Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου θα μπορούσαν να βασίζονται στην αναστολή της καρκινικής αυτοφαγίας

Καρκίνος: Μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου θα μπορούσαν να βασίζονται στην αναστολή της καρκινικής αυτοφαγίας

Καρκίνος: Στο εργαστήριο, οι ερευνητές προκάλεσαν βλάβη στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που καταφέρνει μικρές τρύπες στη μεμβράνη και προκαλεί μακρο-κυττάρωση. Το εύρημα τους είναι αξιοσημείωτο καθώς δεικνύει ότι εάν η διαδικασία της μακροκυττάρωσης ανασταλεί με ουσίες που εμποδίζουν τη διασπάση και το σχηματισμό των σφαιρών της μεμβράνης, το καρκινικό κύτταρο δεν μπορεί πλέον να "επισκευάσει" τη βλάβη και αναγκαστικά θα πεθάνει.

Η μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας που έρχεται από τη Δανία και δείχνει έναν νέο τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν βλάβες που διαφορετικά μπορεί να τα σκότωναν.

Τόσο στα υγιή όσο και στα καρκινικά κύτταρα, η κυτταρική μεμβράνη δρα ως το δέρμα των κυττάρων. Εάν προκληθεί ζημιά στη μεμβράνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή των κυττάρων. Καθώς το εσωτερικό τους είναι ρευστό, εάν μια τρύπα δημιουργηθεί στη μεμβράνη, το κύτταρο απλώς (επι)πλέει και πεθαίνει. Σκεφτείτε σαν να γίνεται μια τρύπα σε ένα μπαλόνι με νερό.

Ως εκ τούτου, η βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη πρέπει να επιδιορθωθεί γρήγορα προκειμένου το κύτταρο να επιβιώσει. Τώρα η έρευνα της ομάδας Δανών επιστημόνων δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται μακροπροκυτταρίτιδα. Η τεχνική αφορά την τεχνολογία των καρκινικών κυττάρων να τραβούν την άθικτη κυτταρική μεμβράνη πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή με σκοπό να σφραγίσουν την τρύπα σε λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το κατεστραμμένο τμήμα της κυτταρικής μεμβράνης διαχωρίζεται σε μικρές σφαίρες και μεταφέρεται στο «στομάχι» των κυττάρων – τα λεγόμενα λυσοσώματα, όπου διασπάται.

Μακροπινοκυττάρωση

Η τεχνική χρησιμοποιείται από κύτταρα για την απορρόφηση, για παράδειγμα, μορίων ή νερού που βρίσκονται στο εξωτερικό τους. Χρησιμοποιείται επίσης από ανοσοκύτταρα όταν περικλείουν και τρώνε ξένα σώματα όπως βακτήρια ή ιούς – μια διαδικασία που είναι σημαντική για την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές προκάλεσαν βλάβη στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που καταφέρνει μικρές τρύπες στη μεμβράνη και προκαλεί μακρο-κυττάρωση. Το εύρημα τους είναι αξιοσημείωτο καθώς δεικνύει ότι εάν η διαδικασία της μακροκυττάρωσης ανασταλεί με ουσίες που εμποδίζουν τη διασπάση και το σχηματισμό των σφαιρών της μικρής μεμβράνης, το καρκινικό κύτταρο δεν μπορεί πλέον να “επισκευάσει” τη βλάβη και αναγκαστικά θα πεθάνει.

«Η έρευνά μας παρέχει πολύ βασικές γνώσεις για το πώς επιβιώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Στα πειράματά μας, έχουμε επίσης δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, όταν η διαδικασία αναστέλλεται, και αυτό δείχνει τη μακροπροκυττάρωση ως στόχο για μελλοντική θεραπεία. Είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά έχει ενδιαφέρον», λέει ο επικεφαλής της ομάδας Jesper Nylandsted από το Κέντρο Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας και ο οποίος για πολλά χρόνια έχει διερευνήσει πώς τα καρκινικά κύτταρα επισκευάζουν τις μεμβράνες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο CHMP γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το BIMZELEX®* (bimekizumab) της UCB

Κορωνοϊός 07/07 – 1.820 νέα κρούσματα – 9 νεκροί – 159 διασωληνωμένοι

Εμβόλια Κορωνοϊός : Σπάνια η επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας σε νεαρά άτομα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.