Greek English French German Italian
Pin It
Η «Ορθοδοντική θεραπεία» ή τα «σιδεράκια» συνειρμικά μας φέρνει στο μυαλό τα κλασσικά χρωματιστά σιδεράκια τα οποία φορούν μικρά παιδιά. Ίσως γιατί οι πλείστοι ασθενείς είναι αυτής της ηλικίας.

Είναι δύσκολο να βγάλεις από το μυαλό του ενήλικα μια άποψη όταν αυτή του έχει μεταφερθεί ως πληροφορία δεκάδες φορές. Έτσι ακριβώς και με την περίπτωση της Ορθοδοντικής θεραπείας σε ενήλικες.

Έχει γίνει πλέον σχεδόν δόγμα, λανθασμένα βέβαια, ότι τα σιδεράκια μπαίνουν μόνο σε στόματα παιδιών και ότι τα δόντια των ενηλίκων δεν μετακινούνται γιατί η ανάπτυξή τους τελείωσε. Ουδέν αναληθέστερο. Τα δόντια μετακινούνται είτε είναι ο ασθενής επτά χρονών είτε ενενήντα επτά. Και μάλιστα τα δόντια μετακινούνται κατά την διάρκεια της ζωής μας ακόμη και αν δεν φοράμε σιδεράκια. Ίσως η θεραπεία να γίνεται με διαφορετικό τρόπο ή να παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο στους ενήλικες αλλά πάντως γίνεται και με άρτια αποτελέσματα.

Δυστυχώς αυτή η λανθασμένη άποψη πολλές φορές αποτρέπει πολλούς ενήλικες από το να επιζητήσουν Ορθοδοντική θεραπεία. Αν σκεφτεί κάποιος ότι ως ενήλικες έχουμε και κάποιες αναστολές σε σχέση με την εμφάνιση μας (για το πώς θα φαινόμαστε με σιδεράκια) αλλά και ενδοιασμούς για να το συζητήσουμε με τον Οδοντίατρο μας, η δυσκολία αναπόφευκτα γίνεται σχεδόν ανυπέρβλητη για αναζήτηση Ορθοδοντικής θεραπείας. Το «δεν είναι για μένα αυτά» υπερνικά.

Έτσι ας βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν γίνεται στην ηλικία μας Ορθοδοντική Θεραπεία.

Η ύπαρξη νέων Ορθοδοντικών αόρατων μηχανισμών επιτρέπει σε όλους τους ενήλικες να υποβληθούν σε Ορθοδοντική θεραπεία. Γλωσσική Ορθοδοντική (σιδεράκια στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών), διαφανείς νάρθηκες, διαφανή σιδεράκια, τεχνικές για επιταχυνόμενη Ορθοδοντική μετακίνηση( πολύ λιγότερος χρόνος θεραπείας).

Η Ορθοδοντική σε ενήλικες έχει να προσφέρει στον ενήλικα μεγάλες αλλαγές στο στοματικό του περιβάλλον οι οποίες είναι περισσότερο από εμφανείς στον ίδιο αλλά στο περιβάλλον του.

Ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε να έχει ένα χαμόγελο το οποίο αβίαστα θα χάριζε στους φίλους και οικείους του χωρίς να φοβάται ότι θα φανούν στραβά ή «πετακτά» δόντια; Πόσος κόσμος αποφεύγει για χρόνια να χαμογελάσει, είναι σφιγμένος σε φωτογραφίες αφού η αποκάλυψη των δοντιών του δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα για τον ίδιο αλλά και για τους γύρω του; Η αισθητική θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν είναι κάτι σημαντικό, δεν προδιαθέτει σε ασθένεια.

Ναι , όμως ο ψυχισμός μας δεν επηρεάζεται νομίζετε από αυτό το γεγονός; Ως άνθρωποι όταν μιλάμε βλέπουμε τον συνομιλητή μας στο πρόσωπο, στο στόμα. Έτσι είναι άκρως σημαντικό για τους περισσότερους μας και ειδικά στην εποχή μας όπου η εικόνα κυριαρχεί ,να δίνουμε την καλύτερη εντύπωση και να νοιώθουμε άνετα όπου και αν είμαστε, με όποιο και αν μιλάμε, σε όποιον και αν χαμογελάμε.

 

Ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να βουρτσίζει τα δόντια του χωρίς δυσκολία, χωρίς να έχει στο μυαλό του ότι υπάρχει πιθανότητα να τερηδονιστούν επειδή είναι στραβά;

Είναι γεγονός ότι τα δόντια όταν δεν είναι διευθετημένα σωστά στο στόμα, όταν είναι στραβά, έχουν στροφές, γέρνουν με κλίση δυσκολεύουν το σωστό βούρτσισμα. Πολλές φορές η δυσκολία βουρτσίσματος σε μερικές περιοχές του στόματος αφήνει μικρόβια να δρουν ανενόχλητα δημιουργώντας τερηδόνες, ουλίτιδα.

Η ευθυγράμμιση των δοντιών σίγουρα μας βάζει στο σωστό δρόμο για καλύτερη στοματική υγιεινή, αποφυγή τερηδονισμών , ουλίτιδας αλλά και απώλεια δοντιών.

Σε πολλές περιπτώσεις η Ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητο εργαλείο για τον Οδοντίατρο. Πολλές φορές και όταν ο Οδοντίατρος θέλει να προσθέσει δόντια σε ασθενή, η Ορθοδοντική χρειάζεται να επέμβει για να μετακινήσει παρακείμενα δόντια , να ανοίξει επαρκείς χώρους ώστε να μπουν τα δόντια, αλλού να κλείσει διαστήματα και γενικά σε συνεργασία με τον Οδοντίατρο να παράσχει στον ασθενή την καλύτερη Οδοντιατρική φροντίδα με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και πάλι σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα με τις γνάθους (σκελετική δυσμορφία, ασυμμετρία) η συμβολή της Ορθοδοντικής είναι ανεκτίμητη. Για παράδειγμα όταν η κάτω γνάθος «εξέχει» από το πρόσωπο (προγναθισμός) ή βρίσκεται πιο πίσω από το υπόλοιπο πρόσωπο η λύση είναι η Ορθοδοντική θεραπεία που με την αρωγή εξειδικευμένων Γναθοπροσωπικών χειρουργών τοποθετούν τα δόντια αλλά και τις γνάθους εκεί ακριβώς που πρέπει , σε αρμονία με το πρόσωπο. Δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες άτομα με τέτοια σκελετικά προβλήματα, (τα οποία είναι και τα χειρότερα) αποφεύγουν τις εμφανίσεις σε κόσμο αλλά μετά από την θεραπεία αλλάζει άρδην η ψυχολογία τους με την παντελή ανάπλαση του προσώπου τους.

Για όσους ενήλικες είναι αποφασισμένοι να βάλουν «σιδεράκια» , ας μην αργούν! Ας εμπιστευθούν το στόμα τους στον Ορθοδοντικό.

Για όσους έχουν τους ενδοιασμούς τους ας κοιτάξουν γύρω τους, στο περιβάλλον τους, στη δουλειά τους , σίγουρα κάποιον άλλο ενήλικα θα δουν με σιδεράκια.

Μέσα από την συνεχή εξάσκηση της Ορθοδοντικής και γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία ειδικά των ενηλίκων θα ήθελα να παραθέσω ένα ρητό «μην αναβάλεις ποτέ για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα».

Η αναβολή είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Pin It