Αυτοφροντίδα

Θεραπευτική γιόγκα: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα ευεξίας σας;

Θεραπευτική γιόγκα: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα ευεξίας σας;

Θεραπευτική γιόγκα: Η εκμάθηση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης του στρες, καθώς και η ηρεμία και η ρύθμιση του νευρικού συστήματος έχει βαθιά επίδραση στην ικανότητα του σώματος να θεραπεύει και να αντιμετωπίζει τους στρεσογόνους παράγοντες.

Η θεραπευτική γιόγκα είναι η εφαρμογή των αρχών της γιόγκα για την πρόληψη και πιθανή θεραπεία μιας ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων. Σε γενικές γραμμές, η πρακτική δεν είναι τόσο δυναμική όσο τα κανονικά μαθήματα γιόγκα και περιλαμβάνει ένα σύνολο πρόσθετων στοιχείων. Πέρα από τα φυσικά στοιχεία μιας κλασικής πρακτικής στάσης γιόγκα, η θεραπευτική γιόγκα ενσωματώνει τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό, επίγνωση και αυτοστοχασμό για να επιτύχει το μέγιστο δυνατό όφελος για τον ασθενή. Η θεραπεία στοχεύει στη δημιουργία ευκολίας στις ψυχικές και σωματικές καταστάσεις του σώματος, σε συνδυασμό με μια αίσθηση πνευματικής ευεξίας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε θέση καθιστή, όρθια και ακόμη και ξαπλωμένη.

Σε ποιες συνθήκες μπορεί να βοηθήσει η θεραπευτική γιόγκα;

Μια γενική πρακτική γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κινητικότητα, την ευελιξία και τη δύναμη. Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος φροντίδας θεραπευτικής γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

 • Κατάθλιψη
 • Ανησυχία
 • Ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Γενικοί πόνοι και άλγη
 • Συνθήκες χρόνιου πόνου, όπως πόνος στη μέση
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Πεπτικές καταστάσεις που επιδεινώνονται από το στρες, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εξαντλητική λίστα.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της θεραπευτικής γιόγκα;

 • Στάσεις – συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα που θα βοηθήσουν στις σωματικές ανάγκες του ατόμου.
 • Τεχνικές αναπνοής – μια ποικιλία διαφορετικών ασκήσεων αναπνοής που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σε συγκεκριμένα προβλήματα.
 • Διαλογισμός – ένας ισχυρός τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος, να ηρεμήσετε και να ρυθμίσετε το νευρικό σύστημα.
 • Ενσυνειδητότητα – συνειδητοποίηση ορισμένων προτύπων συμπεριφοράς, αύξηση της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης για τον εαυτό και τους άλλους.
 • Αυτοστοχασμός και μελέτη – η πρακτική του να κοιτάς προς τα μέσα και να καταγράφεις την πρόοδο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα της θεραπευτικής γιόγκα που προβλέπεται.
 • Θρεπτική δίαιτα – η παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών για την υποστήριξη ολόκληρου του συστήματος του σώματος.
 • Βελτίωση σχέσεων – ρίχνοντας μια ματιά στους οικογενειακούς και φιλικούς κύκλους και κάνοντας βελτιώσεις στην επικοινωνία όπου είναι δυνατόν.
 • Δίκτυα υποστήριξης – διασφάλιση ότι υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για το άτομο να κάνει πρόοδο με το πρόγραμμα φροντίδας του.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπευτικής γιόγκα;

Εκτός από τις προφανείς βελτιώσεις στη δύναμη και την ευελιξία που προκύπτουν από την τακτική πρακτική των στάσεων της γιόγκα, η θεραπευτική γιόγκα προσφέρει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη. Οι πτυχές του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας στη θεραπευτική γιόγκα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του μυαλού του ασθενούς. Με την εξάσκηση αυτών των τεχνικών, οι επαναλαμβανόμενες ροές σκέψης και οι αρνητικοί τρόποι σκέψης μπορούν να μειωθούν. Αυτές οι πρακτικές χτίζουν ανθεκτικότητα και προσφέρουν στον ασθενή νέους τρόπους αντιμετώπισης περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων και πυροδοτήσεων για άγχος.

Ο αυτοστοχασμός μπορεί επίσης να αποκαλύψει τις αρχικές αιτίες του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπευτική γιόγκα είναι μια εξαιρετική συμπληρωματική θεραπεία που λειτουργεί καλά παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία. Η θεραπευτική γιόγκα μετριάζει και βελτιώνει τις βλαβερές συνέπειες του στρες στον οργανισμό. Τα συστήματά μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται παρατεταμένες περιόδους στρες. Το σώμα ανταποκρίνεται με αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πέψη και στη δαπάνη και αποθήκευση ενέργειας. Με την πάροδο του χρόνου, η σωρευτική συσσώρευση αντιδράσεων στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 απλά βήματα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Κάντε την Κυριακή μία μέρα δικής σας φροντίδας

Ενισχύστε την ψυχική σας ευεξία ακολουθώντας 9 απλά βήματα!

Πρωινές συνήθειες που θα κάνουν όλη τη μέρα σας καλύτερη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.