Επιστημονικά Νέα

Καφές Καρδιά: Νέα έρευνα καταρρίπτει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακής αρρυθμίας

Καφές Καρδιά: Νέα έρευνα καταρρίπτει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακής αρρυθμίας

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ερευνητές καρδιολογίας του UCSF – Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της καρδιακής αρρυθμίας.

Η έρευνα του UC San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές. Η μελέτη αφορά σε μια τετραετή παρακολούθηση ατόμων που κατανάλωναν τακτικά καφέ και το επιστημονικό άρθρο δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2021, στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

«Ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης για τους περισσότερους ανθρώπους και έχει τη φήμη ότι προκαλεί ή επιδεινώνει τις αρρυθμίες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Gregory Marcus, MD, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UCSF. «Αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμιών», πρόσθεσε. Αντιθέτως, «η μελέτη μας παρέχει διαβεβαίωση ότι οι κοινές απαγορεύσεις καφεΐνης για τη μείωση του κινδύνου αρρυθμίας είναι πιθανώς αδικαιολόγητες».

Ενώ ορισμένοι φορείς προτείνουν την αποφυγή προϊόντων με καφεΐνη για τη μείωση του κινδύνου για αρρυθμία, αυτή η σύνδεση δεν έχει αποδειχθεί με συνέπεια. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και να σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως καρκίνος, διαβήτης και νόσος του Πάρκινσον.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του UCSF διερεύνησαν, εάν η συνήθης πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με κίνδυνο αρρυθμίας και εάν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν το μεταβολισμό της καφεΐνης θα μπορούσαν να τροποποιήσουν αυτή τη σχέση.

Περίπου 386.258 άτομα που καταναλώνουν καφέ συμμετείχαν στην έρευνα, με μέση ηλικία 56 ετών. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου μέγεθος δείγματος για αυτόν τον τύπο έρευνας.

Εκτός από μια συμβατική ανάλυση που εξετάζει την αυτοαναφερόμενη κατανάλωση καφέ ως προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών αρρυθμιών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται “Mendelian Randomization”, αξιοποιώντας γενετικά δεδομένα για να συμπεράνουν τις αιτιώδεις σχέσεις.

Τελικά, περίπου το 4% του δείγματος ανέπτυξε αρρυθμία. Δεν παρατηρήθηκε ένδειξη αυξημένου κινδύνου αρρυθμιών μεταξύ εκείνων που γενετικά είχαν προδιάθεση για διαφορετικό μεταβολισμό της καφεΐνης. Ενώ, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υψηλότερες ποσότητες καφέ συνδέονταν στην πραγματικότητα με 3% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαναφερόμενης φύσης των δεδομένων και του γεγονότος ότι δεν ήταν διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του καφέ – όπως ο εσπρέσο ή φίλτρου – που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

«Μόνο μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή μπορεί να δείξει σαφώς τις ακριβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ ή καφεΐνης», δήλωσε ο Marcus. «Αλλά η μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ θα μπορούσαν αντιθέτως να είναι προστατευτικές έναντι ορισμένων αρρυθμιών.», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αντίδραση του οργανισμού μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ

Μυστικό για απαράμιλλο καφέ φίλτρου

"Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες που συνδέονται με τη σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αστρική προβολή : Το μέσο για να επικοινωνήσετε με την κοσμική νοημοσύνη

Οι έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 8 και 20 τοις εκατό των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι είχαν κάτι σαν εξωσωματική εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή τους-αίσθηση της συνείδησης, του πνεύματος ή του «αστρικού σώματος» που έφευγε από το φυσικό σώμα.

Η μελέτη των ουδετερόφιλων κυττάρων φέρνει νέα δεδομένα στην κατανόηση του καρκίνου

Καρκίνος: Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία - τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.