφελής θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμο κίνητρο.

10 λεπτά αρκούν συμπεραίνει η μελέτη

«Όσοι είχαν γυμναστεί έδειξαν άμεση γνωστική βελτίωση. Οι απαντήσεις τους ήταν πιο ακριβείς και οι χρόνοι αντίδρασής τους ήταν έως και 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότεροι από τις τιμές πριν από την άσκηση. Αυτό μπορεί να φαίνεται ελάχιστο, αλλά αντιπροσώπευε 14 % αύξηση στη γνωστική απόδοση σε ορισμένες περιπτώσεις», λέει ο καθηγητής.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση ως μέσο πρόληψης & διαχείρισης του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

3 τρόποι που η τακτική άσκηση ωφελεί την σωματική σας υγεία και ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η υπερφαγία δεν είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας

Απώλεια βάρους: Η πρόταση τους που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι οι βασικές αιτίες της επιδημίας της παχυσαρκίας σχετίζονται περισσότερο με το τι τρώμε παρά με το πόσο τρώμε.