ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες δεν θεωρούνται ασφαλείς

Γιατί οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες δεν θεωρούνται ασφαλείς

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν είναι ασφαλείς και πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Καρδιολογικό συνέδριο ESC 2018, επισημαίνει στο άρθρο του ο Φυσιολόγος, Νευρολόγος James Ives MPsych (Hons).

Αναλύοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Maciej Banach του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Lodz της Πολωνίας δήλωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αυξάνοντας επίσης τους κινδύνους για μεμονωμένες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου. Όπως τόνισε ο καθηγητής, αυτές οι δίαιτες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Κατά καιρούς, όπως λένε, πολλές και διαφορετικές δίαιτες προτείνονται για την απώλεια βάρους, όπως δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνες και λίπη. Όμως, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών των διαιτών είναι αμφιλεγόμενη, με προηγούμενες μελέτες να αναφέρουν τις πιθανότητες επικινδυνότητάς τους ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο ακόμα και το θάνατο.

Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, τον θάνατο από όλες τις αιτίες καθώς και από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο (συμπεριλαμβανομένου εγκεφαλικού επεισοδίου) και καρκίνο σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 24.825 συμμετεχόντων στην Έρευνα Αμερικανικής Εθνικής Υγείας και Διατροφής NHANES) κατά την περίοδο 1999 έως 2010. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη NHANES είχαν μέσο όρο ηλικίας 47,6 ετών και το 51% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν έπειτα από μια μέση παρακολούθηση 6,4 ετών ότι συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έκαναν υψηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων, τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο αυξήθηκε κατά 51%, από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις κατά 50% και από καρκίνο κατά 35%.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και σε μία μετ-ανάλυση 7 προοπτικών κλινικών μελετών με 447.506 συμμετέχοντες και μέση παρακολούθηση 15,6 ετών. Ο καθηγητής Banach επεσήμανε ότι οι δίαιτες που βασίζονται στην ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να είναι  βραχυπρόθεσμα καλές στο να χάσει κανείς βάρος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, αλλά η μελέτη έδειξε ότι μακροπρόθεσμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και θανάτους λόγω καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Ο καθηγητής Banach σημείωσε ότι η ζωική πρωτεΐνη, και συγκεκριμένα το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ενώ, όπως είπε, η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και φρούτων και η αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και κορεσμένων λιπαρών σε αυτές τις δίαιτες, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της χοληστερόλης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινό παγωτό σοκολάτας που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.