Επιστημονικά Νέα

Καφές Καρδιά: Νέα έρευνα καταρρίπτει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακής αρρυθμίας

Καφές Καρδιά: Νέα έρευνα καταρρίπτει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακής αρρυθμίας

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ερευνητές καρδιολογίας του UCSF – Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της καρδιακής αρρυθμίας.

Η έρευνα του UC San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές. Η μελέτη αφορά σε μια τετραετή παρακολούθηση ατόμων που κατανάλωναν τακτικά καφέ και το επιστημονικό άρθρο δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2021, στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

«Ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης για τους περισσότερους ανθρώπους και έχει τη φήμη ότι προκαλεί ή επιδεινώνει τις αρρυθμίες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Gregory Marcus, MD, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UCSF. «Αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμιών», πρόσθεσε. Αντιθέτως, «η μελέτη μας παρέχει διαβεβαίωση ότι οι κοινές απαγορεύσεις καφεΐνης για τη μείωση του κινδύνου αρρυθμίας είναι πιθανώς αδικαιολόγητες».

Ενώ ορισμένοι φορείς προτείνουν την αποφυγή προϊόντων με καφεΐνη για τη μείωση του κινδύνου για αρρυθμία, αυτή η σύνδεση δεν έχει αποδειχθεί με συνέπεια. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και να σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως καρκίνος, διαβήτης και νόσος του Πάρκινσον.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του UCSF διερεύνησαν, εάν η συνήθης πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με κίνδυνο αρρυθμίας και εάν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν το μεταβολισμό της καφεΐνης θα μπορούσαν να τροποποιήσουν αυτή τη σχέση.

Περίπου 386.258 άτομα που καταναλώνουν καφέ συμμετείχαν στην έρευνα, με μέση ηλικία 56 ετών. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου μέγεθος δείγματος για αυτόν τον τύπο έρευνας.

Εκτός από μια συμβατική ανάλυση που εξετάζει την αυτοαναφερόμενη κατανάλωση καφέ ως προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών αρρυθμιών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται “Mendelian Randomization”, αξιοποιώντας γενετικά δεδομένα για να συμπεράνουν τις αιτιώδεις σχέσεις.

Τελικά, περίπου το 4% του δείγματος ανέπτυξε αρρυθμία. Δεν παρατηρήθηκε ένδειξη αυξημένου κινδύνου αρρυθμιών μεταξύ εκείνων που γενετικά είχαν προδιάθεση για διαφορετικό μεταβολισμό της καφεΐνης. Ενώ, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υψηλότερες ποσότητες καφέ συνδέονταν στην πραγματικότητα με 3% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαναφερόμενης φύσης των δεδομένων και του γεγονότος ότι δεν ήταν διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του καφέ – όπως ο εσπρέσο ή φίλτρου – που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

«Μόνο μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή μπορεί να δείξει σαφώς τις ακριβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ ή καφεΐνης», δήλωσε ο Marcus. «Αλλά η μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ θα μπορούσαν αντιθέτως να είναι προστατευτικές έναντι ορισμένων αρρυθμιών.», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντίδραση του οργανισμού μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ

Μυστικό για απαράμιλλο καφέ φίλτρου

"Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες που συνδέονται με τη σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας. 

Οι Ω-3 τροφές μπορούν να αναστρέψουν τις μνημονικές βλάβες που προκαλεί η υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Νέα έρευνα για τη χρησιμότητα της κολχικίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό

Η χορήγηση του φαρμάκου κολχικίνη σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 δεν οδηγεί σε καμία μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση.

Γυναίκα που παλεύει στο στάδιο 4 του καρκίνου του μαστού μετά από καθυστερημένες προβολές εν μέσω πανδημίας

Η Rust ελπίζει ότι η ιστορία της θα εμπνεύσει άλλους να κάνουν εξετάσεις όπως μαστογραφίες και μαγνητική τομογραφία, καθώς και γενετικούς ελέγχους. «Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις δοκιμές νωρίς», είπε.