Ψυχική Υγεία

Διαπίστωση Μελέτης: Η άσκηση μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο διαταραχών άγχους σε άνδρες και γυναίκες

Διαπίστωση Μελέτης: Η άσκηση μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο διαταραχών άγχους σε άνδρες και γυναίκες

Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Διαπίστωση Μελέτης: Οι ερευνητές συνέκριναν τους σκιέρ που συμμετείχαν σε έναν αγώνα σκι αντοχής μεγάλων αποστάσεων, το Vasaloppet, σε σύγκριση με τους μη σκιέρ Ένας φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών σε μια μελέτη με το μεγαλύτερο μέγεθος πληθυσμού μέχρι σήμερα, ανέφεραν οι ερευνητές. Ενώ η άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας, ενισχύει την αερόβια φυσική κατάσταση και βελτιώνει τον ύπνο, τη γνώση και την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νόσων CDC, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της έντασης της άσκησης, της δόσης και του επιπέδου φυσικής κατάστασης στην ανάπτυξη διαταραχών άγχους ήταν κατά τα άλλα άγνωστος. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry στις 10 Σεπτεμβρίου αντλήθηκαν από 197.685 σκιέρ που συμμετείχαν σε αγώνες σκι αντοχής μεγάλων αποστάσεων, Vasaloppet, σε σύγκριση με αντίστοιχους μη σκιέρ.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία για τις ψυχιατρικές και άλλες διαγνώσεις από το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Ασθενών και απέκλεισαν άτομα με σοβαρή νόσο για να μειώσουν την προκατάληψη της αδυναμίας τους να συμμετάσχουν, ενώ ανέλυσαν επίσης τους χρόνους ολοκλήρωσης του αγώνα για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της φυσικής κατάστασης και των ακραίων δόσεων άσκησης για αγχώδεις διαταραχές. «Διαπιστώσαμε ότι ο φυσικός τρόπος ζωής (να είσαι σκιέρ) σχετίζεται με περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άτομα από το γενικό πληθυσμό σε μια μελέτη παρατήρησης που ακολούθησε σχεδόν 400.000 άτομα για έως και 21 χρόνια». διαβάζει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν αφού οι ερευνητές απέκλεισαν άτομα που εμφάνισαν άγχος μέσα σε πέντε χρόνια από τον αγώνα. Οι διαταραχές άγχους είναι συχνές και σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής, οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ (18,1% του πληθυσμού) κάθε χρόνο, με το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να επηρεάζεται, σύμφωνα με τη μελέτη. “Η μελέτη μας προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με το πώς ένας σωματικά ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες”, έγραψαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα ευρήματα δεν περιλάμβαναν γυναίκες.

Η μελέτη δεν μπόρεσε να καθορίσει τους μηχανισμούς που εξηγούν τα ευεργετικά αποτελέσματα από την άσκηση, αλλά οι ερευνητές πρότειναν παράγοντες όπως ένα περισπασμένο μυαλό κατά τη διάρκεια της άσκησης και μειωμένη φλεγμονή που σχετίζεται με το άγχος και οξειδωτικό στρες. Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

“Το σημαντικό είναι ότι η συσσωρευμένη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών άγχους μεταξύ των γυναικών γρήγορου σκι ήταν ακόμα χαμηλότερη από εκείνη των αντίστοιχων γυναικών μη σκι από τον γενικό πληθυσμό”, αναφέρει η μελέτη. «Έτσι, σε ομαδικό επίπεδο, οι γυναίκες με υψηλές επιδόσεις (γρήγορες σκιέρ) μπορεί να επωφεληθούν από έναν σωματικά ενεργό τρόπο ζωής, παρόλο που η βέλτιστη δόση άσκησης μπορεί να είναι χαμηλότερη».

Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της. οι σκιέρ ήταν πιο υγιείς από τους μη σκιέρ (λόγω λιγότερου καπνίσματος και καλύτερης διατροφής) και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τις άγνωστες διαταραχές άγχους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σωματική δραστηριότητα, προκαλώντας εκκλήσεις για μελλοντικές μελέτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 τρόποι να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος

Το άγχος, ο ύπνος και η ανοσία λαμβάνονται υπόψη ολιστικά για τη γενική ευημερία κάποιου.

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη γενικευμένη διαταραχή άγχους

Η ποδηλασία είναι σύμμαχος ψυχικής και συναισθηματικής υγείας

Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα

Η κολύμβηση μπορεί να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο

Η τακτική άσκηση ωφελεί το σώμα και τον εγκέφαλο 

Η θάλασσα ως ψυχοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας αυτό το παιδί, να δημιουργεί υποχονδρίαση έτσι ώστε να λαμβάνει την προσοχή, την φροντίδα, την αγάπη (έστω και κατ' αυτό τον τρόπο) από τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συντρόφους.

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν χρειάζεται να είσαι με κάποιον για να είσαι καλά.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να πληγωθείς για να αναγκαστείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να πέσεις χαμηλά για να μάθεις να τον βάζεις ψηλά. Εξάλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός, μόνος γεννιέσαι και μόνος πεθαίνεις. Αν δεν νιώθεις πλήρης χωρίς σύντροφο, δεν θα νιώσεις ποτέ πλήρης ούτε με σύντροφο κι αν θες να κάνεις μια πραγματικά καλή σχέση με κάποιον που αξίζει, η μόνη σου ελπίδα είναι να είσαι καλά και μόνη σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας από αυτή!