Ογκολογία

Θεραπεία καρκίνου: Νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας δίνει ελπίδες

Θεραπεία καρκίνου: Νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας δίνει ελπίδες

Θεραπεία καρκίνου: Μια ερευνητική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Monash και της Lava Therapeutics περιγράφει μια νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας για την πιθανή θεραπεία του καρκίνου. Τη μελέτη οργάνωσε ο Dr. Roeland Lameris από το Amsterdam UMC και συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Cancer με επικεφαλής τον Monash Biomedicine Discovery Institute, ARC Laureate Fellow καθηγητή Jamie Rossjohn και τον Δρ. Adam Shahine, υπογραμμίζει τη συνέργεια μεταξύ ενός θραύσματος αντισωμάτων, γνωστού ως nanobody, που όχι μόνο δρα ως γέφυρα βοηθώντας να συνδεθούν δύο βασικοί υποδοχείς ανοσοκυττάρων αλλά επίσης εκμεταλλεύονται την αλληλεπίδρασή τους, επιτρέποντας στον οργανισμό να ενισχύσει την ανοσολογική του απόκριση στον καρκίνο.

Αυτά τα θραύσματα αντισωμάτων, που υποδηλώνονται ως νανοσωμάτια, δρουν στοχεύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός μορίου που είναι γνωστό ως CD1d και Natural Tiller T κύτταρα (NKT) με σταθερό και μακροχρόνιο τρόπο, έναντι δειγμάτων όγκου ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα και οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας. Τα νέα ευρήματα θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τη δυνητική δημιουργία νέων και αποτελεσματικών θεραπειών ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων. Χρησιμοποιώντας το Australian Synchrotron, η ομάδα του Πανεπιστημίου Monash παρείχε λεπτομερείς ατομικές πληροφορίες για το πώς τα νανοσωμάτια άσκησαν την επίδρασή τους στα ανοσοκύτταρα σε ένα μοντέλο καρκίνου. «Ήμασταν σε θέση να απεικονίσουμε με ακρίβεια πώς το νανοσωματίδιο αναγνώρισε ταυτόχρονα το CD1d και το NKT TCR, παρέχοντας έτσι μια μοριακή βάση για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες», δήλωσε ο καθηγητής Rossjohn. Ακόμη: Νέος τρόπος στόχευσης καρκινικών κυττάρων.

T-cells.jpg

Ο Hans van der Vliet, καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στο Άμστερνταμ UMC και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Lava Therapeutics, λέει: «Στοχεύοντας και ενισχύοντας τα φυσικά ανοσοκύτταρα που είναι εγγενή σε όλους τους ανθρώπους, όπως τα κύτταρα NKT και τα κύτταρα Τ-γάμμα-δέλτα, για μια βελτιωμένη Θεραπευτική επίδραση, πιστεύουμε ότι η προσέγγισή μας θα μπορούσε τελικά να μεταφραστεί σε μια ευρέως εφαρμόσιμη ανοσοθεραπευτική προσέγγιση για μια σειρά από ενδείξεις καρκίνου. “Αυτή η συνεργασία ανοίγει το δρόμο για την ορθολογική ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπειών μιας σειράς καρκίνων”, δήλωσε ο συν-πρώτος συγγραφέας Dr. Shahine.

Targeted.png

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει πιθανότητες να τον εκδηλώσει, με τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο να υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων