Επιστημονικά Νέα

Καφές Καρδιά: Νέα έρευνα καταρρίπτει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακής αρρυθμίας

Καφές Καρδιά: Νέα έρευνα καταρρίπτει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακής αρρυθμίας

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ερευνητές καρδιολογίας του UCSF – Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της καρδιακής αρρυθμίας.

Η έρευνα του UC San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές. Η μελέτη αφορά σε μια τετραετή παρακολούθηση ατόμων που κατανάλωναν τακτικά καφέ και το επιστημονικό άρθρο δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2021, στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

«Ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης για τους περισσότερους ανθρώπους και έχει τη φήμη ότι προκαλεί ή επιδεινώνει τις αρρυθμίες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Gregory Marcus, MD, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UCSF. «Αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμιών», πρόσθεσε. Αντιθέτως, «η μελέτη μας παρέχει διαβεβαίωση ότι οι κοινές απαγορεύσεις καφεΐνης για τη μείωση του κινδύνου αρρυθμίας είναι πιθανώς αδικαιολόγητες».

Ενώ ορισμένοι φορείς προτείνουν την αποφυγή προϊόντων με καφεΐνη για τη μείωση του κινδύνου για αρρυθμία, αυτή η σύνδεση δεν έχει αποδειχθεί με συνέπεια. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και να σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως καρκίνος, διαβήτης και νόσος του Πάρκινσον.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του UCSF διερεύνησαν, εάν η συνήθης πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με κίνδυνο αρρυθμίας και εάν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν το μεταβολισμό της καφεΐνης θα μπορούσαν να τροποποιήσουν αυτή τη σχέση.

Περίπου 386.258 άτομα που καταναλώνουν καφέ συμμετείχαν στην έρευνα, με μέση ηλικία 56 ετών. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου μέγεθος δείγματος για αυτόν τον τύπο έρευνας.

Εκτός από μια συμβατική ανάλυση που εξετάζει την αυτοαναφερόμενη κατανάλωση καφέ ως προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών αρρυθμιών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται “Mendelian Randomization”, αξιοποιώντας γενετικά δεδομένα για να συμπεράνουν τις αιτιώδεις σχέσεις.

Τελικά, περίπου το 4% του δείγματος ανέπτυξε αρρυθμία. Δεν παρατηρήθηκε ένδειξη αυξημένου κινδύνου αρρυθμιών μεταξύ εκείνων που γενετικά είχαν προδιάθεση για διαφορετικό μεταβολισμό της καφεΐνης. Ενώ, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υψηλότερες ποσότητες καφέ συνδέονταν στην πραγματικότητα με 3% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαναφερόμενης φύσης των δεδομένων και του γεγονότος ότι δεν ήταν διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του καφέ – όπως ο εσπρέσο ή φίλτρου – που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

«Μόνο μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή μπορεί να δείξει σαφώς τις ακριβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ ή καφεΐνης», δήλωσε ο Marcus. «Αλλά η μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ θα μπορούσαν αντιθέτως να είναι προστατευτικές έναντι ορισμένων αρρυθμιών.», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντίδραση του οργανισμού μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ

Μυστικό για απαράμιλλο καφέ φίλτρου

"Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες που συνδέονται με τη σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.