Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών.

Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών. Αυτό το ψητό πιάτο ζυμαρικών είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός ζυμαρικών, αλμυρής σάλτσας κρέατος και λαχταριστής επικάλυψης μπεσαμέλ. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη δημιουργία του τέλειου παστίτσιου:

Συστατικά:

Για τη σάλτσα κρέατος:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ή αρνί κιμά
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα (14 oz) θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο για μαγείρεμα

Για τα ζυμαρικά:

  • 1 κιλό ζυμαρικά πένες ή μπουκατίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

Οδηγίες:

1. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη παρμεζάνα. Αφήνω στην άκρη.
2. Μαγειρέψτε τη σάλτσα κρέατος:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε κιμά και ροδίστε τον, σπάζοντας τον με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε θρυμματισμένες ντομάτες, κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε), ρίγανη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
3. Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε το αλεύρι για να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ.
4. Φτιάξτε το παστίτσιο:

Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώστε το μισό μείγμα από τα ζυμαρικά. Απλώστε τη σάλτσα κρέατος ομοιόμορφα πάνω από τη στρώση των ζυμαρικών. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μπεσαμέλ, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη.


5. Ψήστε:

Ψήνετε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε αυτό το ελληνικό γαστρονομικό αριστούργημα με συνοδευτική σαλάτα ή ελληνικό γιαούρτι. Το παστίτσιο είναι μια γιορτή μεσογειακών γεύσεων και υφών και οι στρώσεις ζυμαρικών, αλμυρή σάλτσα κρέατος και κρεμώδης μπεσαμέλ το κάνουν ένα ανακουφιστικό και εντυπωσιακό πιάτο για κάθε περίσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πιάτα;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Φτιάξτε το κερκυραϊκό φαγητό που θα σας ανοίξει την όρεξη

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεμιστές μελιτζάνες: Μια γευστική μεσογειακή απόλαυση

Γεμιστές μελιτζάνες: Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών, προσφέροντας ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Close Icon