ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Η φυσική κατάσταση είναι ζωτικός παράγοντας ευζωίας

Άσκηση: Η φυσική κατάσταση είναι ζωτικός παράγοντας ευζωίας

Άσκηση: Η φυσική κατάσταση είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τις επιδόσεις στον αθλητισμό, αλλά και για την αντοχή που απαιτείται για την άσκηση και την ενεργό καθημερινή ζωή.

Καθιστική ζωή, μεγάλη περίμετρος μέσης και προχωρημένη ηλικία: Αυτοί οι παράγοντες συνδέονται σαφώς με την κατώτερη φυσική κατάσταση μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών. Σε μια μελέτη με πάνω από 5.000 συμμετέχοντες, που διερευνά λεπτομερώς τις συσχετίσεις, φαίνονται σημαντικές διαφορές φυσικής κατάστασης. Η φυσική κατάσταση είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τις επιδόσεις στον αθλητισμό, αλλά και για την αντοχή που απαιτείται για την άσκηση και την ενεργό καθημερινή ζωή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της καλής φυσικής κατάστασης και των διαφόρων αποτελεσμάτων ασθενειών και υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, συμμετείχαν 5.308 συμμετέχοντες ηλικίας 50–64 ετών, το 51% των οποίων ήταν γυναίκες. Το άρθρο περιγράφει πώς η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, ένα κοινό μέτρο της φυσικής κατάστασης, ποικίλλει από τη μια δημογραφική ομάδα στην άλλη.

Οι μεταβλητές που αξιολογήθηκαν ήταν:

  • κοινωνικοδημογραφικές (ηλικία, φύλο, εκπαίδευση, κ.λπ.),
  • παράγοντες τρόπου ζωής,
  • αντιληπτή υγεία,
  • σωματικές μετρήσεις,
  • επιπολασμός της νόσου,
  • σωματική δραστηριότητα,
  • και καθιστική ζωή.

Εξαιρετικά ανομοιόμορφη κατανομή φυσικής κατάστασης

Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε ένα τεστ φυσικής κατάστασης ποδηλασίας, ενώ φορούσε ένα επιταχυνσιόμετρο σε μια ελαστική ταινία γύρω από τη μέση. Ο σκοπός ήταν να συλλεχθούν μετρήσεις μιας εβδομάδας για τη συχνότητα, τη διάρκεια και το επίπεδο έντασης της άσκησης των ατόμων, τόσο σε καθημερινή βάση όσο και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, εάν υπάρχουν. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι ο Mats Börjesson, Καθηγητής Αθλητικής Φυσιολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

«Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο χαμηλής φυσικής κατάστασης. Αυτά ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή/και γεννημένα στο εξωτερικό με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μεγάλο μέγεθος μέσης, κακή αυτοεκτίμηση της υγείας και πολύ καθιστικό τρόπο ζωής, που έκαναν ελάχιστη σωματική άσκηση υψηλής έντασης. δραστηριότητα και όσοι μετακινούνταν παθητικά με αυτοκίνητο ή δημόσια συγκοινωνία», λέει ο Börjesson.

Μια σημαντική απαίτηση για την ικανότητα εστίασης διαφόρων τύπων συμβολής στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης σε αυτές τις ομάδες ή λήψη άλλων μέτρων για την πρόληψη κακής υγείας, είναι η γνώση για το ποια άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Τέτοιες γνώσεις υπήρχαν εν μέρει πριν, αλλά στη συνέχεια προέρχονταν συνήθως από μελέτες μερικών συμμετεχόντων ή επιλεγμένων ομάδων, όπως μόνο άνδρες ή άτομα από μια συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική ομάδα.

Πολύτιμα στοιχεία για την υγειονομική περίθαλψη και την έρευνα

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που μπόρεσαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της καθιστικής συμπεριφοράς από τη μια πλευρά, και της φυσικής κατάστασης από την άλλη. Η καθιστική ζωή και η σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης βρέθηκαν, ανεξάρτητα από μεταξύ τους, για να συνδέονται στενά με ένα χαμηλό και υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης αντίστοιχα. Συνολικά, αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για μελλοντικές προσπάθειες έρευνας και δημόσιας υγείας», λέει ο Ekblom Bak.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προσφέρουν τα VR προγράμματα γυμναστικής;

Ποια μορφή άσκησης βοηθάει στην διατήρηση της υγείας;

Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης για την υγεία μας

Σύντομη σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.