Επιστημονικά Νέα

Alzheimer’s κακός ύπνος: Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

Alzheimer’s κακός ύπνος: Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

Alzheimer's κακός ύπνος: Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη νόσο Αλτσχάιμερ και την κακή ποιότητα ύπνου, με την συνολική μείωση των γνωστικών λειτουργιών του ασθενή.

Ο κακός ύπνος και η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέονται και τα δύο με μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Ωστόσο, ο διαχωρισμός των επιπτώσεων του καθενός αποτελεί μια πρόκληση. Αυτή η νέα μελέτη περιελάμβανε 100 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων η γνωστική λειτουργία παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για 4,5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μελέτη ύπνου σε μέση ηλικία 75 ετών και δοκιμάστηκαν για τη γενετική παραλλαγή Alzheimer υψηλού κινδύνου APOE4 και για τα επίπεδα των πρωτεϊνών Alzheimer στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (88) δεν είχαν γνωστική εξασθένηση, 11 είχαν πολύ ήπια έκπτωση και ένας είχε ήπια έκπτωση.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Συνολικά, οι γνωστικές βαθμολογίες μειώθηκαν για εκείνους με λιγότερο από 5,5 ή περισσότερες από 7,5 ώρες αυτοαναφερόμενου ύπνου ανά νύχτα, ενώ οι βαθμολογίες παρέμειναν σταθερές για εκείνους που βρίσκονταν στη μέση του εύρους. “Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε ότι όχι μόνο εκείνοι με μικρές ποσότητες ύπνου, αλλά και εκείνοι με μεγάλες ποσότητες ύπνου είχαν μεγαλύτερη γνωστική παρακμή”. Αυτό δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. David Holtzman. Είναι καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. “Υποδηλώνεται ότι η ποιότητα του ύπνου μπορεί να είναι το κλειδί, σε αντίθεση με τον απλό ύπνο”.

Αυτή η σχέση σχήματος U μεταξύ ύπνου και διανοητικής έκπτωσης ίσχυε αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τον ύπνο όσο και τη γνωστική λειτουργία, όπως η ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα των πρωτεϊνών Alzheimer και η παρουσία του APOE4, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. 20 στο περιοδικό Brain. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το μυαλό των ανθρώπων όσο μεγαλώνουν, πρότειναν οι ερευνητές. “Ήταν δύσκολο να προσδιορίσουμε πώς σχετίζονται ο ύπνος και τα διάφορα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε παρεμβάσεις”. Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Brendan Lucey, διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Συμπεράσματα της μελέτης

Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει ένα μεσαίο εύρος για τον συνολικό χρόνο ύπνου, όπου η γνωστική απόδοση ήταν σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Οι σύντομοι και μεγάλοι χρόνοι ύπνου συσχετίστηκαν με χειρότερη γνωστική απόδοση, ίσως λόγω ανεπαρκούς ύπνου ή κακού ύπνου ποιότητα. Μια αναπάντητη ερώτηση είναι εάν μπορούμε να επέμβουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο, όπως η αύξηση του χρόνου ύπνου για όσους κοιμούνται λίγο λίγο κατά μία ώρα περίπου, θα είχε θετική επίδραση στη γνωστική τους απόδοση, ώστε να μην μειώνονται πλέον;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Πρωτοποριακό εγκεφαλικό εμφύτευμα θεραπεύει τη σοβαρή κατάθλιψη

Πώς να αντιμετωπίσετε την άνοια του δικού σας ανθρώπου

Πώς ο διαβήτης τύπου 2 επιβαρύνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.