Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να κάνουν νόστιμη τη ντομάτα

Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να κάνουν νόστιμη τη ντομάτα

Ντομάτες άνοστες και άγλυκες αντί για γευστικές και αρωματικές: Τις περισσότερες φορές οι ντομάτες που αγοράζουμε δυστυχώς δεν θυμίζουν …ντομάτα. Ευτυχώς, οι επιστήμονες υπόσχονται ότι αυτό θα αλλάξει μετά την ανακάλυψη μιας νέας γονιδιακής παραλλαγής που μπορεί να βοηθήσει τους ντοματοκαλλιεργητές να κάνουν και πάλι νόστιμη κάθε ντομάτα. Συνήθως, οι ντομάτες που αγοράζουμε στο εμπόριο φαίνονται υπέροχες εξωτερικά, αλλά από γεύση δεν λένε τίποτα. «Αλλά αυτό αλλάζει», γράφει η γερμανική Die Zeit, «δεν θα χρειάζεται πλέον να αναζητάτε παλιές, παραδοσιακές ποικιλίες για να βρείτε μια νόστιμη ντομάτα».

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο «Boyce Thompson» στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν τώρα τι επηρεάζει τη γεύση μιας ντομάτας και πώς οι αγρότες θα μπορούσαν να την βελτιώσουν περαιτέρω, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics». Οι επιστήμονες εξέτασαν το γενετικό υλικό των φυτών και δημιούργησαν το γονιδίωμα της ντομάτας, δηλαδή έναν κατάλογο των γονιδίων και των λειτουργιών τους, για συνολικά 725 καλλιεργούμενες και άγριες ποικιλίες ντομάτας. Εντόπισαν μια ιδιαίτερα σπάνια παραλλαγή ενός τμήματος του DNA που ρυθμίζει τη λειτουργία του γονιδίου.

Η παραλλαγή που έχει ανακαλυφθεί τώρα επηρεάζει το σχηματισμό γευστικών ουσιών από τα καροτενοειδή, δηλαδή τις χρωστικές ουσίες και τη συσσώρευση πτητικών αρωμάτων από τα λίπη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση κυρίως μέσω της μύτης, τέτοια πτητικά αρώματα είναι ζωτικής σημασίας για το πόσο νόστιμη είναι μια τροφή. Το 91% των άγριων ποικιλιών ντομάτας έχει αυτήν την παραλλαγή των γονιδίων, ενώ στις νέες ποικιλίες μόνο το 7% έχει αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, λέει ο Τζέιμι Τζιοβανόνι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Γονίδια για περισσότερη ανθεκτικότητα

Οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να βελτιώσουν μόνον τη γεύση της σύγχρονης ντομάτας. Θέλουν να την κάνουν επίσης πιο ανθεκτική. «Κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής και της βελτίωσης της ντομάτας, εστιάζουμε ως επί το πλείστον περισσότερο την προσοχή μας στην αύξηση της παραγωγής, βελτιώνοντας έτσι το μέγεθος των καρπών και τη διάρκεια ζωής τους», εξηγεί ο Τσανγκιούν Φέι, που μετείχε επίσης στην εκπόνηση της μελετης. «Έτσι στη διαδικασία αυτή χάνονται κάποια γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ποιότητα των ντοματών και την ανθεκτικότητα των φυτών».

Οι ντομάτες δεν μπαίνουν στο ψυγείο

Ποια λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι; Για τη ντομάτα, οι Αμερικανοί επιστήμονες έδωσαν τώρα μια σαφή απάντηση: δεν ανήκει στο ψυγείο. Ωστόσο, θα περάσει λίγος καιρός πριν φτάσουν τα ευρήματα των επιστημόνων στα σούπερ μάρκετ. Μόλις αναπτυχθεί μια νέα ποικιλία ντομάτας, πρέπει να αποδείξει την αξία της: να αναπτυχθεί δυναμικά κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, τα φυτά να έχουν επαρκή απόδοση και οι ντομάτες αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους εμπόρους. Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται έξι με δέκα χρόνια για να έρθει μια νέα ποικιλία στην αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αιτίες και παράγοντες της παραγωγής γάλακτος σε γυναίκες χωρίς εγκυμοσύνη

Οφέλη και τροφές που περιέχουν αυτή τη NMN

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η θεραπευτική δύναμη της συντροφιάς των ζώων

Ζώα ψυχική υγεία: Η θεραπεία με ζώα, γνωστή και ως θεραπεία με κατοικίδια ή θεραπεία με ζώα, έχει αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της συνολικής ευημερίας.

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Αιματολογική εξέταση ανιχνεύει πάνω από 50 καρκίνους

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Πρόσφατες εξελίξεις στη διάγνωση ιατρικών παθήσεων έχουν οδηγήσει σε μια επαναστατική μελέτη που υποστηρίζει ότι μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί ενδεχομένως να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου.

Brain freeze: Ο ξαφνικός πόνος από κρύα τρόφιμα και ποτά

Brain freeze: Το "brain freeze" ή αλλιώς παγωκεφαλιά, γνωστό και ως σφηνοπαλατινική γαγγλιονευραλγία στην ιατρική, είναι ένας ξαφνικός και οξύς πόνος στο μέτωπο που συνήθως εμφανίζεται μετά την κατανάλωση κάτι πολύ κρύου, όπως παγωτό ή ένα παγωμένο ποτό.

Πώς η καθημερινή κίνηση επηρεάζει την ευημερία σας

Κυκλοφοριακή συμφόρηση ψυχική υγεία: Η καθημερινή ταλαιπωρία του να είμαστε κολλημένοι στην κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, ανησυχία και ποικιλία άλλων ψυχολογικών προκλήσεων.

Close Icon