ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Κάνει καλό η φυσική δραστηριότητα όταν είμαστε ασθενείς;

Άσκηση: Κάνει καλό η φυσική δραστηριότητα όταν είμαστε ασθενείς;

Άσκηση: Συχνά τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να συνεχίσετε μια ρουτίνα άσκησης κατά τη διάρκεια μιας αναπνευστικής νόσου.

Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων μας, εκτός εάν έχουμε διατηρήσει τακτική φυσική δραστηριότητα. Το να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από μια τακτική ρουτίνα άσκησης δεν θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο που έχετε σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά εάν είστε άρρωστοι. Υπάρχουν κάποιοι από εμάς που δεν έχουμε επιλογή. Ο τρόπος ζωής και η εργασία μας απαιτούν να είμαστε σωματικά δραστήριοι, επομένως η επιβράδυνση δεν είναι μεγάλη επιλογή εκτός και αν υποφέρουμε από σοβαρά συμπτώματα.

Θα με βλάψει αν ασκούμαι όταν είμαι άρρωστος;

Συχνά τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να συνεχίσετε μια ρουτίνα άσκησης κατά τη διάρκεια μιας αναπνευστικής νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η άσκηση δεν βοηθά ούτε βλάπτει εάν η ασθένεια είναι από τον αυχένα και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κρυολόγημα, πονόλαιμο (φαρυγγίτιδα) ή μόλυνση του κόλπου. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να ασκείσαι με συμπτώματα κατώτερου αναπνευστικού, όπως συμφόρηση στο στήθος.

Η συνολική απάντηση για την άσκηση εξαρτάται επίσης από το άτομο, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το αν το άτομο έχει πυρετό. Τα χειρότερα συμπτώματα σημαίνουν πιο δύσκολη ανάρρωση και λιγότερη ικανότητα άσκησης ή ακόμα και καθημερινής εκτέλεσης. Θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα. Αυτή η συμβουλή ισχύει ιδιαίτερα εάν το άτομο έχει πυρετό, συμφόρηση στο στήθος ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Η γρίπη ή η COVID μπορεί να είναι πιο σοβαροί και να υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου εργάζεται σε υπερβολικό βαθμό. Άλλες σκέψεις είναι εάν το άτομο έχει υποκείμενες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονοπάθεια, διαβήτη ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Βοηθά η άσκηση να απαλλαγούμε από ασθένειες;

Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που έπαιζαν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο σοβαρά κρούσματα πολιομυελίτιδας. Οι μελέτες εκείνη την εποχή έδειξαν ότι μια σοβαρή ασθένεια, είτε είναι κάτι σαν πολιομυελίτιδα είτε η σημερινή γρίπη ή το COVID, μπορεί να προκαλέσει κακή αντίδραση του οργανισμού.

Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο σε μαραθώνιο ενώ πάσχετε από λοίμωξη του αναπνευστικού, μπορεί να μειώσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να λειτουργήσει με τον αντίθετο τρόπο και να κάνει το άτομο χειρότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα εργάζεται ήδη υπερωρίες για να καταπολεμήσει την ασθένεια που έχουμε.

Μερικοί αθλητές μπορεί να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εάν συνεχίσουν να ασκούνται όταν εμφανίζουν γρίπη ή COVID. Η επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται, αλλά ο ιός πιθανώς προκαλεί συνολική κατάθλιψη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και μη αθλητές, βίωσαν αυτή τη χρόνια κόπωση και ονομάστηκε μακρά COVID. Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

Κατά κανόνα, ακούστε το σώμα σας και λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις του σώματός σας εάν χρειάζεστε ξεκούραση. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να είστε μεταδοτικοί όταν είστε άρρωστοι, επομένως το να βρίσκεστε με άλλους, ειδικά σε ένα κλειστό περιβάλλον όπως ένα γυμναστήριο, δεν είναι καλή ιδέα για όλους. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε πυρετό που σχετίζεται με μια ασθένεια του αναπνευστικού είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Βοηθά η μέτρια άσκηση στην πρόληψη της νόσου του ανώτερου αναπνευστικού;

Ναι, κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η μέτρια, τακτική άσκηση μπορεί να είναι προστατευτική έναντι παθήσεων και συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού. Μπορεί να είναι ότι όσο πιο έντονη και παρατεταμένη είναι η άσκηση, τόσο πιο προστατευτική είναι. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες βασίζονται στην αυτοαναφορά συμπτωμάτων και υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις αναφορές για την κατάσταση της προπόνησης και την ένταση της άσκησης.

Η σύντομη βελτίωση σε πολλούς ανθρώπους που ασκούνται ενώ είναι άρρωστοι είναι συνήθως βραχύβια, ωστόσο, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι μόνο πάνω από το λαιμό. Το άτομο έχει βελτιώσει την ικανότητά του να αναπνέει από τη μύτη του, αλλά η συμφόρηση επανέρχεται γρήγορα. Δεδομένου ότι το άτομο έχει ήδη κόπωση, ανεξάρτητα από τα άλλα συμπτώματα, μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι πιο πιθανό να κουραστεί πιο εύκολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπευτική γιόγκα: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα ευεξίας σας;

Πώς να ξεκινήσετε τη δική σας ρουτίνα γυμναστικής;

Η φυσική κατάσταση είναι ζωτικός παράγοντας ευζωίας

Τι προσφέρουν τα VR προγράμματα γυμναστικής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης