Ογκολογία

Θεραπεία καρκίνου: Νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας δίνει ελπίδες

Θεραπεία καρκίνου: Νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας δίνει ελπίδες

Θεραπεία καρκίνου: Μια ερευνητική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Monash και της Lava Therapeutics περιγράφει μια νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας για την πιθανή θεραπεία του καρκίνου. Τη μελέτη οργάνωσε ο Dr. Roeland Lameris από το Amsterdam UMC και συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Cancer με επικεφαλής τον Monash Biomedicine Discovery Institute, ARC Laureate Fellow καθηγητή Jamie Rossjohn και τον Δρ. Adam Shahine, υπογραμμίζει τη συνέργεια μεταξύ ενός θραύσματος αντισωμάτων, γνωστού ως nanobody, που όχι μόνο δρα ως γέφυρα βοηθώντας να συνδεθούν δύο βασικοί υποδοχείς ανοσοκυττάρων αλλά επίσης εκμεταλλεύονται την αλληλεπίδρασή τους, επιτρέποντας στον οργανισμό να ενισχύσει την ανοσολογική του απόκριση στον καρκίνο.

Αυτά τα θραύσματα αντισωμάτων, που υποδηλώνονται ως νανοσωμάτια, δρουν στοχεύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός μορίου που είναι γνωστό ως CD1d και Natural Tiller T κύτταρα (NKT) με σταθερό και μακροχρόνιο τρόπο, έναντι δειγμάτων όγκου ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα και οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας. Τα νέα ευρήματα θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τη δυνητική δημιουργία νέων και αποτελεσματικών θεραπειών ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων. Χρησιμοποιώντας το Australian Synchrotron, η ομάδα του Πανεπιστημίου Monash παρείχε λεπτομερείς ατομικές πληροφορίες για το πώς τα νανοσωμάτια άσκησαν την επίδρασή τους στα ανοσοκύτταρα σε ένα μοντέλο καρκίνου. «Ήμασταν σε θέση να απεικονίσουμε με ακρίβεια πώς το νανοσωματίδιο αναγνώρισε ταυτόχρονα το CD1d και το NKT TCR, παρέχοντας έτσι μια μοριακή βάση για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες», δήλωσε ο καθηγητής Rossjohn. Ακόμη: Νέος τρόπος στόχευσης καρκινικών κυττάρων.

T-cells.jpg

Ο Hans van der Vliet, καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στο Άμστερνταμ UMC και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Lava Therapeutics, λέει: «Στοχεύοντας και ενισχύοντας τα φυσικά ανοσοκύτταρα που είναι εγγενή σε όλους τους ανθρώπους, όπως τα κύτταρα NKT και τα κύτταρα Τ-γάμμα-δέλτα, για μια βελτιωμένη Θεραπευτική επίδραση, πιστεύουμε ότι η προσέγγισή μας θα μπορούσε τελικά να μεταφραστεί σε μια ευρέως εφαρμόσιμη ανοσοθεραπευτική προσέγγιση για μια σειρά από ενδείξεις καρκίνου. “Αυτή η συνεργασία ανοίγει το δρόμο για την ορθολογική ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπειών μιας σειράς καρκίνων”, δήλωσε ο συν-πρώτος συγγραφέας Dr. Shahine.

Targeted.png

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

Η αρχιτεκτονική των ιστών ρυθμίζει την εξέλιξη του όγκου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.