Διατροφή

Μοσχάρι παστισάντα: Η βενετσιάνικη συνταγή και η ιστορία της

Μοσχάρι παστισάντα: Η βενετσιάνικη συνταγή και η ιστορία της

Μοσχάρι παστισάντα: Μαγειρέψτε το μοσχάρι με μια συνταγή από τη Βενετία, η οποία επιβιώνει από τη διαβόητη μάχη της Βερόνα.

Στην γνωστή μάχη της Βερόνας, εκτός από πολλούς νεκρούς στρατιώτες υπήρχαν και πολλά νεκρά άλογα. Όπως συμβαίνει σε κάθε μάχη, έτσι και σε αυτή, στις κατακτημένες περιοχές γινόταν πλιάτσικο. Ο φτωχός λαός λοιπόν βρίσκοντας όλα αυτα τα νεκρά άλογα σκέφτηκε να μην πάει χαμένο τόσο κρέας, παρόλο που το απαγόρευε η θρησκεία τους. Επειδή όμως το κρέας ήταν πολύ και δεν ήθελαν να αλλοιωθεί, σκέφτηκαν να το μαρινάρουν με κρασί και μπαχαρικά για να το διατηρήσουν. Αυτό που παρατήρησαν λοιπόν ήταν ότι κάθε φορά που έβραζαν το μαριναρισμένο κρέας γινόταν όλο και πιο νόστιμο. Έτσι κάπως ξεκίνησε η παστισάδα και εντάχθηκε στα παραδοσιακά πιάτα των Βενετών με την μόνη αλλαγή να είναι αυτή του μοσχαριού έναντι του αλόγου. Αν και υπάρχουν ακόμη αρκετοί που το τρώνε με άλογο!

Tα συστατικά του είναι:

  • 1 με 2 κιλά μοσχάρι (το κομμάτι του λαιμού)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό λευκά κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 λίτρο κρασί γλυκό κόκκινο
  • Δάφνη
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • Αλάτι

Κάποιοι από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο προτείνω να ετοιμάσετε αυτό το πιάτο δύο ημέρες πριν το σερβίρετε σε δείπνο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της παστισάντα. Πρέπει να περιμένετε αρκετές ώρες πριν καταναλώσετε αυτό το πιάτο και να το μαγειρέψετε επανειλημμένα μέχρι να πετύχετε την ιδανική γεύση. Αυτή δηλαδή που θα ταιριάζει περισσότερο στους γευστικούς σας κάλυκες.

Παρασκευή

Την πρώτη μέρα ροδίζετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια θα πείτε στον κρεοπώλη να μην σας τα κόψει πολύ μικρά για να μην λιώσουν στο μαγείρεμα). Μετά προσθέστε τα μπαχαρικά (γαρύφαλλο, φύλλα δάφνης, κανέλα, μοσχοκάρυδο), τα ψιλοκομμένα καρότα, το κόκκινο γλυκό κρασί και σκεπάστε. Βράζοντας το κρέας μας, πρέπει να έχουμε στο νου μας να είναι σε χαμηλή φωτιά και η διαδικασία του βρασίματος θα πάρει περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, αφού περάσει ο χρόνος βρασίματος αφήστε το να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα.

Τη δεύτερη ημέρα βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες μέχρι το κρέας να αναμειχθεί για να ξεκολλήσουν τα μάλλον κολλημένα λαχανικά. Την τρίτη μέρα το ζεσταίνετε και σερβίρετε, συνοδεύστε το πιάτο με πουρέ πατάτας ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να το αναμίξετε με ζυμαρικά πατάτας όπως τα νιόκι. Είναι μια παραδοσιακή βενετσιάνικη συνταγή που παρά το γεγονός της περίεργης ανακάλυψής της συναρπάζει χρόνια μικρούς και μεγάλους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

Γιατί να προτιμήσετε το ελληνικό μοσχάρι;

Για γκουρμέ απολαύσεις, δοκιμάστε Beef Wellington!

Μοσχάρι Chili Con Carne: Μια μεξικάνικη συνταγή που θα λατρέψουν όλοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μοσχάρι στιφάδο

Μοσχάρι στιφάδο: Η εβδομάδα ξεκινάει με μοσχάρι στιφάδο. Ένα φαγητό χορταστικό, θρεπτικό και νόστιμο. Το κρέας σιγοβράζει με τα κρεμμύδια και το γαστρονομικό αποτέλεσμα δεν παίζεται!

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.

Τάρτα μπανάνας με γιαούρτι, εύκολη και υγιεινή

Τάρτα μπανάνας: Η τάρτα μπανάνας είναι ένα υπέροχο γλυκό, που θα το καταναλώσεις σιγά σιγά (αν έχεις εγκράτεια..) χωρίς όμως να σε λιγώσει, ή να σε πιάσει το στομάχι σου, και χωρίς να νιώσεις τύψεις γιατί είναι αρκετά υγιεινό.