Επιστημονικά Νέα

Καφές: Πάνω από 6 κούπες καφέ/ημέρα σχετίζονται με άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο

Καφές: Πάνω από 6 κούπες καφέ/ημέρα σχετίζονται με άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι μεγάλες ποσότητες καφέ μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου. Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερους όγκους εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη διεξήχθη στο Australian Centre for Precision Health της UniSA στο SAHMRI. Ομάδα διεθνών ερευνητών αξιολόγησε τις επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο μεταξύ 17.702 συμμετεχόντων στην βρετανική Biobank (ηλικίας 37-73 ετών) και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 53 % αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας της UniSA, Kitty Pham, λέει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές γνώσεις για τη δημόσια υγεία. “Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Ωστόσο, με την παγκόσμια κατανάλωση να υπερβαίνει τα εννέα δισεκατομμύρια κιλά το χρόνο, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τυχόν επιπτώσεις στην υγεία”, επισημαίνει η Pham και προσθέτει “Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη έρευνα για τις συνδέσεις μεταξύ καφέ, μετρήσεων του εγκεφάλου, κινδύνων άνοιας και κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου – είναι επίσης η μεγαλύτερη μελέτη που έλαβε υπόψη ογκομετρικά δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου και ένα ευρύ φάσμα συγκεχυμένων παραγόντων”.

“Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές μεταθέσεις, διαπιστώσαμε σταθερά ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο όγκο εγκεφάλου – ουσιαστικά, η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό”.

Η άνοια είναι μια εκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο παγκοσμίως. Στην Αυστραλία, η άνοια είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, με περίπου 250 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση όπου η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την εγκεφαλική βλάβη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 25 ετών θα έχει εγκεφαλικό επεισόδιο στη ζωή του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν εγκεφαλικό φέτος με 5,5 εκατομμύρια να πεθαίνουν από αυτό.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νέα δεδομένα δεν θα πρέπει να προκαλούν άγχος στους λάτρεις του καφέ. Το θέμα είναι να βρουν μια ισορροπία στην κατανάλωση καφέ. “Αυτή η έρευνα παρέχει ζωτικές γνώσεις σχετικά με την υψηλή κατανάλωση καφέ και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί”, λέει ο καθηγητής Hyppönen που συμμετέχει στη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντίδραση του οργανισμού μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ

Ένας δυνατός καφές μπορεί να δώσει αυτό το boost που χρειάζεται η προπόνησή σου

5 Συνταγές περιποίησης με βασικό υλικό τον ελληνικό καφέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται νωρίς (όπως το πρώτο σημάδι ή λοίμωξη ή επίγνωση της έκθεσης) ενώ η ριτοναβίρη προορίζεται να επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντιιικού PF-07321332 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.