ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος Δραστηριότητες: Πως μειώνεται η γνωστική εξασθένηση

Εγκέφαλος Δραστηριότητες: Πως μειώνεται η γνωστική εξασθένηση

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences βρήκε ότι η ενασχόληση με διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσει την γνωστική μας λειτουργία σε όλη την ενήλικη ζωή

Εγκέφαλος Δραστηριότητες: Οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε ως ενήλικες συχνά απαιτούν από εμάς να αφήσουμε πίσω μας την απλότητα της παιδικής μας ηλικίας. Αν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις περισσότερες πιεστικές υποχρεώσεις, όπως την εργασία ή την ανατροφή των παιδιών, μπορούμε – και οφείλουμε – να αφιερώνουμε χρόνο στο να διατηρούμε τη ζωή μας ενδιαφέρουσα.

Για την ακρίβεια, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η παραμονή σε μια μακροχρόνια ρουτίνα δεν κάνει καθόλου καλό στον εγκέφαλο. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences βρήκε ότι η ενασχόληση με διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσει την γνωστική μας λειτουργία σε όλη την ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Florida εστίασαν σε 7 συνηθισμένες δραστηριότητες:

– Εργασία επί πληρωμή

– Χρόνος με τα παιδιά

– Εργασίες στο σπίτι

– Συμμετοχή στον ελεύθερο χρόνο

– Σωματική δραστηριότητα / άσκηση

– Εθελοντισμός

– Προσφορά ανεπίσημης βοήθειας

Κάθε μέρα για 8 συνεχόμενες μέρες, ζήτησαν από περισσότερους από 730 ενήλικες – ηλικίας από 34-84 ετών – να απαντήσουν στο πόσο συχνά συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν την ποικιλία και τη συνέπεια της ενασχόλησής τους με αυτές τις δραστηριότητες.

Οι ίδιοι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν 10 χρόνια αργότερα σε σχέση με τη γνωστική τους λειτουργία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μια σταθμισμένη κλίμακα για να αξιολογήσουν τα σημάδια γήρανσης. Η αξιολόγηση ανέλυσε το φάσμα της εργασιακής μνήμης, τη λεκτική ευφράδεια, προσοχή, επιτυχία επεξεργασίας, λογική και λεκτική μνήμη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσων τα προγράμματα ήταν πιο αυθόρμητα είχαν υψηλότερα επίπεδα γνωστικών λειτουργιών από εκείνων που παρέμεναν συνεχώς σε μια ρουτίνα ή εμπλέκονταν σε παθητικές δραστηριότητες, όπως την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Αν και η σκέψη ότι χρειάζεται να βρούμε ενέργεια ακόμα και μετά από μια κουραστική εργασιακή μέρα μπορεί να ακούγεται τρομακτική, ο αποκλεισμός από κοινωνικές και πνευματικές εμπειρίες επιταχύνει τη γνωστική εξασθένηση. Αυτή επηρεάζει κυρίως ενήλικες που συνταξιοδοτούνται νωρίς. Η συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών δραστηριοτήτων απαιτεί από τους ανθρώπους να προσαρμόζονται σε διάφορες καταστάσεις και να εμπλέκονται σε μια μεγαλύτερη ποικιλία συμπεριφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρώιμη ένδειξη εξασθένησης που οδηγεί στην άνοια

Απαραίτητη η εξάσκηση του νου για την επιβράδυνση της άνοιας

Ανακαλύφθηκε συσχετισμός σωματικού βάρους και άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφή : Δείτε ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώνεται καθημερινά

Διατροφή :Το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα σημαντική για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα της , τα οποία είναι απαραίτητα λίπη που δεν παράγει το σώμα μας μόνη της.

Καρκίνος οισοφάγου : Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής ασθενών

Καρκίνος οισοφάγου : Όταν ο καρκίνος του οισοφάγου έχει εξελιχθεί στο τελικό του στάδιο, το επίκεντρο της φροντίδας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η ποιότητα ζωής. Αν και το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό, υπάρχουν μερικά κοινά θέματα που βιώνουν οι περισσότεροι όταν η θεραπεία με καρκίνο δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Φορολογικές δηλώσεις : Κερδίστε 3% έκπτωση φόρου

Φορολογικές δηλώσεις : Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ

Ρινική συμφόρηση : Aίτια που την προκαλούν

Ρινική συμφόρηση : Η ρινική συμφόρηση, που ονομάζεται επίσης βουλωμένη μύτη, είναι συχνά ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας, όπως μιας λοίμωξης από κόλπους.