Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων. Είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η οποία υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους και τη διατήρησή του.

Η Δίαιτα Ντάνκαν βασίζεται σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, που ονομάζεται «Φάση Επίθεσης», η διατροφή αποτελείται αποκλειστικά από άπαχες πρωτεΐνες. Σκοπός αυτής της φάσης είναι να ξεκινήσει η διαδικασία καύσης λίπους, με την οποία ο οργανισμός αρχίζει να καίει αποθέματα λίπους για ενέργεια. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει από δύο έως επτά ημέρες, ανάλογα με το βάρος που θέλει να χάσει το άτομο.
Στη δεύτερη φάση, την «Φάση Εναλλαγής», προστίθενται λαχανικά στη διατροφή, ενώ συνεχίζεται η κατανάλωση πρωτεϊνών. Στο τρίτο στάδιο, τη «Φάση Εδραίωσης», ο στόχος είναι να διατηρηθεί το βάρος που επιτεύχθηκε, προσφέροντας μια πιο ισχυρή ισορροπία τροφίμων, που περιλαμβάνει φρούτα, ψωμί και τυρί. Τέλος, η «Φάση Σταθεροποίησης» είναι η τελευταία φάση, όπου τα τρόφιμα εισάγονται σε σταθερή βάση, αλλά με κάποιους περιορισμούς για να μην ανακτηθεί το βάρος.

Η Δίαιτα Ντάνκαν έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, καθώς μερικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά και τη γενική υγεία, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητά της στην απώλεια βάρους.