ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ Πάρκινσον: Έρευνα για σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Αλτσχάιμερ Πάρκινσον: Έρευνα για σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση

«Η μελέτη μας βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες εκθέσεις σε αερολύματα με μικρή διάμετρο (PM2.5) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νευρολογικής υγείας, ακόμη και σε συγκεντρώσεις πολύ κάτω από τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα», δήλωσε ο ερευνητής Xiao Wu, διδακτορικός φοιτητής στη βιοστατιστική στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Αλτσχάιμερ Πάρκινσον: Καθώς ο αέρας που αναπνέουμε μολύνεται όλο και περισσότερο, αυξάνονται οι πιθανότητες σοβαρών νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μακροχρόνια μελέτη σε περισσότερους από 63 εκατομμύρια ηλικιωμένους Αμερικανούς δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έδειξε όμως ισχυρή σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εγκεφαλικών διαταραχών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σύνδεση παρατηρήθηκε ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Η μελέτη μας βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες εκθέσεις σε αερολύματα με μικρή διάμετρο (PM2.5) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νευρολογικής υγείας, ακόμη και σε συγκεντρώσεις πολύ κάτω από τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα», δήλωσε ο ερευνητής Xiao Wu, διδακτορικός φοιτητής στη βιοστατιστική στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Ο Wu και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία από το 2000 έως το 2016 για περισσότερους από 63 εκατομμύρια ασθενείς. Συνέδεσαν τα στοιχεία με τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις PM2,5 μέσω του ταχυδρομικού κώδικα της περιοχής που ζούσε κάθε ασθενής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5, υπήρχε 13% μεγαλύτερος κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο για νόσο του Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Οι γυναίκες, οι λευκοί και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο κίνδυνος Πάρκινσον ήταν υψηλότερος για τους ηλικιωμένους που ζούσαν στα βορειοανατολικά, ενώ όσοι ζούσαν στα δυτικά κινδύνευαν περισσότερο από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι τα ισχύοντα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν προστατεύουν αρκετά τον γηράσκοντα αμερικανικό πληθυσμό και ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότερα όρια και πολιτικές που συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των συγκεντρώσεων επικίνδυνων αερολυμάτων και βελτιώνουν συνολικά την ποιότητα του αέρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατροί από όλο τον κόσμο στην “πράσινη” μάχη κατά του κοροναϊού

Πως η ρύπανση επηρεάζει την εξάπλωση του κοροναϊού

Ποια η «σχέση» ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικών επεισοδίων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.

Κουρκουμίνη: Ο φυσικός σας σύμμαχος στην προστασία του θυρεοειδούς

Κουρκουμάς Οφέλη Θυρεοειδής: Μάθετε πώς ο κουρκουμάς σας ωφελεί και συμβάλει στη διατήρηση της καλής συνολικής υγείας, προλαμβάνοντας και μειώνοντας τα συμπτώματα των επιπλοκών του θυρεοειδούς.

Φυτικές πηγές που μας δίνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρία, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μόνο 0.8 g πρωτεΐνης ανά κιλό. Έτσι, ένα άτομο 59 κιλών για παράδειγμα χρειάζεται το πολύ 47g πρωτεΐνης την ημέρα – λιγότερη δηλαδή απ’ όση νομίζαμε.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.