Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμέζι, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.


Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμεζιού, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.

Συστατικά:

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια (κατά προτίμηση μανιτάρια cremini ή button)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι (μελάσα σταφυλιού)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (ή φρέσκο ​​αν υπάρχει)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
  • Προαιρετικά: μια βουτιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για οξύτητα

Οδηγίες:

  1. Προετοιμάστε τα μανιτάρια: Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Κόψτε τα στελέχη αν χρειάζεται και στη συνέχεια κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  3. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια: Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συχνά και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 8-10 λεπτά.
  4. Προσθέστε πετιμέζι και καρυκεύματα: Μόλις ροδίσουν τα μανιτάρια, προσθέστε το πετιμέζι, το ξερό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, προσθέστε μια πιτσαλιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για να εξισορροπήσετε τη γλύκα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν, φροντίζοντας τα μανιτάρια να είναι καλυμμένα με το σιρόπι.
  5. Σιγοβράζουμε: Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
  6. Σερβίρετε: Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε ζεστό ως συνοδευτικό ή πάνω από ρύζι, ζυμαρικά ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα.

Απολαύστε αυτό το γλυκό και αλμυρό πιάτο που αναδεικνύει υπέροχα τις γεύσεις των φρέσκων μανιταριών και τη μοναδική ουσία του πετιμέζι!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ταϊλανδέζικη σαλάτα με νουντλς και μοσχαρίσιο φιλέτο

Οφέλη από την κατανάλωση βρασμένων αυγών πριν τον ύπνο

Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Μια φρέσκια και υγιεινή συνταγή με σαλάτα από τόνο και αβοκάντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon