Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% μέσα σε μια δεκαετία

ΠΟΥ: Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% μέσα σε μια δεκαετία

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος απόκτησής της μπορεί να μειωθεί αν παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, δεν καπνίζετε, πίνετε μέτρια και διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή.

ΠΟΥ: Η ανάπτυξη άνοιας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης Ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από άνοια αναμένεται να αυξηθεί στα 78 εκατομμύρια έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για αύξηση 40% από τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από τη νευρολογική διαταραχή. 

Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί σε εντυπωσιακά 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ανέφερε ο ΠΟΥ. Η άνοια μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ασθενειών ή τραυματισμών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό τραύμα ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτή τη στιγμή είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των ασθενειών και μια σημαντική αιτία αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, η ανάπτυξη άνοιας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος απόκτησής της μπορεί να μειωθεί αν παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, δεν καπνίζετε, πίνετε μέτρια και διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή. Ο αναμενόμενος αυξανόμενος αριθμός ατόμων με άνοια θα έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Το 2019, το εκτιμώμενο συνολικό παγκόσμιο κοινωνικό κόστος άνοιας ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα έξοδα αναμένεται να είναι σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια και το κόστος περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη και αιθητήρες θα παρακολουθούν τις κινήσεις ασθενών που χρήζουν φροντίδας στο σπίτι

Αλγόριθμος διαγιγνώσκει την άνοια πριν οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Κάπνισμα : Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η θνησιμότητα από τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από τον Μάρτιο του 2020 λένε τα CDC

«Η αντιμετώπιση του στίγματος, η ελπίδα στους ανθρώπους, ο λόγος να ζήσουν, η ελπίδα ότι μπορούν να γίνουν παραγωγικά μέλη της κοινωνίας θα είναι πολύ σημαντικά για την αναστροφή της πορείας της επιδημίας των οπιοειδών», πρόσθεσε ο Αούν εν μέρει.

Οι μικρές ατομικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των επιπτώσεων του πληθυσμού"

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η διαδικασία πίσω από τις σύντομες επεμβάσεις περιλαμβάνει τον έλεγχο ασθενών για τον εντοπισμό ανθυγιεινής χρήσης, ακολουθούμενη από μια συζήτηση που στοχεύει στο προσδιορισμένο επίπεδο κατάχρησης ουσιών πριν από παραπομπή για θεραπεία ή άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με ουσίες.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον νοσηλεύτηκε με ουρολογική λοίμωξη στο ιατρικό κέντρο Irvine

Πρότεινε επίσης στους άνδρες να παρακολουθούν πόσο συχνά αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους. Είπε ότι η συχνότητα της ούρησης αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές περνά απαρατήρητη. "Μερικές φορές νομίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό είναι φυσιολογικό - αλλά πρέπει να δουν έναν γιατρό", είπε ο Tewari.