ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αποτοξίνωση Δίαιτες: Μύθος γύρω από τα οφέλη και την απώλεια βάρους

Αποτοξίνωση Δίαιτες: Μύθος γύρω από τα οφέλη και την απώλεια βάρους

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Λόγω της αλλαγής της διατροφικής μας ρουτίνας και των ακραίων διατροφικών σχημάτων είναι πιθανό να αισθανθούμε ζάλη, αδυναμία και να εμφανίσουμε ενοχλητικά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά είναι σημάδια ότι η υγεία του σώματός μας σίγουρα δε βελτιώνεται, όπως υπόσχονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης.

Αποτοξίνωση Δίαιτες: Οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν μία πολύ δημοφιλή αντιμετώπιση για να καθαρίσουμε το σώμα μας από «τοξικούς παράγοντες» και να χάσουμε γρήγορα βάρος. Ιδιαίτερα μετά την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί καταφεύγουν σε αυτή τη λύση προκειμένου να επανέλθουν στο βάρος τους και να νιώσουν καλύτερα μετά τις ατασθαλίες των γιορτών.

Τέτοιου τύπου δίαιτες υπόσχονται μεταξύ άλλων ταχεία απώλεια βάρους, βελτιωμένη γαστρεντερική υγεία, ενίσχυση της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα. Η διάρκειά τους μπορεί να ποικίλλει από λίγες ημέρες έως 1 μήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • νηστεία για σύντομα χρονικά διαστήματα
  • κατανάλωση μεμονωμένων ομάδων τροφίμων
  • αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. σιτηρά, γαλακτοκομικά)
  • πλήρη αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ
  • λήψη χαπιών, καταλάνωση «μαγικών» βοτάνων και άλλων σκευασμάτων

Έχουν όμως βάση αυτού του τύπου οι δίαιτες; Ας δούμε 5 λόγους για τους οποίους πρέπει να τις αποφεύγουμε:

α. Η ιδέα της αποτοξίνωσης μέσω της διατροφής δεν έχει επιστημονική βάση. Αν δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το σώμα μας είναι εφοδιασμένο με ένα καλά αναπτυγμένο σύστημα που μπορεί να απομακρύνει τοξικές ουσίες και άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Το δέρμα, το έντερο, το ήπαρ και οι νεφροί φιλτάρουν συνεχώς και αποβάλλουν το αλκοόλ, προϊόντα της πέψης, νεκρά κύτταρα, χημικές ουσίες και βακτήρια. Δεν υπάρχουν χάπια ή συγκεκριμένα βότανα, προϊόντα και διατροφικά σχήματα που να βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία. Η ισορροπημένη διατροφή και η καλή ενυδάτωση ωστόσο είναι οι μόνοι τρόποι διατήρησης της υγείας και της ευεξίας.

β. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά. Το σώμα μας χρειάζεται μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών που βρίσκουμε συνδυαστικά σε όλες τις ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά και λιπαρά). Ακολουθώντας διατροφικά σχήματα που αποκλείουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων θέτουμε σε κίνδυνο την επάρκεια της διατροφής μας. Επιπλέον, τέτοιου τύπου δίαιτες μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας και τελικά να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

γ. Η απώλεια βάρους που προκαλούν οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι βραχυπρόθεσμη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποκλείοντας ομάδες τροφίμων ή ακόμα και αποφεύγοντας την κατανάλωση τροφής για αρκετές ώρες σίγουρα μπορούμε να χάσουμε μια αξιοσημείωτη ποσότητα βάρους αλλά όχι απαραίτητα λίπους. Και ας μην ξεχνάμε ότι η απώλεια λίπους είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Καθώς όμως οι δίαιτες αυτές δεν μπορούν να ακολουθηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όταν επανέλθουμε στις διατροφικές συνήθειές μας το βάρος μας θα αυξηθεί ξανά. Επομένως, η απώλεια βάρους για πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι επιτυχία, αλλά αντίθετα οι συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

δ. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Λόγω της αλλαγής της διατροφικής μας ρουτίνας και των ακραίων διατροφικών σχημάτων είναι πιθανό να αισθανθούμε ζάλη, αδυναμία και να εμφανίσουμε ενοχλητικά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά είναι σημάδια ότι η υγεία του σώματός μας σίγουρα δε βελτιώνεται, όπως υπόσχονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης.

ε. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να καλλιεργήσουν διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Καθώς οι δίαιτες αποτοξίνωσης προωθούν ανορθόδοξα σχήματα διατροφής είναι πιθανό να εντείνουν τις διατροφικές διαταραχές σε άτομα που ήδη έχουν διαταραγμένη σχέση με το φαγητό ή ακόμα και να καλλιεργήσουν εκ νέου ιδεοληπτικές διατροφικές συνήθειες και υπερβολικές διατροφικές συμπεριφορές.

Επομένως, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας χάνοντας ταυτόχρονα κάποια περιττά κιλά, η ισορροπημένη διατροφή, η καλή ενυδάτωση, η φυσική δραστηριότητα και ο επαρκής ύπνος παραμένουν οι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς στρατηγικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε βασικές αλλαγές στη διατροφή για να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές χωρίς πείνα

Λειτουργούν πραγματικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Απώλεια Βάρους: 10 tips για γρήγορο αδυνάτισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Εμβολιασμός σε πιθήκους του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο με ειδικό εμβόλιο

Κορωνοϊός: Στις αρχές Ιανουαρίου, πολλοί γορίλες αυτού του ζωολογικού κήπου, που βρίσκεται στη νότια Καλιφόρνια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου, είχαν διαγνωσθεί θετικοί στο νέο κορωνοϊό.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του Covid

Κορωνοϊός Θεραπεία: Ένα "κοκτέιλ" μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) στις ΗΠΑ για την εξουδετέρωση του ιού Covid-19 είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών στελεχών ή παραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Οι επιζώντες Covid μπορεί να υποστούν γνωστικές επιπλοκές

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσαν: «Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ υποδηλώνουν ότι οι αποκρίσεις των κυττάρων Τ δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλλαγές». Είπαν ότι τα Τ κύτταρα, που επισημαίνονται στον κορωνοϊό και βοηθούν στην καταστροφή του, μπορεί να μην σταματήσουν εντελώς τη μόλυνση, αλλά θα πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά.Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

Μειωμένος ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη για όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγία: Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο PLoS Medicine.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.