Διατροφή

Διατροφή ψυχική ευεξία: 5 τροφές με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία

Διατροφή ψυχική ευεξία: 5 τροφές με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία

Διατροφή ψυχική ευεξία: Το ξέρατε ότι τα διαφορετικά τρόφιμα και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος και ακόμη και τις κρίσεις κατάθλιψης;

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 250 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο άγχος. Σπάνια σκεφτόμαστε το φαγητό σε σχέση με την ψυχική μας υγεία. Ανησυχούμε μήπως οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά ή γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά ξέρατε ότι τα διαφορετικά τρόφιμα και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος και ακόμη και τις κρίσεις κατάθλιψης;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν φαγητά και ποτά που οι θεραπευτές και οι ψυχίατροι, που έχουν περάσει τη σταδιοδρομία τους συμβουλεύοντας τους ανθρώπους για την ψυχική ευεξία, συνήθως αποφεύγουν –ή καταναλώνουν με μέτρο– για χάρη της ψυχικής τους υγείας. Πάρτε αυτή τη γνώση με λίγο αλάτι. Αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να καταναλωθούν κάθε τόσο και να μην συσχετίζονται με αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία. Απλώς να θυμάστε ότι, όπως σε όλα, το μέτρο είναι το κλειδί.

Πολλά φλιτζάνια καφέ ή εσπρέσο

Για μερικούς ανθρώπους, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο άγχος. «Εάν ένα άτομο είναι επιρρεπές να αισθάνεται άγχος ή έχει πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες, να ξέρεις ότι η υπερβολική καφεΐνη προκαλεί αυξημένη απόκριση κορτιζόλης και μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των επινεφριδίων, μια συνταγή για επίμονο στρες και εξάντληση, για να μην αναφέρουμε προβλήματα ύπνου», δήλωσε ο εξουσιοδοτημένος κλινικός ψυχολόγος Dr. . Μπρίτνεϊ Τζόουνς.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 250 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή περίπου 2 1/2 φλιτζάνια) θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο άγχος, επομένως η Τζόουνς κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την κατανάλωση καφέ κάτω από αυτή την ποσότητα. Και για άτομα που έχουν νευρικότητα ή εκρήξεις άγχους από τον καφέ, η κατανάλωση καφεΐνης με τη μορφή matcha μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, καθώς δίνει σε πολλούς ανθρώπους ένα αίσθημα ήρεμης εγρήγορσης χάρη σε μια ένωση που ονομάζεται L-θεανίνη.

Αναψυκτικά διαίτης

Εάν προσέχετε την ψυχική σας υγεία αυτό το καλοκαίρι, ίσως θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης στο ελάχιστο. «Όλοι αγαπούν ένα κρύο αναψυκτικό διαίτης σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, αλλά οι ανησυχίες για την υγεία υπερτερούν των οφελών», δήλωσε ο Δρ Jacques Jospitre, Jr., πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο ψυχίατρος και συνιδρυτής του SohoMD. «Αν και γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν είναι ιδανικά για την υγεία μας, τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη χειρότερα.

Πολλά από αυτά περιέχουν φαινυλαλανίνη, η οποία είναι μια πρόσθετη χημική ουσία που είναι πολύ γνωστή ότι αναστατώνει τη νευροχημεία του εγκεφάλου σταματώντας τη σωστή παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δύο μορίων που χρειαζόμαστε για καλή διάθεση». Επιπλέον, αυτά τα ποτά έχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, «η οποία είναι μια γνωστή νευροτοξίνη και μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, καθώς και να αυξήσει την ποσότητα των ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο», είπε ο Jospitre.

Αλκοόλ

Ενώ ένα-δύο ποτά μια στο τόσο δεν είναι ό,τι χειρότερο, η Danielle Tucci, αδειούχος επαγγελματίας σύμβουλος και ιδρύτρια της Live Better Therapy Solutions, είπε ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποφύγει το αλκοόλ λαμβάνοντας υπόψη την ψυχική της υγεία. «Ενώ η κατανάλωση αλκοόλ συνήθως συνδέεται με κοινωνικές εκδηλώσεις, το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση αρνητικής διάθεσης ή στο επίφοβο «άγχος»», εξήγησε ο Tucci. «Αυτό αναφέρεται στην περίοδο όπου το σώμα σας αναρρώνει από το hangover και η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι αυξημένη».

Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η Aura De Los Santos, κλινική και εκπαιδευτική ψυχολόγος, είπε ότι όταν τρώει ορισμένες επεξεργασμένες τροφές —στην περίπτωσή της, μείγμα τηγανιτών από το παντοπωλείο— προκαλεί έξαρση του άγχους. «Ένα φαγητό που ανεβάζει το άγχος μου είναι το κουτί με αλεύρι για τηγανίτες από το σούπερ μάρκετ», είπε. «Την ώρα του πρωινού, μου αρέσει να τρώω τηγανίτες, αλλά έχω δει πώς το σώμα μου φλεγμονώνεται και πώς αυτό προκαλεί άγχος όταν τρώω αυτές τις τηγανίτες για δύο συνεχόμενες ημέρες. Δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ, η διάθεσή μου αλλάζει και δεν νιώθω ήρεμος. Το φούσκωμα είναι πολύ άβολο και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μου υγεία».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν τα βακτήρια στο έντερο. Αυτό το βακτήριο αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο τελικά οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, όπως σημείωσε ο De Los Santos, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην κατάθλιψη. Μια ψυχολόγος είπε ότι το μείγμα τηγανιτών από το σούπερ μάρκετ ανεβάζει τα επίπεδα άγχους της. Ο Matt Glowiak, αδειούχος κλινικός επαγγελματίας σύμβουλος, είπε ότι ακόμη και οι «πιο υγιεινές επιλογές» στον διάδρομο κατεψυγμένων τροφίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημάδια κατάθλιψης.

«Αυτά τα γεύματα συμβάλλουν στη φλεγμονή στο έντερο, όπου παράγεται η περισσότερη σεροτονίνη (ο χαρούμενος νευροδιαβιβαστής)», είπε. «Όταν η σεροτονίνη είναι σε κίνδυνο, το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχική υγεία. Με την κατανάλωση «υγιεινών» κατεψυγμένων δείπνων, θα ένιωθα πάντα ότι έτρωγα ένα υγιεινό πράγμα και θα είχα περισσότερη ενέργεια βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα είχα μια συντριβή και έναν συνδυασμό ήπιας κατάθλιψης και άγχους. Τώρα, απλώς μένω μακριά και επιλέγω να ετοιμάζω ολόκληρα φαγητά».

Καραμέλες (και ζαχαρούχα τρόφιμα γενικά)

Ο Τζέισον Φίλιπς, αδειούχος κλινικός κοινωνικός λειτουργός, είπε ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποφύγει τα γλυκά. «Δεν θα φάω ζαχαρωτά όπως το Tootsie Rolls ή καραμέλες», είπε. «Αυτή η καραμέλα τύπου Halloween είναι πολύ ζαχαρώδης και η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία σχετίζεται με την κατάθλιψη». Ένα στούντιο του 2015 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition πρότεινε ότι τα ζαχαρούχα και αμυλούχα τρόφιμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση φυσικής ζάχαρης – όπως αυτή που υπάρχει στα φρούτα – είναι πολύ διαφορετική από την κατανάλωση της καραμέλας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε φρούτα είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης. Έτσι, ενώ οι καραμέλες και άλλες πηγές επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία, δεν είναι όλες οι πηγές ζάχαρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το τουρσί να προστεθεί στην καθημερινή σας διατροφή;

Πόση σοκολάτα μπορούμε να τρώμε μέσα σε μια εβδομάδα;

Τι τροφές πρέπει να τρώτε για να ανεβάσετε τη πίεσή σας;

Συμβουλές για πιο έγκυρη διαχείριση του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.