Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή κατά της αρθρίτιδας

Διατροφή κατά της αρθρίτιδας

 

Η διατροφή που δρα προστατευτικά και εμποδίζει την ανάπτυξη της αρθρίτιδας είναι η μεσογειακή .

Στην διατροφή κατά της αρθρίτιδας το βασικό χαρακτηριστικό τρόφιμο είναι το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε. Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα αν αυτό καταναλώνεται ωμό.

Παράλληλα, η κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και γαλακτοκομικών προϊόντων.  H  κατανάλωση ψαριών, οσπρίων, πουλερικών, ελιών, ξηρών καρπών, πατάτας και αυγών θα πρέπει να υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ, σπάνια θα πρέπει να είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η σύσταση του συγκεκριμένου μοντέλου διατροφής περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν που μπορεί να οφείλεται η ευεργετική δράση της μεσογειακής δίαιτας στην αρθρίτιδα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο έχουν κυρίαρχη θέση στη μεσογειακή διατροφή και είναι πολύ καλές πηγές ουσιών με έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως βιταμίνη C και Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Ταυτόχρονα, μελέτες έχουν συσχετίσει το χαμηλό αντιοξειδωτικό προφίλ με υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ακολουθούν μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να καταναλώνουν σε σημαντικά υψηλότερη συχνότητα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και να προσλαμβάνουν σημαντικά υψηλότερη βιταμίνη C και Ε καθώς και σελήνιο.

Επιδημιολογικά στοιχεία μαρτυρούν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ρευματοειδής αρθρίτιδα σε χώρες όπου τηρούνται οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Ακόμα, σε μελέτες έχει βρεθεί ότι αυξημένη κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών, ψαριών και ελαιόλαδου- δηλαδή τροφίμων που έχουν κεντρική θέση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδής αρθρίτιδας. Τέλος, όσον αφορά το διατροφικό προφίλ των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει διαγνωστεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελλιπές με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χαμηλή πρόσληψη μικροσυστατικών συνεπώς η υιοθέτηση και εκπαίδευση των ασθενών για τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής καθίσταται απαραίτητη και ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Με την συνεργασία της Μαριέτας Μαρκούση, Κλινικής Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νέας Ερυθραίας, , Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Πώς τα παντζάρια βελτιώνουν την αθλητική απόδοση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του ιπποφαούς για την υγεία

Ιπποφαές: Είτε καταναλώνεται απευθείας είτε χρησιμοποιείται τοπικά, το ιπποφαές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φρυγανισμένο Farro με ντοματίνια και βασιλικό

Η γεύση ξηρών καρπών του farro συνδυάζεται τέλεια με τα γλυκά ντοματίνια και τον φρέσκο ​​βασιλικό. Απολαύστε αυτή τη συνταγή ως ένα ευέλικτο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριό σας.

Σπαράγγια ψητά με λεμόνι και παρμεζάνα

Απολαύστε αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό, γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ως μια απολαυστική προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Close Icon