Συνταγές

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

Πολλά ροφήματα που βασίζονται στον espresso, όπως ο cappuccino ή ο macchiato, παίρνουν τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα από το αφρόγαλα. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε ποιοτικό αφρόγαλα στο σπίτι; To Coffees.gr μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να πετύχουμε τέλειο αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό!

Τι ακριβώς είναι το αφρόγαλα;

Το αφρόγαλα δεν είναι τίποτε παραπάνω από συνηθισμένο γάλα το οποίο έχει «αφρατέψει» με την παγίδευση αέρα στο εσωτερικό του και την δημιουργία μικρών φυσαλίδων. Η σωστή υφή του αφρογάλακτος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ροφημάτων που συνδυάζουν τον espresso με το γάλα, αλλά κι ένας πονοκέφαλος για κάθε ερασιτέχνη barista, αφού πέρα από τον εξοπλισμό, απαιτείται και εμπειρία, για να «δαμάσει» κανείς το γάλα σε απολαυστικό αφρόγαλα.

Οι επαγγελματικές μηχανές espresso διαθέτουν ακροφύσιο ατμού, το οποίο χρησιμεύει ακριβώς για την παρασκευή του αφρογάλακτος, ωστόσο πολλές οικιακές μηχανές δεν διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε αφρόγαλα στο σπίτι, αν δεν έχουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό;

Αφρόγαλα στο σπίτι, με απλά μέσα!

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα γάλα μακράς διαρκείας (και ιδανικά, χαμηλών λιπαρών) είναι καταλληλότερο για την παρασκευή αφρογάλακτος από τα φρέσκα ή τα ολόπαχα γάλατα. Έχοντας έτοιμο το γάλα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Αφρογαλιέρα: Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές συσκευές, οι αφρογαλιέρες, για την παρασκευή ζεστού και κρύου αφρογάλακτος. Είναι συνήθως οικονομικές, μικρές σε μέγεθος, και τα αποτελέσματά τους είναι σταθερά και ποιοτικά, όμως δεν επιτρέπουν μεγάλο έλεγχο της διαδικασίας και απαιτούν καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.

Φραπεδιέρα: Χτυπώντας το γάλα μας με μία μικρή φραπεδιέρα χειρός, μπορούμε να του δώσουμε μια υφή η οποία μοιάζει με το αφρόγαλα, αν και το αποτέλεσμα θα απέχει αρκετά από αυτό που θα δοκιμάζαμε σε μια καφετέρια. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε κρύο γάλα.

Χειροκίνητη αφρογαλιέρα: Οι χειροκίνητες αφρογαλιέρες λειτουργούν με την πίεση ενός εμβόλου και παράγουν αφρόγαλα σε 30 περίπου δευτερόλεπτα. Είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, καθαρίζονται εύκολα, είναι μικρές και πρακτικές και κατάλληλες για ερασιτέχνες.

Καφετιέρα French Press: Καθώς ο σχεδιασμός της French Press μοιάζει με τον αντίστοιχο της χειροκίνητης αφρογαλιέρας, υπάρχουν αρκετοί λάτρεις του καφέ που την χρησιμοποιούν σαν εναλλακτική λύση, χτυπώντας το γάλα τους κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι μια πρακτική λύση ανάγκης για τις διακοπές ή το εξοχικό μας.

Μπλέντερ / ραβδομπλέντερ / μίξερ: Αποτελεί επίσης μια λύση ανάγκης, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θυμίζει αρκετά αφρόγαλα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν χτυπάμε ζεστό γάλα, καθώς τα μπλέντερ πολλές φορές «εκρήγνυνται» και τα μίξερ μπορούν να πιτσιλίσουν τον χώρο μας με σταγόνες γάλακτος, κάτι που απαιτεί επίπονο καθάρισμα.

Αν όλα αυτά ακούγονται σύνθετα και πολύπλοκα, η γεύση ενός απολαυστικού σπιτικού cappuccino, με το δικό μας αφρόγαλα, σίγουρα θα μας αποζημιώσει για την όποια ταλαιπωρία!

Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικό για απαράμιλλο καφέ φίλτρου

Ριζότο έκπληξη!!! Γευστικότατο… σαν να τρως ντολμαδάκια!…

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολο γιαουρτογλυκό για απόλαυση χωρίς ενοχές

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 έως 6 ώρες ώστε να στερεοποιηθούν και να δέσουν καλά τα υλικά του γλυκού μεταξύ τους. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο ένα ολόκληρο βράδυ.

Αλμυρή πίτα για μικρούς και μεγάλους

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά του χυλού για να ενωθούν. Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου μια ώρα.

Σάντουιτς παγωτό χωρίς καμία ενοχή

Βγάλτε τα μπισκότα σοκολάτας από την κατάψυξη και βάλτε μια μεγάλη κουταλιά παγωτού στα τέσσερα από τα οκτώ κομμάτια. Χρησιμοποιήστε τα άλλα τέσσερα μπισκότα για να κάνετε σάντουιτς. Ξαναβάλτε τα στην κατάψυξη για περίπου 20-30 λεπτά και ύστερα σερβίρετε!

Tips που θα απογειώσουν τη μαγειρική σας

και αυτό είναι για το βασικότερο συστατικό κάθε κουζίνας: το ελαιόλαδο! Επίλεξε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο που να ολοκληρώνει τη γεύση και το άρωμα κάθε πιάτου!

Μια ελαφρύτερη εκδοχή από τα κλασσικά σουτζουκάκια για το καλοκαίρι

Αλευρώνουμε προσεκτικά και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να πάρουν χρώμα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί  που έχουμε στρώσει  απορροφητικό χαρτί.

Δύο πεντανόστιμα και υγιεινά πιάτα για όσους νηστεύουν

Αφού βράσουν, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να τα αφήσεις κομματάκια είτε να τα πολτοποιήσεις σε πουρέ, με τη βοήθεια της κουζινομηχανής την οποία ρυθμίζεις σε υψηλή ταχύτητα. Αραιώνεις με λίγο νερό, αν έχει βγει πηχτή η σούπα, και προσθέτεις το κριθαράκι

Τρεις αυθεντικές συνταγές από μοναστήρια της Κρήτης και της Πάτμου

Εύκολο φαγητό αν έχεις περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή: Πλένεις και βάζεις τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνεις μέχρι να ψηθούν τελείως.

Πεντανόστιμα καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Θεωρώ ότι μια λεπτή και γλυκιά γεύση όπως το καλαμάρι, οφείλει να συνδυάζεται με υλικά που δεν την ανταγωνίζονται αλλά την συμπληρώνουν και έτσι πάντα επέλεγα ως βάση της γέμισής μου, αφενός το πλιγούρι που είναι γήινο και τραγανό χωρίς εντάσεις και αφετέρου ένα συνδυασμό λαχανικών που να βγάζει γλύκα και ήπιες γεύσεις ώστε να επιτρέπουν στο καλαμάρι να πρωταγωνιστεί.