Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός Κατάθλιψη: Όταν ο διαλογισμός παρέχει φυσική ανακούφιση από την κατάθλιψη [vid]

Διαλογισμός Κατάθλιψη: Όταν ο διαλογισμός παρέχει φυσική ανακούφιση από την κατάθλιψη [vid]

Διαλογισμός Κατάθλιψη: Ο πιο βοηθητικός τύπος διαλογισμού στη μελέτη του Goyal ήταν ο διαλογισμός minfulness-μια πρακτική αυτογνωσίας που περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή και την επιστροφή σε αυτή, δίχως κρίση, όποτε ο νους περιπλανιέται. Σύμφωνα με την θεωρία, ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη σταματώντας, για λίγο, τις συνεχείς ανησυχίες και τους φόβους που μπορεί να τροφοδήτησουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση έρευνας από το Τζονς Χόπκινς, ο διαλογισμός αξίζει μια θέση μεταξύ των θεραπειών που ενδείκνυνται για την άρση των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

«Ο διαλογισμός έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά θέλαμε να μάθουμε αν ήταν πραγματικά καλύτερος από το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου», λέει ο ειδικός του Johns Hopkins, Madhav Goyal, M.D., M.P.H. Έτσι, αυτός και μια ομάδα ερευνητών εξέτασαν 47 μελέτες διαλογισμού, στις οποίες συμμετείχαν 3.515 εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έπασχαν από κλινική κατάθλιψη ή κλινικό άγχος.

Το συμπέρασμά τους: «Ο διαλογισμός φάνηκε να παρέχει τόση ανακούφιση από ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, όση έδειξαν άλλες μελέτες θεραπείας με αντικαταθλιπτικά», λέει ο Goyal. Οι εθελοντές που έκαναν ένα μάθημα διαλογισμού οκτώ εβδομάδων παρουσίασαν βελτίωση 10 έως 20 τοις εκατό στα συμπτώματα κατάθλιψης και 5 έως 10 τοις εκατό βελτίωση στα συμπτώματα άγχους. Ο διαλογισμός έδειξε επίσης να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου.

Πώς βοηθά ο διαλογισμός στη διαχείριση της κατάθλιψης

Ο πιο βοηθητικός τύπος διαλογισμού στη μελέτη του Goyal ήταν ο διαλογισμός minfulness-μια πρακτική αυτογνωσίας που περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή και την επιστροφή σε αυτή, δίχως κρίση, όποτε ο νους περιπλανιέται. Σύμφωνα με την θεωρία, ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη σταματώντας, για λίγο, τις συνεχείς ανησυχίες και τους φόβους που μπορεί να τροφοδήτησουν την κατάσταση.

«Οι επίμονες σκέψεις ανησυχίας μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων που οδηγούν σε αίσθημα εξασθένησης», λέει ο Goyal. «Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει το mindfulness είναι να σας μάθει να σταματάτε και να αντιδράτε λιγότερο σε οτιδήποτε σας ενοχλεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθιστώντας τα λιγότερο ενοχλητικά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει μία δεύτερη φύση με την τακτική πρακτική διαλογισμού».

Ακολουθεί βίντεο με καθοδηγούμενο διαλογισμό mindfulness:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατάθλιψης

Διαλογισμός για καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση

O διαλογισμός παρεμβαίνει σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η γιόγκα γίνεται το μέσο για μια καλύτερη ζωή

Αθλητισμός Άγχος Αυτοφροντίδα: Ένα από τα πιο ξεκάθαρα οφέλη της γιόγκα στην καρδιά είναι η ικανότητά της να χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από φυσικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες στενεύουν τις αρτηρίες σας και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Η βαθιά αναπνοή και η ψυχική εστίαση της γιόγκα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το άγχος. 

Μια ανάσα αυτοφροντίδας για όλους τους γονείς

Γονείς αυτοφροντίδα ντους: Η καθημερινότητα των γονέων μπορεί να είναι υπερβολικά σκληρή. Κάθε δευτερόλεπτο φαίνεται πως είναι ασφυκτικά γεμάτο με υποχρεώσεις, όμως αξίζει να βρίσκετε πάντα έστω ελάχιστο χρόνο να αφιερώνετε στον εαυτό σας.

Σχέση περιοδοντίτιδας με τη νόσο αλτσχάιμερ

Χρειάζεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά και να χρησιμοποιούμε νήμα. Αν παρατηρήσουμε ουλίτιδα, να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας άμεσα για την απαραίτητη ούτως ή άλλως θεραπεία.

Κίνδυνοι από το shopping therapy που καλό είναι να αποφύγετε

Σπατάλη αυτοφροντίδα: Γιατί ορισμένες αγορές μας κάνουν να νιώθουμε τόσο καλά στην αρχή, αλλά στο τέλος καταφέρνουν να μας γεμίζουν με ενοχές; Αγαπήστε τον εαυτό σας, κάνοντας τις σωστές επιλογές!