Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ.


Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ που του δίνει μια επιπλέον πολυτελή μεταξένια αίσθηση και πλούσιο φινίρισμα. Είναι ένα από εκείνα τα θρυλικά πιάτα που μοιάζουν με τον μουσακά, αλλά φυσικά δεν υπάρχει μελιτζάνα εδώ.

Παστίτσιο

Συστατικά συνταγής:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για τα ζυμαρικά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 750g κιμάς χοιρινού ή μοσχαρίσιου κιμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 250 ml ζωμός βοείου κρέατος
  • 350g μακριά κούφια ζυμαρικά, όπως mezzani ή bucatini
  • ½ ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
  • 100 g χαλούμι ή κεφαλοτύρι, ψιλοτριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 160 g βούτυρο
  • 160 g απλό αλεύρι
  • 1,6 λίτρα γάλα
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και μετά προσθέτουμε τον κιμά και την τριμμένη κανέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, σπάζοντας τον κιμά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη και το κρασί και βράζουμε  για 5-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρασί.

Τρίβουμε τις ντομάτες σε χοντρό τρίψιμο, πετάγοντας τη φλούδα. Ρίχνουμε το ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακάλυπτα για 30 λεπτά μέχρι να μειωθούν σχεδόν όλα τα υγρά: το ράγκου πρέπει να είναι ακόμα ελαφρώς υγρό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Εν τω μεταξύ, βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αυγό και μια χούφτα από το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Καθορισμένη πλευρά.

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και στη συνέχεια χτυπάμε σταδιακά το γάλα, λίγο-λίγο, μέχρι να έχετε μια λεία λευκή σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μισό υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τρίβουμε το ένα τρίτο του μοσχοκάρυδου. Καρυκεύουμε γενναιόδωρα. Χτυπάμε γρήγορα τα αυγά.

Για να συναρμολογηθεί, χτυπάμε μια κουτάλα από τη σάλτσα στο ράγκου. Απλώνουμε τα μισά ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού ή του ταψιού σας. Ρίχνουμε από πάνω το μισό ράγκου, πετάμε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και ράγκου. Περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Εύκολες υγιεινές ιδέες για δείπνο φιλικό προς την οξεία παλινδρόμηση

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon