ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα Ήλιος: Πώς να θεραπεύσετε ένα ηλιακό έγκαυμα

Θάλασσα Ήλιος: Πώς να θεραπεύσετε ένα ηλιακό έγκαυμα

"Όσο περισσότερη έκθεση στον ήλιο αποκτάνε στη ζωή τους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος", είπε. "Εάν κάποιος λάβει δύο μέτρια ηλιακά εγκαύματα στη διάρκεια της ζωής του, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθους μελανώματος στο διπλάσιο."

Θάλασσα Ήλιος: Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια ηλιακού εγκαύματος έως τέσσερις ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Εκατομμύρια Αμερικανοί κατευθύνονται στην παραλία ή σε ένα υπαίθριο μπάρμπεκιου με φίλους και συγγενείς, που σημαίνει ώρες πιθανής έκθεσης στον ήλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα.

Ενώ το ηλιακό έγκαυμα συνήθως δεν είναι άμεσα εμφανές – τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται περίπου τέσσερις ώρες μετά την έκθεση – υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το αποτρέψετε ή τρόποι για να βρείτε ανακούφιση από τη φαγούρα, μερικές φορές οδυνηρό επακόλουθο.

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς και γιατί συμβαίνει το ηλιακό έγκαυμα. Σύμφωνα με τον Δρ Gregory Papadeas, πιστοποιημένο δερματολόγο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD), το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία φλεγμονώδης απόκριση του φυσιολογικού δέρματος κυρίως μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, δηλ. ηλιακό φως, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από τεχνητές πηγές όπως ένα κρεβάτι μαυρίσματος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί πραγματικά να επιδεινωθεί 24-36 ώρες μετά την έκθεση.

Συνήθως υποχωρεί σε περίπου 3-5 ημέρες, ανέφερε το πρακτορείο, αλλά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινο, ζεστό και τρυφερό δέρμα, πρησμένο δέρμα, φουσκάλες, πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και ακόμη και κόπωση.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και 3-8 ημέρες μετά την έκθεση.

Ο Παπαδέας εξήγησε ότι υπάρχουν επίσης διαφορετικοί βαθμοί εγκαυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ήπιου που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, μέτρια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και φουσκάλες και σοβαρή, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ερυθρότητα, φουσκάλες και “συνταγματικά συμπτώματα” όπως πονοκέφαλο, ρίγη, πυρετό και αδυναμία.

Ενώ το CDC προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει “γρήγορη θεραπεία” για τη θεραπεία ενός μικρού ηλιακού εγκαύματος, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση του πονοκέφαλου ή του πυρετού.

Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση των απωλειών υγρών, όπως και στα δροσερά λουτρά ή την απαλή εφαρμογή δροσερών υγρών πανιών.

Το δέρμα με φουσκάλες θα πρέπει να αφήνεται να επουλωθεί άθικτο και ότι εάν έχετε ρίγη, πονοκέφαλο ή πυρετό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική περίθαλψη.

«Τις περισσότερες φορές ένα με ήπια θήκη θα πρέπει αμέσως να βγει από τον ήλιο, να φοράει προστατευτικά ρούχα και να εφαρμόζει ενυδατικά ελευθεριακά ή ένα δροσερό τζελ», δήλωσε ο Παπαδέας.

“Εάν είναι μέτρια, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τοπικά δροσερά και τοπικά στεροειδή. Εάν είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί πιθανώς νοσηλεία.”

Συμβούλεψε ότι τα σοβαρά περιστατικά πρέπει να εξεταστούν από έναν δερματολόγο πιστοποιημένο από το συμβούλιο και ότι πολλές περιπτώσεις μέτριου ηλιακού εγκαύματος θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

«Όσο περισσότερη έκθεση στον ήλιο αποκτάνε στη ζωή τους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», είπε.

“Εάν κάποιος λάβει δύο μέτρια ηλιακά εγκαύματα στη διάρκεια της ζωής του, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθους μελανώματος στο διπλάσιο.”

Οι τρόποι πρόληψης του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν την αναζήτηση σκιάς, τη χρήση αντηλιακού ή τη χρήση προστατευτικών ενδυμάτων όταν βρίσκεστε έξω.

Το CDC συνιστά επίσης τη χρήση αντηλιακού που εμποδίζει τόσο τις ακτίνες UVA όσο και τις ακτίνες UVB και έχει SPF 15 ή υψηλότερο και ότι πρέπει να το φοράτε πριν βγείτε έξω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεφλούδισμα : Συμβουλές για να το καταπολεμήσετε

'Eκθεση στον ήλιο : Χρήσιμες συμβουλές για να προστατευτείτε

Αυτοφροντίδα Καλοκαίρι: Προστατευτείτε από τον ήλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Διακοπή καπνίσματος γυναίκες: Νέα μελέτη αποδεικνύει πως οι γυναίκες ναι μεν καπνίζουν λιγότερο, αλλά παράλληλα δυσκολεύονται αρκετά να διακόψουν το κάπνισμα σε σχέση με τους άνδρες.

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Πρωινό χωρίς πολλούς υδατάνθρακες: Γίνεται; (Keto friendly edition)

Keto πρωινό συνταγές: Ιδέες για εύκολα και γρήγορα πρωινά, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να σας γεμίσουν με κενές θερμίδες και υπερβολικούς υδατάνθρακες. Ενέργεια και γεύση για το πρωινό σας ξύπνημα!