ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εξέταση προστάτη: Ηλικία, διαδικασία, τι να περιμένετε & αποτελέσματα

Εξέταση προστάτη: Ηλικία, διαδικασία, τι να περιμένετε & αποτελέσματα

Εξέταση προστάτη: Η εξέταση προστάτη είναι μια μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση πρώιμων συμπτωμάτων καρκίνου του προστάτη.

Η εξέταση προστάτη είναι μια προληπτική εξέταση για την αναζήτηση πρώιμων συμπτωμάτων καρκίνου του προστάτη. Η μέση ηλικία εξέτασης προστάτη είναι τα 50, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους ήδη από την ηλικία των 45 ετών. Μια εξέταση προστάτη δεν μπορεί να σας πει με βεβαιότητα εάν έχετε καρκίνο, αλλά ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστείτε βιοψία προστάτη.

Λοιπόν, τι είναι η εξέταση του προστάτη;

Η εξέταση προστάτη είναι μια μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση πρώιμων σημείων καρκίνου του προστάτη. Γενικά, μια εξέταση προστάτη περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος PSA (η οποία μετρά το επίπεδο του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνο στο αίμα σας) και μια ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE). Κατά τη διάρκεια του τμήματος ψηφιακής εξέτασης του ορθού, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εισάγει προσεκτικά το δάχτυλό του με γάντια (ψηφίο) στο ορθό σας. Αυτό τους επιτρέπει να αισθάνονται τις άκρες και την επιφάνεια του αδένα του προστάτη σας για να ανιχνεύσουν τυχόν πιθανές ανωμαλίες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση προστάτη μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε την πρώτη σας εξέταση προστάτη στην ηλικία των 45 ετών. Επιπλέον, οι μαύροι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Για αυτόν τον λόγο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά συνιστούν στους μαύρους άνδρες να κάνουν την πρώτη τους εξέταση προστάτη γύρω στην ηλικία των 45 ετών.

Λίγη προετοιμασία απαιτείται πριν από την εξέταση του προστάτη. Ωστόσο, φροντίστε να ενημερώσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε υπάρχουσες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσφορία, όπως:

  • Αιμορροϊδες
  • Σκισίματα

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας ζητήσει να απέχετε από το σεξ για 48 ώρες πριν από την εξέταση του προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση των επιπέδων του PSA, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειες του μπάνιου πριν από το ραντεβού σας. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε κακάο πριν από τις εξετάσεις σας, τότε είναι καλό να το κάνετε. Αλλά μην ανησυχείτε αν απλά δεν έχετε την όρεξη. Η εξέταση προστάτη δεν πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να πάτε.

Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε για τα κόπρανα (κοπράνο) κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προστάτη σας. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας είναι έμπειρος στη διενέργεια αυτής της εξέτασης και θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την άνεσή σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν δύο τύποι προληπτικών εξετάσεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη: μια εξέταση αίματος PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και μια ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE).

Η έρευνα δείχνει ότι η εξέταση αίματος PSA είναι πιο αποτελεσματική για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, το DRE μπορεί ακόμα να εντοπίσει καρκίνο σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα PSA. Για το λόγο αυτό, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν και τα δύο. Καμία εξέταση δεν επιβεβαιώνει ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, γι’ αυτό και θεωρούνται αξιολογήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και όχι διαγνωστικές εξετάσεις. Για την εξέταση αίματος PSA, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης απλώς λαμβάνει ένα δείγμα από το αίμα σας και το στέλνει σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.

Η εξέταση αίματος PSA μετρά την ποσότητα του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνου στο αίμα σας. Δεν υπάρχει επίσημος τελικός δείκτης που να μπορεί να καθορίσει εάν έχετε ή όχι καρκίνο του προστάτη. Αντίθετα, τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται ως μετρητής για να καθοριστεί εάν χρειάζονται περισσότερες δοκιμές. Εάν έχετε υψηλό PSA, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις – όπως βιοψία προστάτη, μαγνητική τομογραφία ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις – για να προσδιορίσετε εάν μπορεί να υπάρχει καρκίνος του προστάτη.

Κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής ορθικής εξέτασης, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εισάγει ένα λιπασμένο δάχτυλο (ψηφίο) με γάντια στο ορθό σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αισθανθούν τον προστάτη σας για να δουν εάν υπάρχουν εξογκώματα ή εξογκώματα στο πίσω μέρος του αδένα (όπου ξεκινούν πολλοί καρκίνοι). Μόλις επανέλθουν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας ενημερώσει εάν συνιστάται πρόσθετη εξέταση. Τα επίπεδα του PSA μπορεί να ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου για διάφορους λόγους που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη (όπως η εκσπερμάτιση, ορισμένα φάρμακα ή η διόγκωση του προστάτη).

Έτσι, εάν έχετε οριακό PSA, ο πάροχος μπορεί απλώς να σας συστήσει μια άλλη εξέταση PSA σε έξι περίπου μήνες. Εάν έχετε αυξημένο επίπεδο PSA, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει περαιτέρω αξιολόγηση και εξέταση με έναν ουρολόγο. Γενικά, χρειάζεται περίπου μία ημέρα για να λάβετε τα αποτελέσματα του τεστ PSA σας. Με μια ψηφιακή ορθική εξέταση, ο πάροχος θα σας ενημερώσει αμέσως τα αποτελέσματα. Εάν είστε 50 ετών και δεν έχετε κάνει ακόμη την πρώτη σας εξέταση προστάτη, καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, όπως εάν είστε μαύροι ή αν ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται στην οικογένειά σας, θα πρέπει να κάνετε την πρώτη σας εξέταση προστάτη μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Επιπλέον, εάν εμφανίσετε συμπτώματα απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον παροχέα σας αμέσως. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει διογκωμένο προστάτη, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH) ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κατανοητό ανήσυχοι για την πρώτη τους εξέταση προστάτη. Το να μάθετε ό,τι μπορείτε για τη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τυχόν φόβους ή αβεβαιότητες που έχετε. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου σας. Η εξέταση του προστάτη είναι το πρώτο βήμα στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη — και η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλοκαιρινές συμβουλές υγείας για ηλικιωμένους

Πολύπλοκοι παράγοντες συμβάλλουν στις ανισότητες υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Νέα έρευνα μελετά την αντιμετώπιση του προστάτη

Μικρή κλινική δοκιμή βρέθηκε ότι θεραπεύει πλήρως 12 ασθενείς από καρκίνο του ορθού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα