Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος αναισθησία: Μελέτη δεν έδειξε κάποια επίδραση από τις δόσεις αναισθησίας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου παιδιών

Εγκέφαλος αναισθησία: Μελέτη δεν έδειξε κάποια επίδραση από τις δόσεις αναισθησίας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου παιδιών

Εγκέφαλος αναισθησία: Νέα δοκιμή εξέτασε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης γενικής αναισθησίας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine διαπίστωσε ότι οι πολλαπλές δόσεις γενικής αναισθησίας δεν βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε μικρά παιδιά, παρέχοντας καθησυχασμό στους γονείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Claire Wainwright από το Κέντρο Ερευνών Παιδικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, περιελάμβανε μια δοκιμή με παιδιά που πάσχουν από κυστική ίνωση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η δοκιμή εξέτασε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης γενικής αναισθησίας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

Η Μελέτη: Σημαντικά ευρήματα

Η μελέτη παρατήρησε παιδιά από περίπου 3,6 μηνών έως 12,8 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια προηγούμενη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία λάμβανε συχνές θεραπείες υπό γενική αναισθησία και η άλλη λάμβανε τυπική φροντίδα χωρίς προγραμματισμένες θεραπείες αναισθησίας μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Τα παιδιά στην ομάδα της συχνής αναισθησίας παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη έκθεση στην αναισθησία σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας τυπικής φροντίδας. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, η ομάδα με συχνή αναισθησία είχε κατά μέσο όρο δύο εκθέσεις, ενώ η ομάδα τυπικής φροντίδας δεν είχε καμία έκθεση.

Αυτή η διαφορά αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, με την ομάδα της συχνής αναισθησίας να έχει κατά μέσο όρο έξι εκθέσεις μέχρι την ηλικία των πέντε σε σύγκριση με δύο στην ομάδα τυπικής φροντίδας. Μέχρι την ηλικία των 12,8 ετών, αυτό το χάσμα διευρύνθηκε περαιτέρω, με την ομάδα συχνής αναισθησίας να αντιμετώπιζε κατά μέσο όρο δέκα εκθέσεις έναντι τεσσάρων στην ομάδα τυπικής φροντίδας. Επιπλέον, ο συνολικός χρόνος που δαπανήθηκε υπό αναισθησία ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα συχνής αναισθησίας, με διάμεσο 180 λεπτά σε σύγκριση με 48 λεπτά για την ομάδα τυπικής φροντίδας. Οι αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν περιελάμβαναν νευροσυμπεριφορικά τεστ, τεστ νοημοσύνης και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα που μετρήθηκε ήταν η απόδοση σε ένα ηλεκτρονικό τεστ προσοχής και γνωστικών δεξιοτήτων.

Η μελέτη δεν βρήκε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα συχνής αναισθησίας να σημειώνει κατά μέσο όρο 51, σε σύγκριση με 53 στην ομάδα τυπικής φροντίδας. Ο καθηγητής Andrew Davidson από το Murdoch Children’s Research Institute, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη, είπε: «Πολλαπλές εκθέσεις σε γενική αναισθησία σε αυτά τα μικρά παιδιά δεν προκάλεσαν λειτουργική έκπτωση στην προσοχή, το IQ, την εκτελεστική λειτουργία ή τη δομή του εγκεφάλου σε σύγκριση με την ομάδα με λιγότερα αναισθητικά».

Η αναισθησία επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών;

Αυτή η μελέτη αντιμετωπίζει μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της αναισθησίας στους νέους εγκεφάλους, ειδικά σε παιδιά που χρειάζονται πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει πιθανούς κινδύνους, που οδηγούν σε αβεβαιότητα και άγχος μεταξύ των γονέων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Ο Wainwright τόνισε ότι οι μελέτες σε ζώα δεν προβλέπουν πάντα τα αποτελέσματα στον άνθρωπο: «Μελέτες σε ζώα έδειξαν πιθανές αλλαγές μάθησης και συμπεριφοράς, αλλά τα παιδιά με χειρότερα αποτελέσματα μπορεί να έχουν αυτές τις αιτίες λόγω της νόσου ή της διαδικασίας που απαιτεί το αναισθητικό».

Αν και τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους γονείς να συζητούν τυχόν ανησυχίες με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού τους, ειδικά εάν το παιδί χρειάζεται πολλαπλές ή παρατεταμένες συνεδρίες αναισθησίας. Ειδικοί λένε ότι για παιδιά κάτω των τριών, οι γονείς θα πρέπει να ρωτήσουν τον χειρουργό τους σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη δυνατότητα αναβολής της επέμβασης και τη διάρκεια και τον αριθμό των απαιτούμενων χειρουργικών επεμβάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Μετά από 180 χρόνια, νέες ενδείξεις αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί η γενική αναισθησία στον εγκέφαλο

Πώς λειτουργεί η γενική αναισθησία στον εγκέφαλο;

Πόσο άσχημα μπορεί να πάει ένα χειρουργείο αφαίρεσης αμυγδαλών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε αν σπάσετε κάτι στην παλάμη σας;

Παλάμη σπάσιμο: Εάν σπάσετε ένα οστό στην παλάμη σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα και κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε τη σωστή επούλωση.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Close Icon