Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μοσχάρι παστισάντα: Η βενετσιάνικη συνταγή και η ιστορία της

Μοσχάρι παστισάντα: Η βενετσιάνικη συνταγή και η ιστορία της

Μοσχάρι παστισάντα: Μαγειρέψτε το μοσχάρι με μια συνταγή από τη Βενετία, η οποία επιβιώνει από τη διαβόητη μάχη της Βερόνα.

Στην γνωστή μάχη της Βερόνας, εκτός από πολλούς νεκρούς στρατιώτες υπήρχαν και πολλά νεκρά άλογα. Όπως συμβαίνει σε κάθε μάχη, έτσι και σε αυτή, στις κατακτημένες περιοχές γινόταν πλιάτσικο. Ο φτωχός λαός λοιπόν βρίσκοντας όλα αυτα τα νεκρά άλογα σκέφτηκε να μην πάει χαμένο τόσο κρέας, παρόλο που το απαγόρευε η θρησκεία τους. Επειδή όμως το κρέας ήταν πολύ και δεν ήθελαν να αλλοιωθεί, σκέφτηκαν να το μαρινάρουν με κρασί και μπαχαρικά για να το διατηρήσουν. Αυτό που παρατήρησαν λοιπόν ήταν ότι κάθε φορά που έβραζαν το μαριναρισμένο κρέας γινόταν όλο και πιο νόστιμο. Έτσι κάπως ξεκίνησε η παστισάδα και εντάχθηκε στα παραδοσιακά πιάτα των Βενετών με την μόνη αλλαγή να είναι αυτή του μοσχαριού έναντι του αλόγου. Αν και υπάρχουν ακόμη αρκετοί που το τρώνε με άλογο!


Tα συστατικά του είναι:

  • 1 με 2 κιλά μοσχάρι (το κομμάτι του λαιμού)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό λευκά κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 λίτρο κρασί γλυκό κόκκινο
  • Δάφνη
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • Αλάτι

Κάποιοι από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο προτείνω να ετοιμάσετε αυτό το πιάτο δύο ημέρες πριν το σερβίρετε σε δείπνο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της παστισάντα. Πρέπει να περιμένετε αρκετές ώρες πριν καταναλώσετε αυτό το πιάτο και να το μαγειρέψετε επανειλημμένα μέχρι να πετύχετε την ιδανική γεύση. Αυτή δηλαδή που θα ταιριάζει περισσότερο στους γευστικούς σας κάλυκες.

Παρασκευή

Την πρώτη μέρα ροδίζετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια θα πείτε στον κρεοπώλη να μην σας τα κόψει πολύ μικρά για να μην λιώσουν στο μαγείρεμα). Μετά προσθέστε τα μπαχαρικά (γαρύφαλλο, φύλλα δάφνης, κανέλα, μοσχοκάρυδο), τα ψιλοκομμένα καρότα, το κόκκινο γλυκό κρασί και σκεπάστε. Βράζοντας το κρέας μας, πρέπει να έχουμε στο νου μας να είναι σε χαμηλή φωτιά και η διαδικασία του βρασίματος θα πάρει περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, αφού περάσει ο χρόνος βρασίματος αφήστε το να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα.

Τη δεύτερη ημέρα βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες μέχρι το κρέας να αναμειχθεί για να ξεκολλήσουν τα μάλλον κολλημένα λαχανικά. Την τρίτη μέρα το ζεσταίνετε και σερβίρετε, συνοδεύστε το πιάτο με πουρέ πατάτας ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να το αναμίξετε με ζυμαρικά πατάτας όπως τα νιόκι. Είναι μια παραδοσιακή βενετσιάνικη συνταγή που παρά το γεγονός της περίεργης ανακάλυψής της συναρπάζει χρόνια μικρούς και μεγάλους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

Γιατί να προτιμήσετε το ελληνικό μοσχάρι;

Για γκουρμέ απολαύσεις, δοκιμάστε Beef Wellington!

Μοσχάρι Chili Con Carne: Μια μεξικάνικη συνταγή που θα λατρέψουν όλοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon