Διατροφή

Βρώμη: Αποδεδειγμένα οφέλη της κατανάλωσης βρώμης στην υγεία [vid]

Βρώμη: Αποδεδειγμένα οφέλη της κατανάλωσης βρώμης στην υγεία [vid]

Βρώμη: Η βρώμη είναι γεμάτη με διαιτητικές ίνες και έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η βρώμη τρώγεται κυρίως ως χυλός τα πρωϊνά και χρησιμοιείται επίσης σε αρτοσκευάσματα (κέικ βρώμης, μπισκότα βρώμης και ψωμί βρώμης), ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές «υγιεινό superfood».

Η βρώμη είναι γεμάτη με διαιτητικές ίνες και έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

  • Βρώμη και στεφανιαία νόσος

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine το 2008, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πηγές διαλυτών φυτικών ινών ολικής αλέσεως (βρώμη, πίτουρο βρώμης και αλεύρι βρώμης) μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές:

«Η κατανάλωση βρώμης και προϊόντων με βάση τη βρώμη μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης και λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στις συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ή τριγλυκεριδίων».

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ερευνητές στη Βρετανία και την Ολλανδία συγκέντρωσαν δημοσιευμένα στοιχεία που κάλυψαν σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα για να αξιολογήσουν εάν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως και βρώμη) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια ημερησίως φυτικών ινών στη διατροφή κάποιου, σηματοδοτούν 10 % μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών, συγκεκριμένα, φυτικών ινών και δημητριακών ολικής αλέσεως, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

  • Αρτηριακή πίεση

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη ή ψωμί ολικής αλέσεως) είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις μερίδες την ημέρα μπορούν «να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μεσήλικες κυρίως μέσω μηχανισμών μείωσης της αρτηριακής πίεσης».

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βρώμη: Τα πέντε συν για τον οργανισμό

Βρώμη: πώς οφελεί την υγεία μας

Βρώμη: Ένας πολύτιμος σύμμαχος του οργανισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

Άμυλο διαίτα: Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι' αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. 

Ψωμί χωρίς γλουτένη με λιαστές ντομάτες και παρμεζάνα

Αλείψτε με λίγο λάδι ή βούτυρο ένα μακρόστενο ταψάκι για ψωμί και μεταφέρετε εκεί το μείγμα. Πασπαλίστε την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω και ψήστε για 50-60 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίζετε μέσα στο μείγμα να βγαίνει καθαρό.

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Άμυλο Διατροφή: Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.