Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου θα μπορούσαν να βασίζονται στην αναστολή της καρκινικής αυτοφαγίας

Καρκίνος: Μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου θα μπορούσαν να βασίζονται στην αναστολή της καρκινικής αυτοφαγίας

Καρκίνος: Στο εργαστήριο, οι ερευνητές προκάλεσαν βλάβη στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που καταφέρνει μικρές τρύπες στη μεμβράνη και προκαλεί μακρο-κυττάρωση. Το εύρημα τους είναι αξιοσημείωτο καθώς δεικνύει ότι εάν η διαδικασία της μακροκυττάρωσης ανασταλεί με ουσίες που εμποδίζουν τη διασπάση και το σχηματισμό των σφαιρών της μεμβράνης, το καρκινικό κύτταρο δεν μπορεί πλέον να "επισκευάσει" τη βλάβη και αναγκαστικά θα πεθάνει.

Η μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας που έρχεται από τη Δανία και δείχνει έναν νέο τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν βλάβες που διαφορετικά μπορεί να τα σκότωναν.

Τόσο στα υγιή όσο και στα καρκινικά κύτταρα, η κυτταρική μεμβράνη δρα ως το δέρμα των κυττάρων. Εάν προκληθεί ζημιά στη μεμβράνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή των κυττάρων. Καθώς το εσωτερικό τους είναι ρευστό, εάν μια τρύπα δημιουργηθεί στη μεμβράνη, το κύτταρο απλώς (επι)πλέει και πεθαίνει. Σκεφτείτε σαν να γίνεται μια τρύπα σε ένα μπαλόνι με νερό.

Ως εκ τούτου, η βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη πρέπει να επιδιορθωθεί γρήγορα προκειμένου το κύτταρο να επιβιώσει. Τώρα η έρευνα της ομάδας Δανών επιστημόνων δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται μακροπροκυτταρίτιδα. Η τεχνική αφορά την τεχνολογία των καρκινικών κυττάρων να τραβούν την άθικτη κυτταρική μεμβράνη πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή με σκοπό να σφραγίσουν την τρύπα σε λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το κατεστραμμένο τμήμα της κυτταρικής μεμβράνης διαχωρίζεται σε μικρές σφαίρες και μεταφέρεται στο «στομάχι» των κυττάρων – τα λεγόμενα λυσοσώματα, όπου διασπάται.

Μακροπινοκυττάρωση

Η τεχνική χρησιμοποιείται από κύτταρα για την απορρόφηση, για παράδειγμα, μορίων ή νερού που βρίσκονται στο εξωτερικό τους. Χρησιμοποιείται επίσης από ανοσοκύτταρα όταν περικλείουν και τρώνε ξένα σώματα όπως βακτήρια ή ιούς – μια διαδικασία που είναι σημαντική για την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές προκάλεσαν βλάβη στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που καταφέρνει μικρές τρύπες στη μεμβράνη και προκαλεί μακρο-κυττάρωση. Το εύρημα τους είναι αξιοσημείωτο καθώς δεικνύει ότι εάν η διαδικασία της μακροκυττάρωσης ανασταλεί με ουσίες που εμποδίζουν τη διασπάση και το σχηματισμό των σφαιρών της μικρής μεμβράνης, το καρκινικό κύτταρο δεν μπορεί πλέον να “επισκευάσει” τη βλάβη και αναγκαστικά θα πεθάνει.

«Η έρευνά μας παρέχει πολύ βασικές γνώσεις για το πώς επιβιώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Στα πειράματά μας, έχουμε επίσης δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, όταν η διαδικασία αναστέλλεται, και αυτό δείχνει τη μακροπροκυττάρωση ως στόχο για μελλοντική θεραπεία. Είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά έχει ενδιαφέρον», λέει ο επικεφαλής της ομάδας Jesper Nylandsted από το Κέντρο Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας και ο οποίος για πολλά χρόνια έχει διερευνήσει πώς τα καρκινικά κύτταρα επισκευάζουν τις μεμβράνες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο CHMP γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το BIMZELEX®* (bimekizumab) της UCB

Κορωνοϊός 07/07 – 1.820 νέα κρούσματα – 9 νεκροί – 159 διασωληνωμένοι

Εμβόλια Κορωνοϊός : Σπάνια η επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας σε νεαρά άτομα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεσμεύτηκε να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της παραλλαγής "όμικρον" για την ανοσία του εμβολίου

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, αν και τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, που γενικά δεν αρρωσταίνουν τόσο από την COVID-19 όσο οι μεγαλύτεροι ασθενείς.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;