Συνταγές

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

Πολλά ροφήματα που βασίζονται στον espresso, όπως ο cappuccino ή ο macchiato, παίρνουν τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα από το αφρόγαλα. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε ποιοτικό αφρόγαλα στο σπίτι; To Coffees.gr μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να πετύχουμε τέλειο αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό!

Τι ακριβώς είναι το αφρόγαλα;

Το αφρόγαλα δεν είναι τίποτε παραπάνω από συνηθισμένο γάλα το οποίο έχει «αφρατέψει» με την παγίδευση αέρα στο εσωτερικό του και την δημιουργία μικρών φυσαλίδων. Η σωστή υφή του αφρογάλακτος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ροφημάτων που συνδυάζουν τον espresso με το γάλα, αλλά κι ένας πονοκέφαλος για κάθε ερασιτέχνη barista, αφού πέρα από τον εξοπλισμό, απαιτείται και εμπειρία, για να «δαμάσει» κανείς το γάλα σε απολαυστικό αφρόγαλα.

Οι επαγγελματικές μηχανές espresso διαθέτουν ακροφύσιο ατμού, το οποίο χρησιμεύει ακριβώς για την παρασκευή του αφρογάλακτος, ωστόσο πολλές οικιακές μηχανές δεν διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε αφρόγαλα στο σπίτι, αν δεν έχουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό;

Αφρόγαλα στο σπίτι, με απλά μέσα!

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα γάλα μακράς διαρκείας (και ιδανικά, χαμηλών λιπαρών) είναι καταλληλότερο για την παρασκευή αφρογάλακτος από τα φρέσκα ή τα ολόπαχα γάλατα. Έχοντας έτοιμο το γάλα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Αφρογαλιέρα: Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές συσκευές, οι αφρογαλιέρες, για την παρασκευή ζεστού και κρύου αφρογάλακτος. Είναι συνήθως οικονομικές, μικρές σε μέγεθος, και τα αποτελέσματά τους είναι σταθερά και ποιοτικά, όμως δεν επιτρέπουν μεγάλο έλεγχο της διαδικασίας και απαιτούν καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.

Φραπεδιέρα: Χτυπώντας το γάλα μας με μία μικρή φραπεδιέρα χειρός, μπορούμε να του δώσουμε μια υφή η οποία μοιάζει με το αφρόγαλα, αν και το αποτέλεσμα θα απέχει αρκετά από αυτό που θα δοκιμάζαμε σε μια καφετέρια. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε κρύο γάλα.

Χειροκίνητη αφρογαλιέρα: Οι χειροκίνητες αφρογαλιέρες λειτουργούν με την πίεση ενός εμβόλου και παράγουν αφρόγαλα σε 30 περίπου δευτερόλεπτα. Είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, καθαρίζονται εύκολα, είναι μικρές και πρακτικές και κατάλληλες για ερασιτέχνες.

Καφετιέρα French Press: Καθώς ο σχεδιασμός της French Press μοιάζει με τον αντίστοιχο της χειροκίνητης αφρογαλιέρας, υπάρχουν αρκετοί λάτρεις του καφέ που την χρησιμοποιούν σαν εναλλακτική λύση, χτυπώντας το γάλα τους κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι μια πρακτική λύση ανάγκης για τις διακοπές ή το εξοχικό μας.

Μπλέντερ / ραβδομπλέντερ / μίξερ: Αποτελεί επίσης μια λύση ανάγκης, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θυμίζει αρκετά αφρόγαλα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν χτυπάμε ζεστό γάλα, καθώς τα μπλέντερ πολλές φορές «εκρήγνυνται» και τα μίξερ μπορούν να πιτσιλίσουν τον χώρο μας με σταγόνες γάλακτος, κάτι που απαιτεί επίπονο καθάρισμα.

Αν όλα αυτά ακούγονται σύνθετα και πολύπλοκα, η γεύση ενός απολαυστικού σπιτικού cappuccino, με το δικό μας αφρόγαλα, σίγουρα θα μας αποζημιώσει για την όποια ταλαιπωρία!

Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τυροκροκέτα

Μυστικά που απογειώνουν τη γεύση και του καφέ και του σοκολατένιου κέικ

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).

Ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και μπλε τυρί

Ρίξτε τη σάλτα τυριών στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέστε το μπλε τυρί και τα καρύδια, ανακατέψτε (αν χρειαστεί προσθέστε και το νερό που κρατήσατε) και σερβίρετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά).

Μακαρόνια: Λάθη που κάνεις συχνά από την αρχή μέχρι το τέλος

Δεν αλατίζουμε συνήθως το νερό όσο πρέπει, αν και το βραστό νερό είναι το μόνο σημείο της διαδικασίας όπου καρυκεύονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Το νερό πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, θυμίζοντας το θαλασσινό νερό που γεύεσαι μετά τη βουτιά. Τα μακαρόνια δεν θα το απορροφήσουν όλο, άνοστα μια φορά δεν θα ξαναβγούν ποτέ...

Χούμους σε τρεις εκδοχές

Τα ρεβίθια είναι μια σπουδαία πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Αλλά και το ταχίνι περιέχει υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη.