Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Ανεπαρκής έκθεση σε UVB σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Ανεπαρκής έκθεση σε UVB σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη έκθεση στην UVB ηλιακή ακτινοβολία συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες , από τη γέννηση έως και την ηλικία των άνω των 75 ετών. Αυτό για άτομα που ζούσαν στις 186 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Η ανεπαρκής έκθεση στην UVB ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με μια μελέτη που αξιοποιήσε τα δεδομένα από 186 χώρες, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ διερεύνησαν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των παγκόσμιων επιπέδων UVB ακτινοβολίας για το έτος 2017 και των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου σε διάφορες χώρες και για διάφορες ηλικιακές ομάδες τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2018.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη έκθεση στην UVB ηλιακή ακτινοβολία συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τη γέννηση έως και την ηλικία των άνω των 75 ετών. Αυτό για άτομα που ζούσαν στις 186 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Η σχέση μεταξύ χαμηλότερης έκθεσης στην UVB ηλιακή ακτινοβολία και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου παρέμεινε αξιοσημείωτη στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών, αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η μελάγχρωση του δέρματος, το προσδόκιμο ζωής και οι συνήθειες καπνίσματος των ατόμων. Δεδομένα για τους προαναφερθέντες παράγοντες ήταν διαθέσιμα για 148 χώρες από τις 186 που συμπεριλήφθηκαν συνολικά στη μελέτη.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η χαμηλότερη έκθεση στην UVB ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Εντωμεταξύ, είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια σε βιταμίνης D έχει αποδεδειγμένα συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μελοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε περίπτωση ανεπάρκειας θα μπορούσαν ενδεχομένως να οφελήσουν άμεσα τις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε ηλικιωμένες ομάδες του πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανίχνευση κορωνοϊού με δείγμα από το κινητό τηλέφωνο

Παράδοση στον Μητσοτάκη μελέτης Ιδρύματος Ωνάση για κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δωρεάς Οργάνων

Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.