Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Έφηβοι: Νέα μελέτη αποκαλύπτει σχέσεις μεταξύ κοινωνικού άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων

Έφηβοι: Νέα μελέτη αποκαλύπτει σχέσεις μεταξύ κοινωνικού άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων

«Μια τέτοια ανακάλυψη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κοινοπραξία «Δίκτυο Νευροεπιστημών Wellcome Trust στην Ψυχιατρική» (NSPN) η οποία παρέχει ισχυρά δεδομένα προσβάσιμα σε ερευνητές ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων».

Έφηβοι: Οι έφηβοι που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κοινωνικού άγχους είναι πιο πιθανό να αναφέρουν αυξημένες σκέψεις αυτοκτονίας και άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ρίχνει φως στην επιτακτική ανάγκη για πρώιμες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους στους νέους.

Η μελέτη, «Συμπτώματα κοινωνικού άγχους και η σχέση τους με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε εφήβους: Μια προοπτική μελέτη», δημοσιεύεται στο JCPP Advances. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Kenny Chiu, Κλινικός Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογικών Θεραπειών της UEA, είπε: «Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή (SAD) συχνά ξεκινά κατά την εφηβεία, εκδηλώνεται ως έντονος φόβος και δυσφορία σε κοινωνικές καταστάσεις. «Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις για το πώς τα συμπτώματα κοινωνικού άγχους μπορεί να μεταφέρουν κινδύνους για την ανάπτυξη άλλων σημαντικών ζητημάτων ψυχικής υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστούν». Ο δεύτερος συγγραφέας Καθηγητής Αργύρης Στριγγάρης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο University College του Λονδίνου, είπε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την πρόληψη της ανάπτυξης αυτοκτονικών σκέψεων και άλλων καταθλιπτικών συμπτωμάτων».

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα ένα χρόνο μετά τη μελέτη εξήγησαν επίσης εν μέρει τη σύνδεση μεταξύ του πρώιμου κοινωνικού άγχους και των μετέπειτα καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η τελευταία συγγραφέας Δρ. Eleanor Leigh, MRC Clinician Scientist Fellow στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Επίτιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, είπε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι το κοινωνικό άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην εμμονή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους». Η μελέτη βασίζεται σε μια μετα-αναλυτική ανασκόπηση με επικεφαλής τη Δρ. Eleanor Leigh, τον Δρα. Kenny Chiu και τη Δρα. Elizabeth Ballard, η οποία υπογράμμισε την έλλειψη διαχρονικής έρευνας που εξετάζει τη σχέση μεταξύ κοινωνικού άγχους και αυτοκτονικών σκέψεων στους εφήβους. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από το σύνολο δεδομένων κοόρτης  Δίκτυο Νευροεπιστημών Wellcome Trust στην Ψυχιατρική (Wellcome Trust Neuroscience in Psychiatry Network) (NSPN) 2.400. Αυτή η επιταχυνόμενη διαχρονική μελέτη στρατολόγησε περισσότερους από 2.400 νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 24 ετών από τις περιοχές του Λονδίνου και του Cambridgeshire μεταξύ 2012 και 2017.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε μια περίοδο δύο ετών, μια φορά στην αρχή, μια άλλη ένα χρόνο αργότερα και μια τελευταία στο τέλος δύο ετών. Ο Δρ Chiu είπε: «Μια τέτοια ανακάλυψη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κοινοπραξία «Δίκτυο Νευροεπιστημών Wellcome Trust στην Ψυχιατρική» (NSPN) η οποία παρέχει ισχυρά δεδομένα προσβάσιμα σε ερευνητές ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη της αισιοδοξίας για την ψυχική υγεία

Γιατί τα κατοικίδια κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία;

Οι θετικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία και να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος στους εφήβους

Η αυτοκαθοδηγούμενη ψηφιακή θεραπεία υπόσχεται τη μείωση του μηρυκασμού και του άγχους των εφήβων 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Close Icon