Επιστημονικά Νέα

Ανοσοκύτταρα: Ο συνδυασμός βιταμινών C και πρωτεϊνών TET in vitro είναι ένα βήμα στη θεραπεία των αυτοάνοσων

Ανοσοκύτταρα: Ο συνδυασμός βιταμινών C και πρωτεϊνών TET in vitro είναι ένα βήμα στη θεραπεία των αυτοάνοσων

Ανοσοκύτταρα: Eπιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας του La Jolla Institute for Immunology των ΗΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory αναφέρουν ότι οι πρωτεΐνες βιταμίνης C και TET μπορούν να συνδυαστούν in vitro για να δώσουν στα ρυθμιστικά Τ κύτταρα - Tregs - τη θεραπευτική σταθερή τους δομή.

Η βιταμίνη C είναι βασικό συστατικό για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Η αξιοποίηση τώρα του συνδυασμού των δυνάμεων των βιταμινών C και των πρωτεϊνών TET μπορεί να δώσει στους επιστήμονες ένα πλεονέκτημα στη θεραπεία των αυτοάνοσων παθήσεων.

Τούτο διότι, προκειμένου να δημιουργηθούν σταθερά ρυθμιστικά κύτταρα Τ χρειάζεται βιταμίνη C ή ένζυμα που ονομάζονται πρωτεΐνες TET.

Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (Tregs) βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και της αυτο-ανοσίας στο σώμα. Τα Tregs είναι τόσο σημαντικά που οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία σταθερών επαγόμενων Tregs (iTregs) in vitro – σε δοκιμαστικό δηλαδή σωλήνα – για τη χρήση τους ως θεραπειών για αυτοάνοσες ασθένειες καθώς και σε περιπτώσεις απόρριψης από τον οργανισμό μεταμοσχευμένων οργάνων.

Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί δύσκολο να βρεθούν τα σωστά μοριακά συστατικά για την πρόκληση σταθερών iTregs.

Τώρα οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας του La Jolla Institute for Immunology των ΗΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory αναφέρουν ότι οι πρωτεΐνες βιταμίνης C και TET μπορούν να συνεργαστούν για να δώσουν στα ρυθμιστικά Τ κύτταρα – Tregs – τη θεραπευτική σταθερή τους δομή.

«Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση των iTreg που παράγονται in vitro», λέει ο  Xiaojing Yue, Ph.D., καθηγητής στο La Jolla Institute for Immunology των ΗΠΑ και συγγραφέας της μελέτης. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα είδη επαγόμενων Tregs μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών και μεταμόσχευσης οργάνων», συμπλήρωσε ο Δρ. LJI Xiaojing Yue.

Πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Anjana Rao, Ph.D. από το La Jolla Institute for Immunology και τον Benjamin G Barwick, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Emory βασίζεται στην προηγούμενη ανακάλυψη ότι δηλαδή η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ενζυματική δραστηριότητα των πρωτεϊνών TET και να προωθήσει τη δημιουργία iTregs υπό εργαστηριακές συνθήκες και πάει ένα βήμα παραπέρα.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες ΤΕΤ είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση της γονιδιακής έκφρασης και των επιγενετικών χαρακτηριστικών των Tregs, και η προσθήκη βιταμίνης C οδήγησε σε iTregs με παρόμοια γονιδιακή έκφραση και επιγενετικά χαρακτηριστικά με τα Tregs που βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν διαφορές στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων μεταξύ των δύο φύλων

Η αυτοφαγία των καρκινικών κυττάρων στο επίκεντρο νέας έρευνας

Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον τρόπο ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.