Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επιπτώσεις των αναψυκτικών στον ανθρώπινο οργανισμό

Επιπτώσεις των αναψυκτικών στον ανθρώπινο οργανισμό

Οι άμεσες επιπτώσεις των αναψυκτικών στον οργανισμό του ανθρώπου είναι καλά τεκμηριωμένες.

– Περίπου 20 λεπτά αφότου πιείτε ένα κουτάκι αναψυκτικό σας “χτυπά” ένα κύμα ενέργειας: Μόλις έχετε πάρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, δηλαδή περίπου 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα και μόνο κουτάκι.

– Το σάκχαρο στο αίμα σας “εκτοξεύεται”, προκαλώντας μια ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης. Αυτό κάνει το ήπαρ να μετατρέψει άμεσα όλα τα σάκχαρα σε λίπος.

– Μέσα σε 40 λεπτά, η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί, και το υπόλοιπο σώμα σας αντιδρά αναλόγως: Οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται και το συκώτι αρχίζει να διοχετεύει ακόμα περισσότερη ζάχαρη στο αίμα σας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν μόνο μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που ήπιατε το αναψυκτικό!

Με την πάροδο του χρόνου, 1-2 αναψυκτικά την ημέρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλα σχεδόν τα μέρη του σώματός σας. Για παράδειγμα:

Εγκέφαλος

Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει πολλές νευρολογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ανάμνησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι μειωμένα, οι καθημερινές εργασίες, όπως η γνωστική μάθηση και ο σχηματισμός νέας μνήμης, γίνονται πολύ πιο δύσκολες.

Καρδιά

Το 2012, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν πιο πολλά ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ορισμένων δυσμενών μεταβολών στα λιπίδια, σε φλεγμονώδεις παράγοντες και στην λεπτίνη.

Πνεύμονες

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σύμφωνα με μελέτη του 2012. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα αναψυκτικά πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει άσθμα ή ΧΑΠ.

Δόντια

Κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοραικό επίπεδο με βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργώντας ένα οξύ ως παράγωγο αυτής της αντίδρασης. Αυτό το οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βακτηριακή πλάκα που προκαλεί τερηδόνα. Τα αναψυκτικά μειώνουν επίσης το pΗ του σάλιου, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την οδοντική διάβρωση. Και σε αντίθεση με όσα, ίσως νομίζετε, τα αναψυκτικά “διαίτης” δεν αποτελούν εξαίρεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

Μάτσα Λάττε με Βανίλια: Αν αναζητάτε έναν διαφορετικό τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, το vanilla matcha latte είναι η ιδανική επιλογή. Με έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό γήινης matcha και γλυκιάς βανίλιας, προσφέρει ενέργεια

Close Icon