Αλλεργιολογία

Φαρμακευτική αλλεργία – Πως αντιμετωπίζεται

Φαρμακευτική αλλεργία – Πως αντιμετωπίζεται

Η φαρμακευτική αλλεργία είναι μια αντίδραση που προκαλείται όταν ένα άτομο πάρει ένα φάρμακο και στον οργανισμό του υπάρχουν ειδικά αντισώματα ή ειδικά κύτταρα εναντίον του συγκεκριμένου φαρμάκου. Την πρώτη φορά που κάποιος θα λάβει ένα φάρμακο, κατά κανόνα δεν θα αντιδράσει.

Είναι όμως πιθανό, αν έχει κάποια προδιάθεση, το ανοσολογικό του σύστημα να αρχίσει να παράγει αντισώματα εναντίον του συγκεκριμένου φαρμάκου και σε τυχόν επόμενη λήψη του να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση.
Υπολογίζεται ότι λιγότερο από 10% των ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα φάρμακα είναι αλλεργικές αντιδράσεις.
Μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο έχουν οι ενήλικες (γιατί έχουν πάρει αρκετά φάρμακα και έχει υπάρξει χρόνος να ευαισθητοποιηθούν), όσοι έχουν ήδη εμφανίσει φαρμακευτική αλλεργία σε άλλο φάρμακο και όσοι λαμβάνουν το φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.

Τα φάρμακα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα αντιβιοτικά (πχ η πενικιλλίνη και γενικότερα τα λεγόμενα β-λακταμικά αντιβιοτικά όπως η αμοξυκιλλίνη, η αμπικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως π.χ. η ασπιρίνη, η ινσουλίνη, κάποια γενικά αναισθητικά. Θεωρητικά κάθε φάρμακο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Η φαρμακευτική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν άμεσα (μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι και μία ώρα από τη λήψη του φαρμάκου) ή καθυστερημένα (αρκετές ώρες από τη χρονική στιγμή της λήψης του φαρμάκου) και να αφορούν διάφορα όργανα του σώματος.

Τα συμπτώματα από το δέρμα είναι τα πιο συνηθισμένα και μπορεί να είναι ήπια (πχ εξάνθημα σαν της ιλαράς, κνίδωση) ή σοβαρά όπως το πολύμορφο ερύθημα και η αποφολιδωτική δερματίτιδα. Αν το φάρμακο χορηγείται τοπικά στο δέρμα (σε μορφή κρέμας, ωτικών σταγόνων κλπ) μπορεί να εμφανιστεί τοπική μόνο αντίδραση, όπως είναι η δερματίτιδα εξ επαφής.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε εκδηλώσεις από όργανα όπως το συκώτι (ηπατίτιδα από φάρμακα), τους νεφρούς, τις αρθρώσεις. Η συστηματική αναφυλαξία που μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό shock είναι η πιο επικίνδυνη μορφή αλλεργικής αντίδρασης και μπορεί να εκδηλωθεί με ταυτόχρονα συμπτώματα σε διάφορα όργανα (δέρμα, κυκλοφορικό, πνεύμονες) και απώλεια συνείδησης. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η έκβαση μπορεί να είναι μοιραία.

Όσο μεγαλύτερη ευαισθησία έχει το άτομο στο συγκεκριμένο φάρμακο, τόσο σοβαρότερη αντίδραση θα εμφανίσει. Τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλλεργίας μπορεί να είναι ίδια ή βαρύτερα σε επόμενες χορηγήσεις του ίδιου ή παρόμοιων χημικά φαρμάκων.
Δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος γιατί παρά το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται το άτομο να ευαισθητοποιηθεί μελλοντικά στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Έλεγχος γίνεται στα άτομα που έχουν εμφανίσει κάποια αντίδραση και ο έλεγχος αυτός είναι εκτεταμένη αλλεργιολογική αξιολόγηση, δεν πρόκειται για απλή εξέταση αίματος.
Όταν υπάρχει διαγνωσμένη φαρμακευτική αλλεργία επιβάλλεται η αποφυγή του συγκεκριμένου φαρμάκου και όλων όσων ανήκουν στην ίδια ευρύτερη οικογένεια.
Όταν υποψιαζόμαστε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο ενημερώνουμε άμεσα το γιατρό μας για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Ακολουθούμε ακριβώς τις οδηγίες του σε ό,τι αφορά τη διακοπή του φαρμάκου και την αντιμετώπιση της αντίδρασης.

Κρατάμε τη συσκευασία του φαρμάκου που προκάλεσε την αντίδραση. Αν η αντίδραση έγινε στο νοσοκομείο ζητάμε ενημερωτικό σημείωμα που να αναφέρει το φάρμακο, το είδος της αντίδρασης και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίστηκε.

Απευθυνόμαστε σε αλλεργιολόγο για να γίνει η προβλεπόμενη αξιολόγηση και να ενημερωθούμε για εναλλακτικά φάρμακα που μπορούμε να πάρουμε με ασφάλεια.
Δεν πειραματιζόμαστε μόνοι μας με νέα λήψη του πιθανά υπεύθυνου φαρμάκου ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια από την φαρμακευτική αντίδραση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό

Αλλεργικό άσθμα τεστ: Νέα έρευνα δείχνει αλλαγές στον ανθρώπινο αεραγωγό [vid]

Έρευνα αποκαλύπτει πως πυροδοτούνται οι αλλεργικές αντιδράσεις

Μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας MedUni Vienna, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ενεργοποιούν ένα γνωστό φλεγμονώδη παράγοντα – το αμυλοειδές Α (SAA), μια πρωτεΐνη οξείας φάσης – ωθώντας τον πνευμονικό ιστό σε αλλεργική αντίδραση», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες […]

Μελέτη συσχετίζει το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου με το παιδικό άσθμα

Μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Χιούστον παρουσιάζει μία συσχέτιση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου και της διάγνωσης παιδικού άσθματος. «Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία για να παρακολουθήσουμε πληροφορίες για τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με άσθμα. Από τα περισσότερα από 57.000 παιδιά για τα οποία […]

Πως οι πνεύμονες αντιδρούν στα αλλεργιογόνα

Μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, εξειδικευμένα λεμφοκύτταρα μνήμης Τ στους πνεύμονες που αντιδρούν σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν επιθέσεις αλλεργικού άσθματος. Αυτά τα κύτταρα μνήμης που ονομάζονται Th2-TRMsT (T-helper 2-tissue resident memory cells) βρίσκονται στους πνεύμονες για μια ζωή στους πάσχοντες από άσθμα οι οποίοι έχουν προσβολές άσθματος αμέσως μετά την επαφή τους με αλλεργιογόνα. […]

Λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας

Η εποχή που ξεκινούν και πάλι οι εποχικές αλλεργίες έφτασε. Μπούκωμα στην μύτη ή συνάχι, μάτια που δακρύζουν και “σας τρώνε”, βήχας και φτέρνισμα είναι μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα με τα οποία έρχονται χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι κάθε μέρα. Με τις αλλεργίες, αυτό που λίγοι εξ’ αυτών συνειδητοποιούν είναι, ότι κάνουν και οι ίδιοι ορισμένα βασικά […]

Πως θα προστατευτείτε το χειμώνα από τις αλλεργίες;

Δύσκολη είναι η ζωή τον χειμώνα για τους πάσχοντες από ορισμένες αλλεργίες, οι οποίες οφείλονται σε αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων. Οι πάσχοντες από εποχιακές αλλεργίες νιώθουν ανακούφιση όταν έρχεται ο χειμώνας και η φύση ησυχάζει. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να μοιραστούν όλοι οι αλλεργικοί τη χαρά τους. Όπως η αλλεργιολόγος Dr. Sandra Hong, από την […]

Μελέτη δείχνει ότι τα κατοικίδια μειώνουν την πιθανότητα για…

Όσα περισσότερα σκυλιά (κυρίως) και γάτες υπάρχουν σε ένα σπίτι και με αυτά εξαρχής μεγαλώνει ένα μωρό, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάθει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Μπιλ Χέσελμαρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο […]

Tips για πρόληψη από τροφικές αλλεργίες

Η διαχείριση των τροφικών αλλεργιών είναι σύνθετη υπόθεση. Η αντίδραση του οργανισμού σε μια απαγορευμένη τροφή, μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή ενόχληση έως δυνητικά θανατηφόρο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, γι’ αυτό αν ο οργανισμός σας δεν ανέχεται κάποιες τροφές, πρέπει να βρίσκεστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις τροφές στις οποίες […]

Οι επιστήμονες συσχετίζουν παχυσαρκία και άσθμα

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν παχύσαρκοι, ειδικά εκείνοι που αναπτύσσουν την πάθηση ως ενήλικες και εκείνοι που διαγιγνώσκονται με άσθμα χωρίς αλλεργίες. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα, ίσως μέσω φυσιολογικών, μεταβολικών ή φλεγμονωδών αλλαγών. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για το […]