Συνταγές

Συνταγή της ημέρας ORAC : Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ) με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας ORAC : Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ) με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ)

 Χρόνος προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30΄

Υλικά για 4 – 6 μερίδες

  • 200γρ. ξερά κρεμμύδια
  • 800γρ. άπαχο χοιρινό, κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50ml λευκό, ξηρό κρασί
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κιλό σέλινο, με τα κοτσάνια και τα φύλλα του

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε καλά το κρέας σε άφθονο νερό της βρύσης και το στεγνώνουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με λίγο νερό σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μαϊντανό και περίπου μισό λίτρο νερό. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση, νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε το κρέας για 45 περίπου λεπτά, με κλειστή την κατσαρόλα.
  4. Στο μεταξύ, πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σέλινο. Το χοντροκόβουμε και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά του βρασίματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κοτσάνια του σέλινου και αφήνουμε να πάρουν μία βράση, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα φύλλα, μαζί με 1 ακόμη ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  5. Ετοιμάζουμε αυγολέμονο, χτυπώντας, αρχικά, τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, μέχρι να ετοιμάσουμε σφικτή μαρέγκα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε σε πολύ αργή ροή το χυμό του λεμονιού και κατόπιν, επίσης σε πολύ αργή ροή, 2 φλιτζάνια από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας καλά. Αδειάζουμε το αυγολέμονο με προσοχή μέσα στην κατσαρόλα, ανακινώντας την ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.

ΣΧΟΛΙΟ: Γεύμα το οποίο περιλαμβάνει μία σημαντική ποικιλία και πληρότητα θρεπτικών συστατικών! Σίδηρος για καλύτερη αιμοποίηση, πρωτεΐνες πολύ υψηλής διατροφικής αξίας για αποτελεσματικές βιολογικές λειτουργίες και άφθονα αντιοξειδωτικά.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.250 in vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.