Επιστημονικά Νέα

Άνοια Διατροφή: Συνδυασμός αμινοξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια

Άνοια Διατροφή: Συνδυασμός αμινοξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια

Άνοια Διατροφή: Η πρόσληψη συμπληρωμάτων Αmino LP7, συγκεκριμένου συνδυασμού απαραίτητων αμινοξέων, θα μπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από την Ιαπωνία.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τώρα, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ενός συγκεκριμένου συνόλου αμινοξέων μπορεί να αναστείλει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, να προστατεύσει τις μεταξύ τους συνδέσεις και να μειώσει τη φλεγμονή, διατηρώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έρευνά τους προτείνει ότι αυτός ο συνδυασμός αμινοξέων που ονομάζεται Amino LP7 μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.​

Η άνοια – μια κατάσταση που περιλαμβάνει την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας – προκαλείται από μια ποικιλία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 10 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εμφανίζουν άνοια κάθε χρόνο, υποδεικνύοντας τον υψηλό ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της πάθησης. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, Ιάπωνες ερευνητές έδειξαν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να επιταχύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου σε μοντέλα ποντικών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Το πιο σημαντικό μεταξύ των ευρημάτων είναι ότι ανακάλυψαν ότι το Amino LP7 – ένα συμπλήρωμα που περιέχει επτά συγκεκριμένα αμινοξέα – μπορεί να επιβραδύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και την ανάπτυξη άνοιας σε αυτά τα ζώα. Η δουλειά τους επεκτείνεται σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του Amino LP7 στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Ο Δρ Makoto Higuchi από τα Εθνικά Ινστιτούτα Κβαντικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στη μελέτη, εξηγεί: «Στα ηλικιωμένα άτομα, οι δίαιτες χαμηλής πρωτεΐνης συνδέονται με κακή διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Έτσι, θέλαμε να καταλάβουμε εάν η συμπλήρωση με απαραίτητα αμινοξέα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων από την άνοια και, αν ναι, ποιοι μηχανισμοί θα συνέβαλαν σε αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα».

Πρώτον, οι ερευνητές μελέτησαν πώς μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες επηρεάζει τον εγκέφαλο σε μοντέλα ποντικών με νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία γενικά δείχνουν νευροεκφυλισμό και μη φυσιολογικά συσσωματώματα πρωτεΐνης που ονομάζονται συσσωματώματα «Tau» στον εγκέφαλο. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες όχι μόνο εμφάνιζαν επιταχυνόμενο εκφυλισμό του εγκεφάλου αλλά είχαν και σημάδια κακής συνδεσιμότητας των νευρώνων. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν μετά τη λήψη συμπληρωμάτων Amino LP7, υποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός επτά συγκεκριμένων αμινοξέων θα μπορούσε να αναστείλει την εγκεφαλική βλάβη.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς το Amino LP7 επηρεάζει διαφορετικά σημάδια εκφυλισμού του εγκεφάλου. Τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία εμφάνισαν υψηλά επίπεδα προοδευτικού εκφυλισμού του εγκεφάλου, αλλά η θεραπεία με Amino LP7 κατέστειλε τον νευρωνικό θάνατο και έτσι μείωσε τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, παρόλο που τα συσσωματώματα Tau παρέμειναν. Σύμφωνα με τον Δρ Akihiko Kitamura, ο οποίος ηγήθηκε επίσης αυτής της μελέτης, «Οι πλάκες Tau στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες θεραπείες στοχεύουν σε αυτές. Ωστόσο, δείξαμε ότι είναι δυνατό να ξεπεραστεί αυτή η εναπόθεση Tau και να αποτραπεί η ατροφία του εγκεφάλου μέσω συμπληρωμάτων με Amino LP7».

Στη συνέχεια, για να κατανοήσουν πώς το Amino LP7 προστατεύει τον εγκέφαλο, οι ερευνητές ανέλυσαν διεξοδικά τις αλλαγές σε επίπεδο γονιδίου που προκαλούνται από το Amino LP7. Τα ευρήματά τους ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Παρατήρησαν ότι το Amino LP7 μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και επίσης εμποδίζει την κυνουρενίνη, έναν επαγωγέα φλεγμονής, να εισέλθει στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας έτσι τα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στους νευρώνες. Διαπίστωσαν επίσης ότι το Amino LP7 μειώνει τον νευρωνικό θάνατο και βελτιώνει τη συνδεσιμότητα των νευρώνων, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ίσως γερνά τον εγκέφαλο πρόωρα

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

H ανάπτυξη άνοιας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.