Διατροφή

Τόνος DIY: Διατηρήστε την φρεσκάδα του τόνου χωρίς συντηρητικά

Τόνος DIY: Διατηρήστε την φρεσκάδα του τόνου χωρίς συντηρητικά

Τόνος DIY: Αντί να αγοράζετε συσκευασμένο τόνο σε κονσέρβα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες σε αυτό το άρθρο και να διατηρήσετε τον δικό σας τόνο σε υγιεινό ελαιόλαδο για αρκετό χρόνο.

Ο φρέσκος τόνος είναι ένα νόστιμο ψάρι. Διατηρώντας το, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, αντί να το φάτε αμέσως ή να το παγώσετε. Η διατήρηση του τόνου είναι μια αρχαία τέχνη, τελειοποιήθηκε από τους Ιταλούς χιλιάδες χρόνια πριν. Ακόμη και σήμερα, ο καλύτερος κονσερβοποιημένος τόνος προέρχεται από την Ιταλία και την Ισπανία. αυτό που χωρίζει αυτά τα δοχεία τόνου από τις περισσότερες ποικιλίες στο ράφι του παντοπωλείου είναι ότι διατηρούνται σε ελαιόλαδο αντί για νερό. Αυτός ο σπιτικός κονσερβοποιημένος τόνος είναι εξαιρετικός σε συνταγές όπως η τονοσαλάτα ή σε ζυμαρικά με τόνο. Χρησιμοποιήστε το σε σάντουιτς ή ως την κύρια πρωτεΐνη σας μαζί με πατάτες, ρύζι ή κινόα.

Σπιτικός τόνος σε κονσέρβα

Υλικά συνταγής:

Για τα ψάρια:

  • 1 κιλό τόνος υψηλής ποιότητας
  • Αλάτι για γεύση

Για το έλαιο:

  • 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 φλούδα λεμονιού, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 ολόκληρο γαρύφαλλο

Παρασκευή συνταγής:

  • Μαζέψτε τα συστατικά.
  • Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόψτε τα ψάρια σε μεγάλα κομμάτια πάχους περίπου 1 ίντσας. Πασπαλίστε γενναιόδωρα τα κομμάτια ψαριού με αλάτι και από τις δύο πλευρές.
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ανακατέψτε τα εμποτισμένα συστατικά λαδιού. Ζεστάνετε αργά το μείγμα λαδιού σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσετε να δείτε ότι είναι απαλό και σιγοβράστε.
  • Με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου τροφίμων, ελέγξτε ότι το λάδι είναι κοντά στους 70 C. Κρατήστε αυτή τη θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια απενεργοποιήστε τη θερμότητα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το λάδι να κρυώσει για περίπου 45 λεπτά.
  • Μόλις κρυώσει το λάδι, ενεργοποιήστε τη θερμότητα στους 60 C. Μόλις φτάσετε σε αυτή τη θερμοκρασία, προσθέστε τα ψάρια και τακτοποιήστε τα κομμάτια να είναι όλα στον πάτο της κατσαρόλας, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως με λάδι.

  • Απενεργοποιήστε τη θερμότητα και καλύψτε ξανά την κατσαρόλα. Αφήστε τα ψάρια να βυθίζονται σε λάδι για άλλα 30 έως 45 λεπτά.
  • Αφού τα ψάρια έχουν βυθιστεί σε καυτό λάδι, χρησιμοποιήστε μία τρυπημένη κουτάλα για να τα αφαιρέσετε και να τα μεταφέρετε σε καθαρό γυάλινο δοχείο.
  • Αφήστε το λάδι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, στη συνέχεια σουρώστε με ένα σουρωτήρι και ρίξτε το λάδι πάνω από τα ψάρια. Βεβαιωθείτε ότι δεν συμπεριλάβετε οποιοδήποτε υγρό που το ψάρι εξέθεσε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θέλεις λάδι μόνο για να καλύψεις τα ψάρια. Εάν το λάδι σας φαίνεται πολύ μολυσμένο με κομμάτια ψαριού, χρησιμοποιήστε καθαρό ελαιόλαδο αν χρειαστεί. Με το λάδι να τα καλύπτει, τα ψάρια θα διαρκέσουν στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3

Ετοιμάζουμε ζουμερό σολομό με υπέροχα δαμάσκηνα

Γιατί είναι πιο υγιεινό από άλλα μαγειρικά λάδια το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Μπακαλιάρος ψητός με μάραθο, αμύγδαλο και πορτοκάλι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.