Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: 5 Ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης

Ψυχική υγεία: 5 Ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης

Ψυχική υγεία: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η άσκηση είναι τόσο καλή για τον εγκέφαλό σας όσο και για το σώμα σας.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε τα πολλά σωματικά οφέλη της άσκησης: έλεγχος βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και αυξημένη ενέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Τι γίνεται όμως με τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης; Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους μέχρι τη διατήρηση της μνήμης σας αιχμηρή, δεν λείπουν τα ψυχικά οφέλη της άσκησης.

Βοήθεια για την κατάθλιψη και το άγχος

Η άσκηση είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο ενισχυτικό της διάθεσης, μειώνοντας τα συμπτώματα τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους. Η σωματική δραστηριότητα εκτοξεύει τα επίπεδα ενδορφίνης, τη διάσημη χημική ουσία «καλής αίσθησης» του σώματος που παράγεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Ακόμη και η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη και το άγχος, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι γιατροί συνιστούν να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για αυτές τις καταστάσεις πριν στραφείτε στη φαρμακευτική αγωγή.

Μειωμένο άγχος

Ένα άλλο ψυχικό όφελος της άσκησης είναι τα μειωμένα επίπεδα στρες—κάτι που μπορεί να μας κάνει όλους πιο ευτυχισμένους. Η αύξηση του καρδιακού σας παλμού μπορεί πραγματικά να αναστρέψει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από το στρες διεγείροντας την παραγωγή νευροορμονών όπως η νορεπινεφρίνη, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν τη γνώση και τη διάθεση αλλά βελτιώνουν τη σκέψη που θολώνεται από στρεσογόνα γεγονότα. Η άσκηση αναγκάζει επίσης το κεντρικό και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος να επικοινωνούν μεταξύ τους, βελτιώνοντας τη συνολική ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες.

Αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

Από τη βελτίωση της αντοχής έως την απώλεια βάρους και την αύξηση του μυϊκού τόνου, δεν υπάρχει έλλειψη σωματικών επιτευγμάτων που προκύπτουν από την τακτική άσκηση. Όλα αυτά τα επιτεύγματα μπορούν όλα να προσθέσουν μια τεράστια τόνωση της αυτοεκτίμησης – και της αυτοπεποίθησης που συνοδεύει. Μπορεί να μην ξεκινήσετε για ρούχα που ταιριάζουν καλύτερα, πιο αδύνατο σώμα και την ικανότητα να σκαρφαλώνετε σε ένα λόφο χωρίς να σας κουράζουν. Πολλές φορές συμβαίνει πριν καν το καταλάβεις. Είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας που τονώνουν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας.

Καλύτερος ύπνος

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σε αυτό. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία μπορεί να έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στο μυαλό, οδηγώντας σε λιγότερη καταμέτρηση προβάτων και περισσότερο κλειστό μάτι. Η άσκηση βοηθά επίσης στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας, το ενσωματωμένο ξυπνητήρι του σώματός μας που ελέγχει πότε νιώθουμε κουρασμένοι και πότε νιώθουμε σε εγρήγορση. (Αν και ο βελτιωμένος ύπνος είναι ένα ψυχολογικό όφελος της άσκησης, οι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν να μην ασκείται κοντά στην ώρα του ύπνου.)

 

Ενίσχυση του εγκεφάλου

Από την οικοδόμηση της νοημοσύνης μέχρι την ενίσχυση της μνήμης, η άσκηση ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη με διάφορους τρόπους. Μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή άσκηση δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα – μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση – και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του εγκεφάλου. Αποτρέπει επίσης τη γνωστική έκπτωση και την απώλεια μνήμης ενισχύοντας τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική ενέργεια. Έτσι, εάν χρειάζεστε έμπνευση, η μεγάλη σας ιδέα θα μπορούσε να είναι απλώς μια βόλτα ή τρέξιμο μακριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατηρήστε ήρεμη την ψυχική υγεία σας τις ημέρες των γιορτών

Πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας η ψυχική μας ευημερία;

Επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Ενισχύστε την ψυχική σας ευεξία ακολουθώντας 9 απλά βήματα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.

Νέα έρευνα ρίχνει φως στις ψευδαισθήσεις εξωτερικού ελέγχου στη σχιζοφρένεια

Η μελέτη συμβάλλει επίσης στην κατανόηση της μειωμένης αίσθησης της πράξης σε ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν παραληρητικές ιδέες ελέγχου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τέτοιες απλές μηχανιστικές εξηγήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ποσοτική αξιολόγηση αυτής της διαταραχής του εαυτού στη σχιζοφρένεια και για την πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισής της.