Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπεσαμέλ: Φτιάξτε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Μπεσαμέλ: Φτιάξτε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Μπεσαμέλ: Με την εξάσκηση, η παρασκευή μιας τέλειας σάλτσας μπεσαμέλ γίνεται δεύτερη φύση και μπορείτε να την ενσωματώσετε με σιγουριά στις αγαπημένες σας συνταγές.


Μια τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ, γνωστή και ως λευκή σάλτσα, είναι μια κρεμώδης και ευέλικτη βάση για μια ποικιλία πιάτων, όπως μακαρόνια και τυριά, λαζάνια και γκρατέν. Είναι απαραίτητο να κυριαρχήσετε αυτήν την κλασική σάλτσα για πολλές μαγειρικές εφαρμογές.

Δείτε πώς να φτιάξετε μια τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ:

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι, για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Μια πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Συγκεντρώστε τα συστατικά και τον εξοπλισμό σας:
    Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα, ένα σύρμα και ένα μεσαίου μεγέθους μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα:
    Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσέξτε να μην το φέρετε σε βράση. το θέλετε ζεστό αλλά όχι ζεματισμένο. Μπορείτε επίσης να εμποτίσετε το γάλα με γεύση προσθέτοντας ένα ξεφλουδισμένο κρεμμύδι με μερικά γαρίφαλα και ένα φύλλο δάφνης. Αφαιρέστε αυτά τα αρώματα πριν συνεχίσετε.
  • Προετοιμάστε το Roux:
    Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να δημιουργηθεί μια λεία πάστα, που ονομάζεται roux.
  • Μαγειρέψτε το Roux:
    Συνεχίζουμε το ψήσιμο του ρου για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της ωμής γεύσης του αλευριού. Το roux πρέπει να πάρει ένα χλωμό, χρυσαφί χρώμα αλλά όχι καφέ.
  • Προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα:
    Ενώ ανακατεύετε ακόμα το roux, ρίχνετε σταδιακά το ζεστό γάλα. Προσθέστε το σε μικρές δόσεις στην αρχή, ανακατεύοντας δυνατά για να βεβαιωθείτε ότι το γάλα έχει ενσωματωθεί πλήρως πριν προσθέσετε κι άλλο. Αυτό αποτρέπει το σχηματισμό σβώλων.
  • Σιγοβράζουμε και αλατοπιπερώνουμε:
    Μόλις προστεθεί όλο το γάλα, συνεχίζουμε να ψήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όσο ζεσταίνεται η μπεσαμέλ θα πήξει. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.
    Καρυκεύουμε τη σάλτσα με αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μια πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο αν θέλουμε. Το μοσχοκάρυδο προσθέτει ένα λεπτό βάθος γεύσης, αλλά είναι προαιρετικό.

  • Ελέγξτε τη συνοχή:
    Για να δοκιμάσετε τη συνοχή της σάλτσας, βυθίστε ένα κουτάλι στη μπεσαμέλ και περάστε το δάχτυλό σας στην πλάτη. Η σάλτσα πρέπει να επικαλύπτει το κουτάλι και να αφήνει ένα καθαρό μονοπάτι χωρίς να στάζει υπερβολικά. Αν είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό γάλα για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή.
  • Προαιρετικά:
    Για μια εξαιρετικά λεία σάλτσα, μπορείτε να την στραγγίσετε μέσα από ένα λεπτό κόσκινο για να αφαιρέσετε τυχόν μικροσκοπικά κομμάτια ή κομμάτια ψημένο αλεύρι. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πιο εκλεπτυσμένη υφή.
  • Σερβίρετε ή χρησιμοποιήστε ως βάση:
    Η τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη για χρήση ή σερβίρισμα. Είναι μια ευέλικτη σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα ή να σερβιριστεί ως επικάλυψη. Απολαύστε τον κρεμώδη πλούτο του!

Με την εξάσκηση, η παρασκευή μιας τέλειας σάλτσας μπεσαμέλ γίνεται δεύτερη φύση και μπορείτε να την ενσωματώσετε με σιγουριά στις αγαπημένες σας συνταγές. Είναι το θεμέλιο για πολλά κλασικά πιάτα και προσθέτει ένα κρεμώδες, ανακουφιστικό στοιχείο στις γαστρονομικές σας δημιουργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πιάτα;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Φτιάξτε σουφλέ ζυμαρικών για εσάς και την οικογένειά σας!

Το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό!

Φτιάξτε τις δικές σας μελιτζάνες παπουτσάκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon