Διατροφή

Μοναστηριακό παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών!

Μοναστηριακό παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών!

Το παστίτσιο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Σήμερα, σας προτείνουμε μια εντελώς διαφορική εκδοχή του, η οποία σίγουρα θα σας κάνει να εκτιμήσετε ακόμη παραπάνω τον τρόπο που μπορούν να… μεταμορφωθούν τα όσπρια!

Το παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών είναι μια από εκείνες τις συνταγές που σίγουρα θα σας κερδίσει με την πρωτοτυπία της, την πλούσια γεύση της, αλλά και την θρεπτική της αξία!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών είναι:

500 γρ. πένες

2 φλ. + 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη

300 γρ. βρασμένα ρεβίθια

3 μέτρια καρότα σε κυβάκια

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ. ντομάτες περασμένες στον τρίφτη

1 φλ. + 3 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.σ. μπούκοβο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. πένες ολικής αλέσεως (ή απλές)

Για τη μπεσαμέλ:

1.200 ml νερό

1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά

1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη

1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο

1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο

1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά

2 καρότα μεγάλα ολόκληρα

1 γερή πρέζα ρίγανη

1 κ.σ. γεμάτη αλάτι

5 κόκκοι πιπέρι

12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Προαιρετικά: 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).

Επί το έργον:

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και το αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει η ντομάτα λίγο τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό και το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε δοκιμάζουμε το αλάτι και μεταφέρουμε στο ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε το ζουμί κατά μέρος. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ελαφρώς πηχτή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιάνει, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών αν χρησιμοποιούμε και τους ρίχνουμε σιγά –σιγά στη σάλτσα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη. Σε αυτό στο στάδιο, προσθέτουμε και το κύμινο και το τυρί αν θέλουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι φρυγανιά. Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μην διαλυθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωινό χωρίς πολλούς υδατάνθρακες: Γίνεται; (Keto friendly edition)

Μυστικά διατροφής που πέτυχαν για την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Δημιουργικοί τρόποι να εντάσσουμε σταφύλια στην καθημερινότητά μας

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Family Medicine τον Ιανουάριο του 2021 σημείωσε ότι τα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (και τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας τα κατάλληλο σνακ για άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση).

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Πώς να φτιάξετε παστίτσιο με τόνο

 Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.

Έξι οφέλη από τα νεκταρίνια στην υγεία

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο βοηθούν στην προώθηση διαφόρων πτυχών ευεξίας, όπως η ενίσχυση της ανοσίας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η προώθηση της μακροζωίας.