Επιστημονικά Νέα

“Ακτίνα ελπίδας” Καρκίνος: Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

“Ακτίνα ελπίδας” Καρκίνος: Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

“Ακτίνα ελπίδας” Καρκίνος: Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων αποκαλύφθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η οποία ολοκληρώνεται στο Σικάγο σήμερα. Ακολουθούν ορισμένες από τις ανακοινώσεις που ενθουσίασαν περισσότερο τους ειδικούς.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ένα από τα αποτελέσματα των δοκιμών που προκάλεσαν αναστάτωση στο Σικάγο έχει αυξήσει τις ελπίδες για ένα νέο όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του πιο θανατηφόρου από όλους τους καρκίνους. Η θεραπεία osimertinib αποδείχθηκε ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, όταν λαμβάνεται καθημερινά μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Αναπτύχθηκε από τον φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca, το καθημερινό χάπι απευθύνεται σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο -που είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος- καθώς και με μετάλλαξη του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, ή EGFR. Η Iris Pauporte, επικεφαλής της έρευνας στη Γαλλική Ένωση κατά του Καρκίνου, δήλωσε στο AFP ότι η πρόοδος αποτελεί “μεγάλη ακτίνα ελπίδας” για αυτόν τον τύπο καρκίνου, για τον οποίο η πρόοδος είναι αργή. Η Muriel Dahan, επικεφαλής της έρευνας στην Unicancer, δήλωσε ότι εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, “θα πρέπει να αλλάξει” η κοινή πρακτική στη θεραπεία αυτού του είδους καρκίνου του πνεύμονα. Ο συστηματικός έλεγχος για τη μετάλλαξη EGFR θα καταστεί, επίσης, απαραίτητος για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, πρόσθεσε.

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια άλλη θεραπεία, που ονομάζεται vorasidenib, βρέθηκε ότι παρατείνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη των ασθενών με γλοίωμα όγκου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. Το καθημερινό χάπι, που αναπτύχθηκε από τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Servier, έχει ως στόχο να εμποδίσει ένα ένζυμο που ευθύνεται για την εξέλιξη ορισμένων καρκίνων του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ο Patrick Therasse, αντιπρόεδρος ογκολογικής έρευνας της Servier, δήλωσε στο AFP ότι “υπήρξαν λίγες θεραπευτικές εξελίξεις για τους όγκους του εγκεφάλου τα τελευταία 20 χρόνια”. “Χάρη στη στοχευμένη θεραπεία μας, οι ασθενείς απέφυγαν την εξέλιξη του καρκίνου για 27,7 μήνες, σε σύγκριση με 11,1 μήνες” για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, πρόσθεσε. Ο Fabrice Andre, επικεφαλής της έρευνας στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy της Γαλλίας, δήλωσε ότι “η ιατρική ακριβείας ανοίγει μια πόρτα για μια ασθένεια για την οποία δεν υπήρχε τίποτα μέχρι τώρα”. “Σημαίνει ότι η επιστήμη μπορεί να ξεμπλοκάρει καταστάσεις που ήταν καταστροφικές”, δήλωσε στο AFP. Ο Dahan της Unicancer δήλωσε ότι είναι σημαντικό να “παραμείνουμε επιφυλακτικοί”, αλλά πρόσθεσε ότι “αυτό θα μπορούσε να γίνει το νέο θεραπευτικό πρότυπο – ανάλογα με τις περαιτέρω δοκιμές”.

Καρκίνος του μαστού Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιεύθηκαν, επίσης, στο Σικάγο έδειξαν ότι το φάρμακο ριβοκικλίμπη μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 25% για μια μεγάλη ομάδα επιζώντων σε πρώιμο στάδιο. Το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, έχει ήδη εγκριθεί ευρέως σε όλον τον κόσμο. Δοκιμάστηκε σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία. Η εμπειρογνώμονας της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) Rita Nanda, δήλωσε ότι πρόκειται για μια “πολύ σημαντική κλινική δοκιμή που αλλάζει την πρακτική”.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας Υπήρξαν, επίσης, καλά νέα για ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αρχικό στάδιο με χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης. Δεν υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου για τις ασθενείς που υποβάλλονται σε απλή υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρούνται η μήτρα και ο τράχηλος της μήτρας, σε σχέση με τη ριζική υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται επίσης το ανώτερο τμήμα του κόλπου, σύμφωνα με μελέτες φάσης τρία. Ο Pauporte του Συνδέσμου Κατά του Καρκίνου (League Against Cancer) δήλωσε ότι πρόκειται για “καλά νέα” προσθέτοντας ότι “δείχνει ότι δεν είναι μόνο η πρόοδος που αφορά τα φάρμακα η οποία είναι σημαντική”.

Καρκίνος των ωοθηκών

Μια δοκιμή που παρουσιάστηκε, επίσης, στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) έδειξε ότι η λήψη της θεραπείας με το αντίσωμα mirvetuximab soravtansine βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Η εμπειρογνώμονας της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) Merry Jennifer Markham δήλωσε ότι η θεραπεία “καταδεικνύει πρόοδο και προσφέρει ελπίδα για αυτούς τους ασθενείς”.

Καρκίνος του ορθού

Τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Σικάγο έδειξαν ότι οι ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του ορθού θα μπορούσαν να λάβουν χημειοθεραπεία χωρίς να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα γλίτωνε τους ασθενείς από τις βάναυσες παρενέργειες της ακτινοβολίας.

Εμβόλια                     

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV. Ο Christophe Le Tourneau, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Curie της Γαλλίας, ο οποίος παρουσίασε μια μελέτη σχετικά με ένα εμβόλιο για μια συγκεκριμένη μορφή του ιού HPV, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί “σημαντική τεχνολογική πρόοδος” στον τομέα αυτόν πρόσφατα. “Τα θεραπευτικά εμβόλια, για τα οποία μιλάμε όλο και περισσότερο και για τα οποία υπάρχουν όλο και περισσότερες δοκιμές σε εξέλιξη”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη προσδιορίζει βιοδείκτη που μπορεί να προβλέψει την ανταπόκριση στη χημειοανοσοθεραπεία

Οι θεραπευτικοί ιοί βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου

Θεραπεία καρκίνου: Νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας δίνει ελπίδες

Αναστολή ανάπτυξης όγκων στον πνεύμονα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.