Επιστημονικά Νέα

Άσκηση: Αμφιλεγόμενα τα οφέλη από τη βύθιση σε παγωμένο νερό

Άσκηση: Αμφιλεγόμενα τα οφέλη από τη βύθιση σε παγωμένο νερό

Άσκηση: Η βύθιση του σώματος σε κρύο νερό προκαλεί μια ξαφνική, ταχεία αύξηση της αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, γνωστή ως απόκριση ψυχρού σοκ.

Η βύθιση σε παγωμένο νερό μέσα στον χειμώνα μπορεί να φαίνεται σαν μια τρελή ιδέα. Όμως, έχει γίνει μια δημοφιλής δραστηριότητα, συχνά σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Βασίζεται μάλιστα στην πεποίθηση ότι η έκθεση του σώματος σε κρύο νερό και αέρα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία. Ο ηθοποιός Chris Hemsworth που πρωταγωνιστεί στον “Thor” βοήθησε στην προώθηση της ιδέας όταν έκανε μια βουτιά στην Αρκτική χωρίς στολή, ως μέρος της τηλεοπτικής σειράς “Limitless” του National Geographic.

Υπάρχουν όντως οφέλη από τη βύθιση σε κρύο νερό;

Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία από μία τέτοια πρακτική παραμένουν ελάχιστα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι για μερικούς ανθρώπους, το σοκ του σώματος με κρύο νερό θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμη και σε λιγότερο χαμηλές θερμοκρασίες. Η ξαφνική βύθιση σε νερό κάτω των 15 βαθμών Κελσίου μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε λιγότερο από ένα λεπτό. «Αυτό το κρύο σοκ μπορεί να είναι επικίνδυνο», είπε ο Δρ. Jorge Plutzky, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Το αν υπάρχουν οφέλη για την υγεία ή όχι δεν είναι ξεκάθαρο και δεν έχει τεκμηριωθεί».

Τι συμβαίνει μετά τη βουτιά στο παγωμένο νερό;

Η βύθιση του σώματος σε κρύο νερό προκαλεί μια ξαφνική, ταχεία αύξηση της αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, γνωστή ως απόκριση ψυχρού σοκ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον πνιγμό ενός ατόμου μέσα σε δευτερόλεπτα, εάν λαχανιάσει ακούσια ενώ το κεφάλι του είναι βυθισμένο. Το σοκ ασκεί επίσης πίεση στην καρδιά και την κάνει να εργάζεται σκληρότερα. Μέσα σε λίγα λεπτά, η απώλεια θερμότητας αρχίζει να προκαλεί άλλα προβλήματα.

Το αίμα τρέχει από τα άκρα προς τον πυρήνα του σώματος για να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα, είπε ο Plutzky. Αυτό αφήνει τα χέρια και τα πόδια χωρίς καλή κυκλοφορία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δύναμης & συντονισμού. Η ταχεία απώλεια θερμότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποθερμία, καθιστώντας δυσκολότερη την καθαρή σκέψη ή την καλή κίνηση. Η βύθιση σε κρύο νερό πυροδοτεί την υποθερμία πιο γρήγορα από το να βρίσκεστε έξω στο κρύο, επειδή το νερό απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα 25 φορές πιο γρήγορα από τον αέρα.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που προσαρμόζονται στην εμβάπτιση σε κρύο νερό μέσω της ρουτίνας κολύμβησης στον πάγο ή της χειμερινής κολύμβησης μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Αλλά άλλοι βρήκαν στοιχεία για υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης σε άτομα που αγωνίζονται στη χειμερινή κολύμβηση, υποδηλώνοντας ότι η παρατεταμένη βύθιση στο κρύο νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη του καρδιακού μυός.

Άτομα με καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να λαμβάνουν φάρμακα, όπως β-αναστολείς, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει το σώμα να προσαρμοστεί στο σοκ μιας ξαφνικής πτώσης της θερμοκρασίας, είπε ο Plutzky. Η απόκριση στο σοκ μπορεί να μειωθεί με τον εγκλιματισμό του σώματος σε όλο και πιο κρύο νερό με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Lee Hill, επιστήμονας άσκησης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου McGill Health Center στο Κεμπέκ του Καναδά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες για τον πόνο στην πλάτη σας;

Πώς θα αναπληρώσετε την γυμναστική που χάσατε μέσα στην εβδομάδα;

5 Ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης

Πώς μπορούμε να γυμναστούμε αν έχουμε παραπάνω κιλά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.