Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αγγειογενετική συγκοπή: Τι είναι η αγγειογενετική συγκοπή και γιατί μερικοί άνθρωποι λιποθυμούν στον ήλιο;

Αγγειογενετική συγκοπή: Τι είναι η αγγειογενετική συγκοπή και γιατί μερικοί άνθρωποι λιποθυμούν στον ήλιο;

Αγγειογενετική συγκοπή: Η συγκοπή των αγγείων, γνωστή και ως νευροκαρδιογενής συγκοπή, είναι μια κοινή αιτία λιποθυμίας.

Η συγκοπή των αγγείων, γνωστή και ως νευροκαρδιογενής συγκοπή, είναι μια κοινή αιτία λιποθυμίας. Εμφανίζεται όταν το σώμα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα ερεθίσματα, όπως η παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση στη θερμότητα, η θέα του αίματος ή η ακραία συναισθηματική δυσφορία. Η πάθηση προκύπτει από μια ξαφνική πτώση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και προκαλεί προσωρινή απώλεια συνείδησης.

Αιτίες και Μηχανισμός

Η συγκοπή των αγγείων του αγγείου προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. Όταν το σώμα εκτίθεται, το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, διεγείρεται υπερβολικά. Αυτή η υπερδιέγερση προκαλεί επιβράδυνση της καρδιάς (βραδυκαρδία) και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε ταχεία πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση). Κατά συνέπεια, ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερο αίμα, με αποτέλεσμα το άτομο να λιποθυμήσει.

Συμπτώματα

Πριν λιποθυμήσουν, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια, όπως:

  • Ζαλάδα ή ζάλη
  • Ναυτία
  • Ιδρώνοντας
  • Θολή όραση ή όραση τούνελ
  • Αίσθημα ζεστασιάς

Αυτά τα συμπτώματα συχνά προηγούνται της πραγματικής απώλειας συνείδησης, αφήνοντας λίγο χρόνο για τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Γιατί οι άνθρωποι λιποθυμούν στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έναυσμα για αγγειοαγγειακή συγκοπή. Όταν το σώμα υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, εργάζεται σκληρότερα για να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της ροής του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος για να διευκολύνει την εφίδρωση και την ψύξη. Σε ευαίσθητα άτομα, αυτή η ανακατανομή της ροής του αίματος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αρκετά ώστε να πυροδοτήσει μια αγγειοαγγειακή απόκριση.

Επιπλέον, η αφυδάτωση, η οποία είναι συνηθισμένη σε ζεστό καιρό, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος, καθιστώντας δυσκολότερο για το σώμα να διατηρήσει επαρκή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν συνδυάζεται με τις αγγειοδιασταλτικές επιδράσεις της θερμότητας.

Πρόληψη και Διαχείριση

Για να αποφευχθεί η συγκοπή του αγγείου, ειδικά σε συνθήκες ζέστης, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και να αναζητάτε σκιά όταν είναι απαραίτητο. Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων ενός επεισοδίου επιτρέπει στα άτομα να καθίσουν ή να ξαπλώσουν, κατά προτίμηση με τα πόδια ψηλά, για να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Για υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, συνιστάται ιατρική αξιολόγηση για τον αποκλεισμό άλλων υποκείμενων παθήσεων και για τη συζήτηση πιθανών θεραπειών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα ή τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Η κατανόηση της αγγειοαγγειακής συγκοπής και των πυροδοτήσεών της μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν και να αποτρέψουν επεισόδια, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπως ο ζεστός καιρός που μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η υπερτασική καρδιακή νόσος να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές;

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάρετε πιο σοβαρά μια λιποθυμία

Ποιες ασθένειες σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας;

Η δύσπνοια προαναγγέλει χειρότερη έκβαση μετά την καρδιακή προσβολή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon