Ψυχική Υγεία

Έλενα Ακρίτα κατάθλιψη: Η πολυετής μάχη με την κατάθλιψη και η διαρκής επαγρύπνηση

Έλενα Ακρίτα κατάθλιψη: Η πολυετής μάχη με την κατάθλιψη και η διαρκής επαγρύπνηση

Έλενα Ακρίτα κατάθλιψη: Τι εκμυστηρεύτηκε η γνωστή δημοσιογράφος για την εμπειρία της με την κατάθλιψη. Μια μάχη που διαρκεί χρόνια, μια μάχη που νικά μέρα με την ημέρα.

Η Έλενα Ακρίτα μας έχει πάντοτε συνηθίσει σε αφοπλιστική ειλικρίνεια. Είναι μια γυναίκα που δε μασά τα λόγια της και υποστηρίζει τις απόψεις της σθεναρά. Ωστόσο, όπως εξομολογήθηκε στη Ναταλία Γερμανού, βρέθηκε να υποφέρει από κατάθλιψη για πολλά χρόνια. Προτού το πάρει απόφαση και ζητήσει συμβουλές από τους ειδικούς, πέρασε εφιαλτικά. “Η κατάθλιψη έρχεται όταν το θελήσει εκείνη”, όπως δήλωσε η γνωστή δημοσιογράφος. Σωματοποιούσε όλα όσα της συνέβαιναν και κρυβόταν από τον κόσμο. Δεν ήξερε πώς να το διαχειριστεί και αυτό της κόστισε, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Έλενα Ακρίτα κατάθλιψη: Πώς εκδηλώθηκε;

Όπως εκμυστηρεύτηκε η ίδια, ένιωθε πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτε μέσα στην ημέρα. Δεν είχε τη δύναμη να σηκωθεί και να πάει για έναν καφέ με φίλους. Το μόνο που ήθελε είναι να μένει σκεπασμένη μέχρι το κεφάλι, ξαπλωμένη και μπροστά από μία οθόνη. Αυτός ο υπνωτισμός της έφερνε μια παροδική ικανοποίηση, αλλά προφανώς και ήταν επίπλαστο αυτό το συναίσθημα. Με την καθοδήγηση όμως των ψυχοθεραπευτών κατάφερε να βγει από το σκοτεινό αυτό μπουντρούμι, όπου ήταν κλεισμένη τόσο καιρό.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η παραδοχή της Έλενας Ακρίτα ότι δε νιώθει πως έχει ξεφύγει από την κατάθλιψη. Αισθάνεται όπως ένας πρώην καπνιστής, ο οποίος ποτέ δεν μπορεί να απαλλαγεί 100% από τον εθισμό του. Σε αυτή την περίπτωση, εθισμός είναι η ίδια η κατάθλιψη. Κάθε μέρα καλείται να υπερισχύσει της νόσου και κάθε μέρα το καταφέρνει. Όμως πάντοτε παραμένει σε εγρήγορση. Γι’ αυτό και δείχνει πως κατανοεί πόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία ανάκαμψης έπειτα από διαταραχές στην ψυχική υγεία.

Η Ακρίτα είχε μιλήσει και στο παρελθόν για τις ρίζες της κατάθλιψης στη ζωή της. Έπειτα από το χαμό του πατέρα της στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών, έθαψε βαθιά μέσα της τα αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο αυτό την έκανε να παλεύει με το τέρας της κατάθλιψης για σχεδόν 30 χρόνια. Προσπαθεί λοιπόν μέσω της δημοσιοποίησης του δικού της προβλήματος να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, παρακινώντας όσους υποφέρουν να αναζητήσουν βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 βοηθά και στην ψυχική υγεία

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όταν έχετε κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Πώς να "σπάσω" την εξαρτητική μου σχέση με τη ζυγαριά

Όσο ανορθολογική κι αν είναι η επαγωγή, θεωρητικά, στην πράξη οι άνθρωποι τείνουν να περικλείονται από έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποταρίσματος, με το πρόσχημα «αφού πάχυνα, τι πειράζει να φάω λίγο παραπάνω και σήμερα; Θα τα χάσω όλα μαζί». Και έτσι παρασύρονται στον χείμαρρο των ερμητικά απογοητευτικών σκέψεων που δημιουργήθηκε από το υψηλότερο νούμερο της ζυγαριάς.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Το gaslighting, ειδικά όταν το έχεις βιώσει επανειλημμένα, μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, όπως χρόνια αυτοαμφισβήτηση, τραύμα και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Σχέσεις διαζύγιο: Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος του έγγαμου βίου για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως το τέλος των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας.