Ρεπορτάζ Υγείας

Αλκοόλ μυϊκή μάζα: Όσοι πίνουν πολύ κινδυνεύουν να χάσουν μυϊκή μάζα

Αλκοόλ μυϊκή μάζα: Όσοι πίνουν πολύ κινδυνεύουν να χάσουν μυϊκή μάζα

Αλκοόλ μυϊκή μάζα: Όσοι πίνουν πολύ θα μπορούσαν να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο απώλειας μυών και αδυναμίας στη μετέπειτα ζωή τους.

Όσοι πίνουν πολύ θα μπορούσαν να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο απώλειας μυών και αδυναμίας στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει με στατιστική μοντελοποίηση ότι τα άτομα με τη χαμηλότερη ποσότητα μυών έπιναν 10 μονάδες ή περισσότερες την ημέρα—περίπου ένα μπουκάλι κρασί.

Επειδή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, η ερευνητική ομάδα υιοθέτησε το μέγεθος του σώματος. Και έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η κατανάλωση πρωτεΐνης και η σωματική δραστηριότητα. Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματά της, κυρίως σε άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών, υποδηλώνουν έναν άλλο λόγο για να περιορίσουμε το ποτό.

Η καθηγήτρια Ailsa Welch, από την Ιατρική Σχολή Norwich της UEA, είπε: «Η απώλεια μυών καθώς μεγαλώνουμε οδηγεί σε προβλήματα αδυναμίας και αδυναμίας στη μετέπειτα ζωή»“Η πρόσληψη αλκοόλ είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, γι’ αυτό θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και μυϊκής υγείας καθώς μεγαλώνουμε.”

Η ομάδα μελέτησε δεδομένα από τη UK Biobank – μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με ανώνυμα στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την υγεία από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 200.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών. Η Δρ Τζέιν Σκίνερ, επίσης από την Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς της UEA, είπε: «Μελετήσαμε πόσο αλκοόλ έπιναν οι άνθρωποι και το συγκρίναμε με πόσους μυς είχαν, ανάλογα με το μέγεθος του σώματός τους».

«Λάβαμε επίσης υπόψη πράγματα όπως πόση πρωτεΐνη κατανάλωναν, τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο πόσο μυς μπορεί να έχουν»“Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν στα 50 και στα 60 τους. Βρήκαμε ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ είχαν μικρότερη ποσότητα σκελετικών μυών σε σύγκριση με άτομα που έπιναν λιγότερο, αφού λάβαμε υπόψη το μέγεθος του σώματός τους και άλλους παράγοντες.”

«Είδαμε ότι έγινε πραγματικά πρόβλημα όταν οι άνθρωποι έπιναν 10 ή περισσότερες μονάδες την ημέρα—που ισοδυναμεί με περίπου ένα μπουκάλι κρασί ή 4 ή 5 ποτήρια». «Η κατανάλωση αλκοόλ και η μυϊκή μάζα μετρήθηκαν εγκάρσια – σε ανθρώπους ταυτόχρονα – έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για μια αιτιολογική σύνδεση», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Welch είπε, «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μυϊκή μάζα σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης. Γνωρίζουμε ότι η απώλεια μυών καθώς μεγαλώνουμε οδηγεί σε προβλήματα αδυναμίας και αδυναμίας, επομένως αυτό υποδηλώνει έναν άλλο λόγο για να αποφύγουμε την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ τακτικά στη μέση και πρώιμη μεγαλύτερη ηλικία».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται η μυϊκή ατροφία;

Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

Η Ιρλανδία θα αναγράφει στα αλκοολούχα ποτά προειδοποιήσεις υγείας

Τροφές που πρέπει να σταματήσετε να ανακατεύετε ενώ πίνετε αλκοόλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Η Tove Marina Sohlberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, είπε ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές της Σουηδίας είχαν ως αποτέλεσμα να στιγματίζουν το κάπνισμα και τους καπνιστές, απομακρύνοντάς τους από δημόσιους χώρους σε αυλές και καθορισμένους χώρους καπνίσματος.

Οι έφηβοι με ακανόνιστα πρότυπα ύπνου διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σχολικών προβλημάτων

Ο Mathew σημείωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν συστάσεις για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του χρόνου ύπνου και τη μεταβλητότητα στα σχολικά αποτελέσματα. «Η σταθεροποίηση των προγραμμάτων ύπνου στους εφήβους μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της λειτουργικότητας στο σχολείο», είπε.

Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι "βήμα προς τα πίσω"

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

 Στην πρώτη γραμμή - Πώς ανταποκρίθηκαν οι νοσηλεύτριες σε πολέμους σε όλη την ιστορία

Η Florence Nightingale συνέβαλε στην πρόοδο των ιατρικών πρακτικών με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής. Από τον πόλεμο της Κριμαίας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο της Κορέας και όχι μόνον, οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν το επάγγελμά τους για να υποστηρίξουν την πρόοδο στην υγεία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φυλετική ισότητα και άλλους τομείς.

Η ανάλυση κόστους θεραπείας αναδεικνύει τις συστημικές ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για να συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, οι φορείς πληρωμής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες που ενισχύουν την ισότητα για καταστάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τους κοινωνικά μειονεκτούντες πληθυσμούς και συχνά υποδιαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο γρήγορα χάνετε βάρος τόσο πιο γρήγορα επανέρχεται; Να τι ξέρουμε για την αργή και τη γρήγορη απώλεια βάρους

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο χάνετε το βάρος, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε τις απώλειες. Το σώμα μας εργάζεται για να διατηρήσει το βάρος μας γύρω από ένα καθορισμένο σημείο, ρυθμίζοντας τα βιολογικά μας συστήματα και επιβάλλοντας μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών μέσα στο σώμα για να διασφαλίσει ότι ανακτούμε το βάρος που χάνουμε.