Τεχνολογία

Άνοια: Αλγόριθμος «διαβάζει» την άνοια πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα στους ασθενείς

Άνοια: Αλγόριθμος «διαβάζει» την άνοια πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα στους ασθενείς

Άνοια: Αξιοποιώντας την τεχνολογία του αλγορίθμου, επιστήμονες από την Βρετανία, με επικεφαλής την Ελληνίδα καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα IT που «διαβάζει» την άνοια πριν καν οι ασθενείς εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα.

Ερευνητές στo Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ινστιτούτο Άλαν Τιούρινγκ, με επικεφαλής την Ελληνίδα καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα ΙΤ, το οποίο δύναται να αναγνωρίσει τα πρώτα σημεία της άνοιας, προτού μάλιστα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και πριν οι νευρολόγοι μπορούν να διαγνώσουν την νευροεκφυλιστική νόσο στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο, μόλις μια εγκεφαλική απεικόμιση αρκεί, ώστε το καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να δώσει τα αποτελέσματα. Η εν λόγω τεχνολογία αλγορίθμου έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζεται κλινικά.

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος;

Αφού έχει «εκπαιδευτεί» σε χιλιάδες εγκεφαλικές απεικονίσεις ασθενών με άνοια, είναι στη συνέχεια σε θέση να συγκρίνει τα δεδομένα που έχει συλλέξει με αυτά που καλείται να «διαβάσει» σε κάθε νέα εγκεφαλική απεικόνιση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και κατασκευαστές του, το σύστημα ανοίγει τον δρόμο στην πρόωρη διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου και θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελεί πολύτιμο αρωγό των νευρολόγων.

«Αν παρέμβουμε έγκαιρα, οι θεραπείες θα μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερη εγκεφαλική βλάβη», ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια κα Κουρτζή.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του συστήματος, πέραν του ότι είναι σε θέση να διαγιγνώσκει τη νόσο, προτού καν εμφανιστούν συμπτώματα στους ασθενείς, είναι ότι μπορεί να προβλέψει κατά πόσο η άνοια θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα χρόνια, καθώς και την ταχύτητα εξέλιξής της.

Λίγα λόγια για την καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή

Η ίδια σπούδασε Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε το διδακτορικό της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ και μεταδιδακτορική έρευνα στα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Πραγματοποίησε έρευνα στο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιολογική Κυβερνητική και στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Διδάσκει Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από το 2013 και είναι ειδική στη Γνωστική Υπολογιστική Νευροεπιστήμη, και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών, της άνοιας και της γνωστικής έκπτωσης σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα νέα iPhone 13 Pro και iPhone 13 κυκλοφόρησαν επιτέλους

iPhone 13 Pro και iPhone 13: Οι νέες αφίξεις για την Apple είναι ήδη εδώ και έχουν εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την απόδοση, το design και την συνολική ποιότητα χρήστη.

Κριτήρια καταναλωτών στις online αγορές σύμφωνα με έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των διαδικτυακών αγορών με τις περισσότερες επισκέψεις και για τις κατηγορίες προϊόντων με τις περισσότερες αγορές σε απευθείας σύνδεση, από τη μόδα έως τα συλλεκτικά.

Tο Google Maps θα δείχνει τώρα τη διαδρομή που είναι η πιο αποδοτική σε καύσιμα.

Παράλληλα με τις πληροφορίες για την τιμή και τη διάρκεια του ταξιδιού, οι χρήστες του Google Flights θα μπορούν πλέον να βλέπουν εκτιμήσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν για κάθε πτήση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι εκτιμήσεις είναι «διαφορετικές ανάλογα με την πτήση και τη θέση», δήλωσε η Google.

Metabesity 2021: Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια μακροζωίας

Metabesity 2021: Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια μακροζωίας για το 2021 θα λάβει χώρα εικονικά από 11 έως 14 Οκτωβρίου με σημαντικές εξελίξεις στη γηριατρική που μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αντιστρέψουν τη μείωση της ηλικίας.